x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Căşuneanu şi Locic, arestaţi cu judecătorul Costiniu

Căşuneanu şi Locic, arestaţi cu judecătorul Costiniu

de Violeta Fotache    |    08 Apr 2010   •   00:00
Căşuneanu şi Locic, arestaţi cu judecătorul Costiniu
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Direcţia de Cercetări Penale şi-a deschis ieri porţile pentru cei care în opinia DNA sunt complicii parlamentarului Cătălin Voicu, arestat la 30 martie pentru corupţie. Judecător al instanţei supreme, Florin Costiniu a fost băgat în arestul preventiv o dată cu oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, cei trei fiind reţinuţi pentru 24 de ore. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, va judeca astăzi pro­punerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a celor trei.

"Liniştea" instaurată după arestarea parlamentarului PSD Cătălin Voicu şi menţinută în perioada Sărbătorilor Pascale, precum şi nedumeririle unor politicieni şi comentatori privind "discriminarea" ce ar fi fost comisă în instrumentarea acestui dosar de corupţie au fost sparte de măsurile luate ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.


ARESTARE ANUNŢATĂ

"Joia neagră" s-a prefigurat încă de miercuri, când Consiliul Superior al Magistraturii - aşa cum s-a aflat pe surse judiciare - l-a lăsat fără imunitate judecătorească pe magistratul Florin Costiniu, aprobând cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a acestuia. Aşa se face că Florin Costiniu a fost acompaniat de soţie până în apropierea clădirii DNA, din Ştirbei Vodă, atunci când s-a prezentat la audie­rile programate pentru ora 12:00. Cei doi soţi s-au şi îmbrăţişat, luându-şi într-un fel "la revedere". Chiar dacă ştia ce-l aşteaptă, Florin Costiniu - un judecător căzut din onoare, chiar şi dacă dosarul lui s-ar fina­liza cu o achitare - a declarat la intrarea în clădirea interogatoriilor că se simte "absolut nevinovat" şi că "e nedrept ceea ce i se întâmplă".


MITUITORII, TRATAŢI EGAL CU TRAFICANŢII DE INFLUENŢĂ
Înaintea lui Costiniu, a cărui arestare era deja anunţată, au călcat pragul DNA doi oameni de afa­ceri pentru a căror favorizare Cătălin Voicu şi-ar fi pus la bătaie toate relaţiile şi influenţele pe la Poliţie şi pe la instanţa supremă: Costel Căşuneanu şi Marius Locic. Despre lipsirea de libertate a acestor doi afacerişti s-a aflat fix în ordinea inversă sosirii lor la audieri. Mai întâi s-a aflat de Marius Locic.

Tot el a fost primul scos din DNA cu cătuşe la mâini şi dus cu duba Poliţiei în arestul Direcţiei de Cercetări Penale. Apoi s-a răspândit vestea reţinerii judecătorului Costiniu (audiat cinci ore) şi a celebrului Costel Căşuneanu. Complicitatea lor s-a dorit a fi marcată şi de modul în care au fost scoşi din sediul DNA: încătuşaţi unul de altul. Nici unul dintre ei nu a vrut să facă declaraţii jurnaliştilor adunaţi la poarta instituţiei încă de dimineaţă. Condiţia fizică a fiecăruia şi poate psihicul şi-au spus cuvântul. În timp ce judecătorul a avut dificultăţi în a se urca în duba Poliţiei, omul de afaceri a făcut-o ca pe cel mai simplu şi normal lucru din lume. Nu arăta obosit, în ciuda celor şapte ore de audieri şi chiar a zâmbit. Doar e "Regele Asfaltului"!


MUŢENIE LA PROCUROR. "MERGEM LA JUDECĂTOR!"
La doar câteva minute după ce a plecat şi duba cu cei doi reţinuţi, şi-a făcut apariţia avocatul Gheor­ghiţă Mateuţ, unul dintre apărătorii care au intrat în dosar, după ce un alt avocat celebru a refuzat acest lucru. Apărător al lui Costel Căşuneanu, avocatul Mateuţ a refuzat şi el să dea detalii, dar a făcut legătura cu instanţa: "Mergem la judecător!". Probabil că acolo, omul de afaceri îşi va dezlega limba ieşind din muţenia afişată în faţa anchetatorilor în cele opt "întâlniri" avute până acum. Nici Marius Locic nu s-a grăbit cu declaraţiile, nici să recunoască "serviciile" primite şi oferite, nici să nege acuzaţiile cu contraargumente.  El a refuzat şi serviciile avocatului din oficiu desemnat să-i apere interesele în acest caz. "Domnul Locic nu a dat nici o declaraţie. A refuzat să declare ceva şi a refuzat serviciile mele, cerând ca audierea să fie reprogramată pentru ca să poată participa avocatul ales al domniei sale. În opinia dânsului, respingerea cererii de amânare şi, implicit, punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă un abuz", a spus avocata Mihaela Ilie.

În timp ce judecătorul Florin Costiniu este acuzat de complicitate la traficul de influenţă practicat de Voicu, potrivit unor surse judiciare, cei doi afacerişti sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă. De altfel, alţi doi avocaţi celebri care îi apără pe inculpaţii din acest dosar, Mihai Dinu şi Constanţa Robu, au confirmat că Mihai Locic este acuzat de cumpărare de influenţă, dar şi de alte infracţiuni economice, infracţiuni la Legea contabilităţii. În fapt, Locic este acuzat că i-ar fi dat lui Cătălin Voicu, la solicitarea acestuia, 119.000 de euro pentru ca parlamentarul să-l scape de un dosar penal de înşelăciune, dar şi de reţinere, prin intervenţia la poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Ulterior, Locic ar fi încercat să acopere fapta prin falsuri în evidenţe contabile.


DELICT - PUBLICITATE ELECTORALĂ
Totodată, procurorii susţin că Locic i-ar fi dat lui Voicu, cu titlu de foloase materiale, posibilitatea pu­blicării câtorva articole de presă favorabile candida­tu­lui PSD la preşedinţia României, Mircea Geoană. Cos­tel Căşuneanu este acuzat că în perioada iulie-sep­tembrie 2009 i-ar fi dat senatorului Cătălin Voicu 260.000 de euro, în două tranşe, pentru ca acesta să-şi traficheze influenţa pe lângă magistraţii celei mai înalte instanţe din stat cu scopul obţinerii de la aceas­tă instanţă a unei soluţii favorabile firmei la care omul de afaceri este asociat. Reamintim că, în acest dosar, Cătălin Voicu mai este acuzat că în a doua jumătate a anului 2009 ar fi cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronun­ţării unor hotărâri favorabile în care respectivele per­soane aveau interese. De asemenea, Voicu ar fi "pretins unei persoane foloase patrimoniale cons­tând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfe­ra sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa".

Conform unor surse judiciare, în zilele următoare ar putea avea loc şi alte arestări. Reamintim că în dosar mai este urmărit penal şi judecătorul Cristian Jipa, tot de la instanţa supremă. De asemenea, potri­vit anchetatorilor, senatorul Cătălin Voicu ar fi uzat de influenţa sa la instanţe şi parchete şi pentru favorizarea altor persoane, printre care: senatorul Alexandru Mazăre, Marian Oprişan, Maria Schultz, Manuela Mitrea, Ludovic Orban.

×