x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O singură limbă străină la Bac

O singură limbă străină la Bac

de Monica Iordache Apostol    |    07 Mai 2010   •   00:00
O singură limbă străină la Bac
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Deputaţii au modificat propunerea Guvernului din Legea Educaţiei care prevedea examen la două limbi străine



Deputaţii din Comisia de în­vă­ţă­mânt au adoptat ieri un amendament iniţiat de Adriana Săftoiu (PNL) potrivit căruia, la Bacalaureat, proba de competenţă lingvistică se va susţine la o singură limbă internaţională, şi nu la două, aşa cum se stipula în varianta Guvernului. În favoarea amendamentului respectiv s-au pronunţat 17 deputaţi. Deputatul PNL Adriana Săftoiu şi-a motivat depunerea amendamentului şi restrângerea numărului de limbi de circulaţie internaţională la care să se susţină probe de la două la una invocând numărul mare de probe la care liceenii din ultimul an trebuie să facă faţă. Ea a arătat că liceenii din ultimul an ar avea de susţinut şapte probe la Bacalaureat, iar cei care doresc să susţină şi examen de admitere la facultate ar mai trebui să dea încă alte trei probe. Co­mi­sia a mai stabilit ieri că o clasă medie are "nu mai puţin de 15 elevi", în loc de 20 elevi, cum prevedea proiectul.

Azi expiră terme­nul alocat Co­mi­siei de învaţământ pentru dezbaterea legii educaţiei. Actul normativ riscă să intre în plenul Camerei fără raport

De asemenea, a fost adoptat şi un amendament formulat tot de deputa­tul PNL Adriana Săftoiu, conform căruia educaţia fizică şi sportul în sistemul preuniversitar sunt cuprinse în trunchiul comun al planurilor de în­vă­ţământ. O altă modificare adoptată de membrii comisiei prevede că, la propunerea administraţiei publice locale, inspectoratele pot solicita Ministerului Educaţiei retragerea autorizaţiei sau acreditării unei unităţi şcolare. Amendamentul a fost formulat de Cătălin Croitoru (PDL) şi Anghel Stanciu (PSD). "Pentru a asigura calitatea învăţământului, la pro­punerea autorităţilor ad­mi­nis­traţiei publice locale, inspectoratele şcolare pot solicta MECTS ridicarea acre­di­tă­rii/autorizării unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în conformitate cu prevederile legii. În situaţia în care ARACIP retrage autorizaţia/acreditarea de func­ţi­o­nare pentru neîndeplinirea con­di­ţiilor legale unei şcoli private, aceasta îşi încetează activitatea. Administraţiile publice locale realizează alocarea elevilor altor unităţi şcolare cu respectarea interesului copiilor şi asigurarea logisticii necesare", se arată în amendament.

Pe de altă parte, proiectul legii edu­­c­aţiei naţionale riscă să intre în plenul Camerei Deputaţilor fără ra­port din partea Comisiei de în­vă­ţă­mânt şi fără modificările adoptate de membrii comisiei. Azi se încheie termenul alocat de conducerea Camerei pentru dezbatere în Comisia de în­văţământ, dar deputaţii au adoptat aproximativ 70 de articole, din totalul de 316. Pedelistul Gelu Vişan, "de­ta­şat" în Comisia de învăţământ pe pe­ri­oa­da discutării acestui proiect le­gislativ, a ameninţat ieri, în timpul şedinţei, că Roberta Anastase va decide trimiterea textului legislativ în plen, fără raportul comisiei, dacă dezbaterile nu sunt finalizate până la finalul zilei de azi. "Vă mărturisesc că am vorbit cu doamna preşedinte a Camerei Deputaţilor la telefon (...) şi poziţia doamnei preşedinte a Ca­merei este fermă şi m-a rugat să o transmit comisiei, şi anume că luni, dacă nu avem raport, ajungându-se doar la art. 65, o să intrăm direct cu le­gea în plen", a declarat Vişan. Fostul ministru al Edu­caţiei Cristian Adomniţei (PNL) sus­ţine însă că acesta a fost de la în­ceput obiectivul PDL, întrucât termenul fixat  pentru redactarea raportului este prea strâns.

×