x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 23 de ani captiv în propriul său trup

23 de ani captiv în propriul său trup

de Irina Cristea    |    24 Noi 2009   •   00:00
23 de ani captiv în propriul său trup
Sursa foto: Romain Eyckens/Reuters

Vreme de 23 de ani, medicii l-au crezut în comă şi nu i-au acordat decât un minim de atenţie. În realitate, Rom Houbens suferea de o paralizie generalizată care nu îi permitea să dea vreun semn că aude şi simte tot ce i se întâmplă.



În 1983, Rom Houbens era un tânăr plin de viaţă, pasionat de arte marţiale şi pe cale să-şi încheie studiile şi să devină inginer. A ajuns pe un pat de spital după un accident de maşină, şi din cauza unui diagnostic greşit şi-a petrecut acolo 23 de ani. Fără a putea comunica, fără a putea să le transmită celor care se ocupau (când şi când) de el că este conştient.

La spitalul din localitatea belgiană Zolder, cazul lui Rom Houbens a fost rapid clasat drept unul fără speranţă. Personalul medical a considerat că bărbatul este în stadiul de "legumă", după ce l-au supus unor evaluări a capacităţii de a răspunde verbal, motric sau prin mişcări ale ochilor, la stimuli. La finalul evaluărilor, cazul a fost incorect clasificat. Rom a fost condamnat să sufere în tăcere 23 de ani, incapabil să comunice cu părinţii, cu prietenii şi cu celelalte persoane care veneau să îl îngrijească.

A ştiut în permanenţă ce se întâmplă cu el, cine este în cameră, despre ce se discută, dar nu a putut să o arate. "Imediat ce m-am trezit după accident am încercat să strig, să ţip, dar nu m-a auzit nimeni. Asta pentru că n-aveau ce auzi. Am devenit martor la propria mea suferinţă. Şi i-am văzut pe medici şi pe asistente tot mai puţin interesaţi de mine, pe măsură ce timpul trecea, iar speranţele în ceea ce mă priveşte scădeau până la zero", povesteşte Rom Houbens, preluat de The Telegraph.

REEVALUAREA SALVATOARE
Salvarea lui a venit în anul 2006, când un neurolog care i-a reevaluat starea şi-a dat seama de greşeala făcută acum 23 de ani. "N-am să uit niciodată ziua în care şi-au dat seama cu adevărat de ce sufeream. În acea zi m-am născut a doua oară. Până atunci, tot ce puteam face era să visez, la propriu, o viaţă mai bună. «Frustrare» e un cuvânt prea mic pentru a descrie ce simţeam", spune Houbens. Neurologul Steven Laureys l-a readus, practic, la viaţă, descoperind şi identificând corect semnele de activitate cerebrală.

În prezent, Rom Hubens este inclus într-un program de recuperare. Reuşeşte să comunice scriind mesaje pe ecranul unui computer şi, cu ajutorul unui dispozitiv special, poate citi cărţi. Iar medicul care l-a salvat intenţionează să folosească acest caz pentru a atrage atenţia asupra altor posibile greşeli de diagnostic. Ceea ce ar putea da o altă direcţie inclusiv dezbaterii privind euthanasia.

×
Subiecte în articol: magazin