x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Policlinica Batiştei: Demolare cu tertipuri

Policlinica Batiştei: Demolare cu tertipuri

de Iulia Barbu    |    Monica Andrei Capatos    |    12 Ian 2010   •   00:00
Policlinica Batiştei: Demolare cu tertipuri
Sursa foto: Jurnalul foto/

Lupta pentru o clădire istorică din centul Capitalei, Policlinica Batiştei, a angrenat procese interminabile şi lupte de culise. Firma de avocatură a senatorului PD-L Mircea Andrei, proprietarul jumătăţii de imobil, a încercat să obţină semnătura conducerii policlinicii pe două protocoale. N-a reuşit, dar acest lucru nu l-a împiedicat să înceapă distrugerea clădirii.



Redactate în aceeşi lună, mai 2008, cele două acte încercau să rezolve pe cale amiabilă problema chiriaşilor incomozi. Astfel, policlinica să renunţe la toate litigiile aflate pe rol şi să elibereze clădirea. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, senatorul PD-L Mircea Andrei promitea negru pe alb că renunţă la plata retroactivă a chiriei pe care conducerea policlinicii i-o datora. Mai mult, el era dispus să mai lase un an de răgaz pentru eliberarea imobilului. Anul de răgaz a fost însă condiţionat de alte prevederi ce puneau în încurcătură activitatea policlinicii.

Articolul 12 din protocolul din 7 mai 2008 are astfel câteva prevederi interesante. În fapt, chiar aliniatul b al acestui articol demonstrează clar care sunt de fapt adevăratele intenţii. Demolarea clădirii vechi din zona protejată Batiştei! Contactat telefonic încă de la primul material publicat de Jurnalul Naţional, senatorul Mircea Andrei a declarat că el doreşte renovarea clădirii şi nu distrugerea ei.

Or, protocolul pe care casa de avocatură a senatorului l-a înaintat conducerii unităţii sanitare suna în felul următor: "Locatarul (n. red. - Policlinica Batiştei) se obligă să pună la dispoziţia lui Lahovary (n. red. - proprietarul care a vândut drepturile litigioase lui Mircea Andrei) sau oricărui succesor legal (...) imobilul 2 (parte din clădirea de pe Strada Batiştei 27) la unul din următoarele termene de mai jos: în termen de 30 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de demolare pentru Imobilul 2 de către Lahovary sau de către orice succesor legal al acestuia".

Cum acest protocol nu a fost semnat de conducerea policlinicii, senatorul revine cu o a doua propunere. Redactat la 29 mai, această a doua formă a protocolului scoate alineatul buclucaş cu demolarea.

"NU MĂ MAI INTERESEAZĂ"
Chiar şi finisat, actul lui Mircea Andrei nu a obţinut încrederea policlinicii, în consecinţă nu a fost semnat. Asta nu l-a împiedicat pe senator să înceapă distrugerea clădirii. Modificările făcute au fost sesizate de inspectorii municipalităţii încă din octombrie anul trecut. S-au trimis atunci somaţii către firma de avocatură a lui Mircea Andrei, însă acestea au rămas fără răspuns. Acum somaţiile au fost date chiar membrului PD-L.

în persoană, fără a mai apărea vreun dubiu în acest sens. Dacă nu răspunde solicitărilor autorităţilor locale, Mircea Andrei riscă o amendă cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei, conform legii în vigoare, urmând a i se întocmi o plângere penală. Reamintim faptul că un astfel de demers a fost făcut şi de conducerea Primăriei Sectorului 2. Contactat ieri telefonic, senatorul PD-L nu a vrut să mai dea nici un fel de amănunt. "Pe mine nu mă mai interesează această problemă. La revedere", a închis nervos Mircea Andrei.

×
Subiecte în articol: observator