x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reteta de vedeta - Petru Hadarca

0
Autor: Pompiliu Kostas Radulescu 02 Aug 2006 - 00:00

Regizorul bucatariei comparate. De la slanina sovietica la inghetata mioritica

Regizorul bucatariei comparate. De la slanina sovietica la inghetata mioritica

Bucuresti. Stop. La noi e cald. Stop. In strada, femei sumare. Stop. Eu sunt pe strada. Stop. In drum spre Petru Hadarca. Stop. Regizor. Stop. "Nostalgii...", spune fostul director al Teatrului National din Chisinau si aranjeaza pe coltul mesei caietele program ale ultimelor sale spectacole din Romania. Botosani, Craiova... S-a decis sa-si continue aici cariera dupa ce-a fost dat afara cu ordin "de sus". Se opusese sarbatoririi a 70 de ani de teatru moldovenesc. "E drept ca erau 70 de ani, dar de la infiintarea unui teatru sovietic la Tiraspol. Pentru ca Teatrul National din Chisinau si-a deschis portile in 1920! Am venit cu documente. N-au fost luate in seama", spune Petru. "Si cand te gandesti ca un Topirceanu a fost ani de zile director, sau un Costache Antoniu, o mare glorie a Teatrului National din Bucuresti, a fost actorul nostru foarte multi ani. Si marele Grigore Vasiliu-Birlic a jucat pe aceasta scena, chiar daca numai pentru o stagiune." Se lasa pe spatarul scaunului. "Scuze, m-am cam ambalat... Dar dupa un timp, dupa ce-ai dat cateva pagini bune din viata asta, iti vine uneori sa privesti peste umar..." Zambeste.

GULAG. "In facultate, la Moscova, aveam o bursa de 40 de ruble pe luna. Adica mai nimic. Asa ca eram nevoit sa lucrez. Aproape toti colegii mei erau angajati pe undeva, ca sa se poata intretine. Eu eram hamal. Ceilalti, unii lucrau cu mine, altii, pe unde avusesera norocul sa prinda un post. Pentru ca, da, era un noroc. Chiar si hamal." Ii privesc mainile obisnuite mai mult cu condeiul. Vremuri...

"Dar doi dintre colegii mei ramasesera si fara bursa, nu-si gasisera nici de lucru", continua Petru. "Si-mi aduc aminte ca era o iarna friguroasa... Ca nici nu mai aveam nevoie de frigider ca sa ne tinem fiecare ce mai avea de mancare. Pur si simplu le puneam in pungi pe un balcon comun. Ei, si unul dintre colegi, Anatol, bun prieten cu mine, si fara serviciu, si fara bursa, cam chitaia de foame. Si cum isi aerisea el cateva haine in balcon, observa intr-o punga un borcan cu slanina pusa la sare. I-a dat tarcoale ceva vreme, ca n-avea curaj sa ia direct. «Valentin», ii zice el intr-o zi unui alt coleg de-al nostru. «E un borcan cu slanina pe balcon si parca nu s-a atins nimeni de el de vreo saptamana.» Asa ca-n fiecare noapte, pe la 3, se trezeau, unul statea de paza pe coridor, iar celalalt fura cate o bucata. Asa s-au intretinut ei doi vreo luna si jumatate, doar cu bucatile de slanina furate de pe balcon. Dar cand a venit primavara, iar Anatol a mers in bucatarie si s-a uitat mai bine pe fereastra, de zavorul careia era legata punga cu slanina, si-a dat seama ca era din pachetul trimis de parintii lui! Adica el o luna si jumatate s-a trezit la 3 noaptea si a inghetat de frig pe balcon, toate astea ca sa fure din slanina lui!", rade Petru. "Si sa mai spui ca nu exista un Dumnezeu! La cat era el de haplea, ar fi terminat pachetul de la ai lui in cateva zile. Nu stiu ce-ar fi facut toata iarna si fara bursa, si fara serviciu...", adauga si mestereste ceva, directoral, pe langa frigider. Ca nu tre’ sa ai functie ca sa fii dom’ director! Iar pentru Petru Hadarca e-un titlu de noblete. "Dar inainte de inghetata, nu-i nimic mai bun ca niste frigarui moldovenesti. O nebunie! Lasi carnea o zi-doua in vin, cu ceapa tocata, usturoi, mirodenii... Iar cand le prajesti, tot cu vin trebuie stropite!"
Sa purcedem deci...

GULAGUL DIN CHISINAU

Spectacolul "Noroc si sanatate, domnule!", de Pierre Chesnot, Teatrul National din Craiova, regia Petru Hadarca
Majoritatea regizorilor basarabeni au terminat facultatea ori la Moscova, ori la Sankt Petersburg, ori la Tbilisi, in Georgia. O data la zece ani facultatile se deschideau si pentru tarile unionale, adica cele care formau Uniunea Sovietica, altele decat Rusia. De altfel, Teatrul Luceafarul din Chisinau s-a infiintat in 1960, o data cu prima promotie de romani din Basarabia care a absolvit la Teatrul Vahtangov. In acelasi an, grupul rus a infiintat Teatrul Taganka. Era o miscare teatrala extraordinara. Dar si mai importanta era afirmarea prin teatru a limbii si identitatii nationale. Pentru ca, paradoxal, gulagul era la Chisinau. Aici erau interzise cartile in limba romana! Dar le puteai gasi in orice oras din Uniune, la libraria "Drujba"! Asta era Siberia de la periferii!

INGHETATA CU PEPENE

  • INGREDIENTE: un pepene cantalup, 200 g zahar, un pahar cu frisca
  • PREPARARE: se alege un cantalup sau un pepene galben de marime potrivita. Se taie la unul dintre capete capacul. Se curata de seminte si cu o lingura de metal inoxidabila se scoate miezul, care se trece prin strecuratoare sau printr-o sita. Se amesteca cu zaharul pudra si cu frisca si se ingheata in serbetiera. Apoi se asaza inghetata in pepene, garnisindu-se cu frisca. Capacul se pune alaturi pentru a se vedea garnitura. La aceasta inghetata se mai pot adauga fructe zaharisite, taiate cuburi mici.
  • Citeşte mai multe despre:   petru

     



    Mai multe titluri din categorie

    Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

    Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
    După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

    Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

    Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
    Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

    Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

    Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
    Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

    Serialul Adela, lider de audienţă

    Serialul Adela, lider de audienţă
    Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

    Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

    Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
    Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

    Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

    Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
    Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

    Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

    Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
    Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

    Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

    Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
    Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

    (P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

    (P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
    Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

    Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

    Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
    Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

    Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

    Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
    Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

    Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

    Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
    Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...

    Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă  alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani

    Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă   alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani
    Juratul Ștefan Bănică va povesti cu emoție, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star, despre cum s-a simțit când a urcat prima dată pe scenă alături de celebrul său tată.  ...

    Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice

    Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice
    A păstra curățenia în casă este necesar nu doar dacă ții la aspectul estetic al locuinței, ci și pentru a menține sănătatea familiei. Realizarea treburilor domestice este pentru unele persoane o modalitate...

    Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

    Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
    Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...
    Serviciul de email marketing furnizat de