x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omar Hayssam, tot mai aproape de România

Omar Hayssam, tot mai aproape de România

de Violeta Fotache    |    11 Noi 2010   •   00:00
Omar Hayssam, tot mai aproape de România
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional
Preşedintele sirian a parafat la Bucureşti acorduri ce permit aducerea fugarului
Vizita de stat a preşedintelui sirian Bashar al-Assad la Bucureşti a prilejuit parafarea mai multor acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, pachet ce include şi un tratat privind transferul de persoane condamnate la închisoare. Documentele au fost semnate ieri de ministrul român de Justiţie, Cătălin Predoiu, şi ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem, în cadrul unei festivităţi organizate la Palatul Cotroceni. Documentele vor permite extrădarea omului de afaceri Omar Hayssam condamnat pentru implicare în răpirea celor trei jur­na­liş­ti români la Bagdad, fugit din ţară din vara anului 2006.

Negocierile pentru documentele semnate ieri la Bucureşti au avut loc în decursul ultimilor doi ani atât la Bucureşti, cât şi la Damasc, după cum a precizat luna trecută ministrul ro­mân de Externe, Teodor Baconschi, atunci când anunţa vizita de stat a pre­şedintelui sirian. "Cu ocazia vizitei pre­şedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afa­ceri interne", a spus atunci minis­trul Baconschi, care, întrebat despre acor­dul de extrădare, a adăugat că acesta "intră la pachet".

Reamintim că în octombrie 2008 pre­şedintele Traian Băsescu a efec­tuat o vizită de stat în Siria, prilej cu ca­re oficialul român a discutat cu omo­­logul său sirian, la finalul în­tâl­nirii de la Damasc, despre situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Ulterior, aşa după cum in­forma Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă de la începutul acestui an, MAE a transmis autorităţilor si­ri­ene un proiect de tratat privind ex­trădarea, elaborat de Ministerul Justiţiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se află în prezent în analiza părţii siriene. Tot în ianuarie 2010, Ministerul Justiţiei a confirmat că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precizând însă că nu a fost sesizat de partea siriană "cu poziţii le­ga­te de acest proiect". Dacă documentele s-au semnat ieri la Bucureşti este clar că în urma negocierilor s-au declarat mulţumite atât auto­ri­tă­ţile române, cât şi cele siriene. Solici­tat să facă publice amănunte despre documentele semnate ieri la Bu­cu­reşti, Ministerul Justiţiei a fost de-a dreptul opac. "Dacă vom avea ceva de spus şi când anume vom spune ceva despre acest subiect nu pot să vă spun. Acum ministrul este în şedinţă de guvern", ne-a comunicat un re­pre­z­entant al Biroului de presă. Se pare că Omar Hayssam continuă să fie un subiect fierbinte, evitat de anu­miţi politicieni ori de tehnocraţi, precum ministrul Predoiu.

Personajul cel mai direct în pri­vinţa aducerii în România a fugarului Omar Hayssam a fost directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior. Acesta s-a declarat sâm­bătă la TVR 1 "convins" de faptul că Omar Hayssam îşi va ispăşi pe­deapsa pe teritoriul României şi, răs­pun­zând unei întrebări, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia în Siria, dar nu a făcut alte precizări. "Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României", a subliniat directorul SRI. Când anume? Nu contează, într-un "orizont de timp".


ACORDURI PE TRANSPORT ŞI MEDIU
Relaţiile economice dintre România şi Siria au fost un punct foarte important pe agenda vizitei preşedintelui al-Assad. "La nivel economic este încă o problemă. Nivelul relaţiilor comerciale este încă slab şi am dori ca, prin această vizită, să dăm un nou impuls cooperării noastre în acest domeniu", a spus liderul de la Damasc. A fost semnat un acord în domeniul trans­por­tu­rilor şi între ministerele de mediu din cele două ţări, Siria mani­fes­tându-şi interesul pentru construirea unei infrastructuri de transport ce i-ar asi­gu­­ra legătura cu Libanul, Irakul şi Turcia. Al-Assad a arătat că, în pre­zent, Siria îşi îndreaptă atenţia către regiunea Mării Negre şi a spus că în­cearcă să gă­sească modalităţi de conectare economică a regiunilor Mării Negre şi Mării Mediterane, în principal în domeniul transportului de hidrocarburi. (I.C.)

×
Subiecte în articol: externe