x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lideri PE le-au scris lui Geoană şi Anastase privind referirile la presă din Strategia de apărare

Lideri PE le-au scris lui Geoană şi Anastase privind referirile la presă din Strategia de apărare

14 Oct 2010   •   00:00

Liderii a trei grupuri politice importante din Parlamentul European au adresat scrisori preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului român, cerând respingerea paragrafului care face referire la mass-media din Strategia Naţională de Apărare.

Scrisorile sunt semnate de Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt - Liderul Grupului ALDE şi Daniel Cohn-Bendit - Liderul Greens/EFA, fiind adresate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi, pentru informare, liderilor grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor.

Oficialii semnatari reamintesc obligaţia statelor membre de a adopta legi care să nu vină în conflict cu valorile şi normele juridice ale Uniunii Europene.

Deputaţii europeni apreciază că includerea referirilor la campaniile de presă la capitolul vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare "reprezintă nu doar un act nedemocratic, ci şi o încălcare a articolului 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a articolului 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene".

Semnatarii atrag atenţia că "este în interesul bunei funcţionări democratice a instituţiilor din România să fie garantate şi respectate drepturile şi libertăţile mass-media aşa cum sunt ele definite în actele fundamentele ale Uniunii".

"Apreciem că este interesul ţării dumneavoastră de a-şi consolida credibilitatea în cadrul Uniunii Europene", se mai arată în scrisoare.

Conform unui comunicat de presă al PSD, eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei de Petiţii a Parlamentului European, consideră că "Parlamentul European a demonstrat încă o dată faptul că apără interesele cetăţenilor în faţa unor abuzuri şi a unor abateri nedemocratice".

"Am speranţa că Parlamentul României va lua în considerare poziţia Parlamentului European şi va respinge acel paragraf din Strategia Naţională de Apărare. Pentru oricare altă decizie există riscul ca România să primească sancţiuni din partea Uniunii Europene" a menţionat eurodeputatul.

Scrisoarea Parlamentului European reprezintă un prim răspuns la cele două petiţii semnate de un grup important de jurnalişti români şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, menţionează sursa citată.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT în luna iunie.

Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.

Comisiile parlamentare de apărare au avut, în cursul acestei săptămâni, o dezbatere asupra Strategiei Naţionale de Apărare, discuţiile urmând să continue săptămâna viitoare.

(n.r.) Scrisorile sunt identice ca şi conţinut, doar destinatarul diferă.

Vezi scrisoarea către Mircea Geoană şi Roberta Anastase

×
Subiecte în articol: observator