x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfidarea politică şi ţapul ispăşitor

Sfidarea politică şi ţapul ispăşitor

de Diana Rotaru    |    25 Aug 2010   •   00:00
Sfidarea politică şi ţapul ispăşitor
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Peste 500.000 de români sunt afectaţi de noile prevederi ale Ordonanţei 58/2010. Sute de oameni au luat cu asalt ghişeele Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă şi cele ale Casei de Pensii. Cozi infernale, nervi întinşi la maximum. Nimic însă nu pare a fi relevant pentru ministrul Muncii, Mihai Şeitan, care acuză presa de manipularea informaţiei şi crearea de busculadă.

De altfel, cu o seară înainte, premierul Emil Boc le-a dat liber, indirect, miniştrilor din cabinetul său la jigniri şi atacuri la media. Răspunzând unei întrebări legate de faptul că 500.000 de beneficiari de drepturi de autor sunt în postura de a se prezenta lunar la ghişee cu declaraţii pentru a plăti taxe, Boc a spus că este vorba despre o supoziţie, afirmând că o asemenea informaţie nu se confirmă. "Nu am această informaţie. Am auzit-o azi (marţi - n.r.) spusă doar ca dată şi ca supoziţie. Eu nu am cunoştinţă despre aşa ceva. Atâta vreme cât situaţia nu există, este doar o afirmaţie... Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situaţia pe care mi-o invocaţi... Va trebui să vină oamenii cu o analiză cerută, pentru că o asemenea afirmaţie pe care aţi auzit-o nu s-a confirmat", a declarat Emil Boc.

Ba mai mult, sfidarea guvernamentală vine cu dezinvoltură şi relaxare printr-o declaraţie bulversantă a ministrului Muncii, care a precizat că: "De zece ani, în perioada 24-25 a fiecărei luni este aglomeraţie mare la casele de pensii şi la agenţiile de şomaj, deoarece în această perioadă vin şi reprezentanţii firmelor care trebuie să depună documentele. De obicei, toată lumea lasă pentru ultimele zile să facă acest lucru".

Ceea ce nu a precizat ministrul este următorul aspect. Toată această nebunie pentru depunerea documentelor a apărut luni, când cetăţeanul român, confruntat cu sistemul, a intrat în panică. Birocratul, şi el neştiutor a ce trebuie să aplice, să încaseze, nu a putut să-i fie de folos. Pe drumul de la Guvern înspre România reală s-a produs un scurtcircuit pe care ministrul Muncii îl vede drept firesc şi normal, dând exemplul anului 2005, când s-au recalculat pensiile. Mii de pensionari au stat la cozi, la fel cum stau astăzi persoanele care obţin venituri din drepturile de autor, convenţii civile sau PFA. Nimic surprinzător până aici.
Cu alte cuvinte, cetăţeanul român este dator să-şi accepte umilinţa de fiecare dată, acest lucru trebuind să se încadreze în bună măsură în categoria firescului civil.

Învălmăşeala şi panica create de un sistem plin de fisuri, o lege promulgată cu japca şi implementată pe drum, mizând pe românul care, prin natura lui, tasat şi abrutizat, se va resemna. Astăzi, pe ultima sută de metri, nu este clar ce documente trebuie depuse, la şomaj nu se cunosc conturile în care ar urma să intre banii, formularele au fost publicate târziu, regulile privind depunerea declaraţiilor pentru contribuţiile individuale la şomaj, pensii şi asigurări de sănătate sunt neclare şi interpretate diferit chiar de funcţionarii din instituţiile care gestionează pe muchie situaţia. Ba mai mult, jurnaliştii acuzaţi de creare de panică sunt cei care au publicat în materiale ample, în aceste zile, cum se completează o declaraţie, care este procedura, ce trebuie să ştie cetăţeanul înainte de a se prezenta în faţa funcţionarei care dă din umeri. Informaţii pe care cetăţeanul simplu nu le găseşte nici pe site, nici la destinaţie. Sunt toate aceste aspecte o panică creată de mass-media, o umflare bombastică şi de efect, un "atac din presă nejustificat" menit să creeze şi să alimenteze haosul, după cum susţine ministrul Şeitan?

În aceste condiţii de abrambureală naţională, când pe televizor se difuzează imagini din toată ţara cu ce se întâmplă în relaţia cetăţean-funcţionar, ministrul Şeitan, relaxat, ne asigură că "situaţia este sub control şi că statul îi păsuieşte pe cei care nu reuşesc să-şi înregistreze declaraţiile de venituri. Acestea pot fi depuse în toată această săptămână, iar neconcordanţele care se pot ivi pot fi refăcute".

Totodată, el ţine să precizeze că ochiul statului păsuitor nu e chiar atât de plin de bunăvoinţă şi îi va taxa totuşi pe cei care sfidează sistemul. "După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal ca oamenii să înveţe (ce au de făcut - n.r.), să înveţe şi cei care lucrează cu ei", a spus ministrul, adăugând că este falsă toată această "isterie". Şeitan a mai spus că programul de lucru al funcţionarilor a fost prelungit până la orele 18:00-19:00 şi că în două-trei luni lucrurile vor intra pe făgaşul normal.

"Din experienţa noastră, eu cred că în două-trei luni, poate chiar mai puţin, lucrurile vor fi aşezate. După această stabilizare vom găsi o modalitate prin care să îi descoperim pe cei care nu au depus declaraţiile din rea voinţă. Aceştia vor fi penalizaţi", a mai spus Mihai Şeitan. Potrivit normelor metodologice, amenzile ar putea fi între 2.500 şi 5.000 de lei.
Normele metodologice au fost făcute publice la sfârşitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat în vigoare la data de 1 iulie şi se aplică retroactiv şi la companii. Întrebat dacă vor mai exista modificări în textul legii, ministrul Şeitan a declarat că, probabil, vor fi aduse îmbunătăţiri în norme.

Şi cum o palmă nu e suficientă şi atunci când iese un lup la atac trebuie neapărat să fie în haită, ei bine, şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, secondat de senatorul Radu F. Alexandru au atacat presa.
Astfel, ministrul Finanţelor, în cadrul întrevederii premierului cu reprezentanţii uniunilor de creatori, i-a atras atenţia ieri unei ziariste acreditate la Guvern că "este de văzut dacă dumneavoastră sunteţi plătită în mod corect pe drepturi de autor sau dacă modalitatea în care dumneavoastră sunteţi plătită este o formulă de evaziune fiscală".

Ca sfidarea să fie şi mai mare, Vlădescu i-a spus preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, ignorând microfoanele presei: "N-avem nici o şansă să explicăm!". Ministrul Finanţelor a fost susţinut şi de senatorul PDL Radu F. Alexandru, care i-a rugat pe ziarişti să nu deturneze sensul întâlnirii cu reprezentanţii uniunilor de creatori şi le-a recomandat să poarte o astfel de "discuţie privată" la Casa de Pensii sau la Ministerul de Finanţe.

Premierul Boc a fost singurul care nu s-a arătat deranjat de schimbul de replici dintre ziarişti şi Vlădescu. Dar acelaşi Boc a invitat ziariştii la discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului cu cei ai uniunii creatorilor, pentru ca apoi să interzică accesul presei la această întâlnire.

×
Subiecte în articol: observator