x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul-preot-bancher-ţepar

Primarul-preot-bancher-ţepar

de Vasile Dale    |    09 Oct 2009   •   00:00
Primarul-preot-bancher-ţepar

Primarul-preot şi bancher dintr-o comună maramureşeană a îngropat în datorii zeci de săteni, după ce a luat în numele lor diverse împrumuturi bancare.



Sătenii au aflat abia când instituţii de creditare au somat Primăria din comună să comunice bunurile aflate în posesia oamenilor pentru a le putea sechestra. Primarul-preot afacerist, Nicolae Giurgiu (foto) este de negăsit, iar angajaţii Primăriei spun că nu prea dă pe la serviciu. Oamenii au făcut plângeri penale împotriva lui, aşa încât procurorii i-au deschis dosar penal pentru înşelăciune. Până în urmă cu ceva vreme, preotului-primar şi bancher din comuna maramureşeană Lăpuş i-a mers foarte bine.

El era preşedintele unei cooperative de credit neacreditate de BNR. Sătenii şi-au depus agoniseala la banca primarului. S-au strâns cam 200.000 de lei. Numai că băştinaşii nu şi-au mai văzut banii niciodată. Se întâmpla prin luna octombrie a anului 2008. Atunci, vreo 20 de nemulţumiţi au depus plângeri împotriva acestuia. Atunci eMaramures.ro a stat de vorbă cu cel acuzat şi, prin intermediul nostru, i-a asigurat pe cetăţeni că totul va fi bine. Doar să aibă răbdare. Numai că preotul-primar-bancher nu s-a mulţumit cu atât. 48 de familii s-au trezit peste noapte că ar fi împrumutat sume imense de bani de la instituţii financiare nebancare.

În numele lor, popa ar fi luat împrumuturi de până la 20.000 de lei pentru fiecare persoană. Normal, ratele nu le-a plătit. Aşa se face că, zilele acestea, pe adresa Primăriei Lăpuş au sosit somaţii prin care se cerea comunicarea bunurilor aflate în proprietatea sătenilor. Când au auzit una ca asta, oamenii au luat foc. La propriu. S-au dus glonţ la Primărie, dar primarul-preot şi bancher era de negăsit. Aşa că au făcut plângeri penale la Poliţie.

"Eu am băgat la popa la bancă vreo 6.000 de lei. Primarul tot mi-o zis că o să mi-i dea înapoi, dar nici amu' nu i-am primit. Până amu' mie nu mi-a venit acasă nici o hârtie că aş fi girant la el, deşi în sat au venit", povesteşte Elena Ştefan. "Ne-o venit acasă o hârtie că am fost girant la domnu' părinte. Eu nu am semnat aşa ceva niciodată. A făcut acte false. Am fost la Poliţie să depun mărturie. Eu figurez acolo că sunt angajată la nu ştiu ce firmă. Ori, eu sunt pensionară de ani întregi", spune Viorica Muţiu, localnică.

"Domnu' primar, sau popă, că nici nu mai ştiu cum să îi spun, ne-a arătat o hârtie că am acceptat să fim giranţi la el. A luat 200 de milioane de lei vechi pentru care eu am fost girant. Ne-a făcut acte că am lucrat la o firmă. Apoi eu l-am dat la Poliţie", spune Viorica Giurgi, localnică înşelată.

Nimeni nu ştie unde e primarul, aşa cum nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu banii ţăranilor. Mai mult, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului intenţionează să îl răspopească, după ce i-a interzis să mai slujească în biserica din sat. Nici la Primărie nu mai are zile multe. Prefectul Maramureşului, Sandu Pocol, spune că deocamdată nu îl poate suspenda din funcţie, pentru că nu există o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

×
Subiecte în articol: observator