x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cezar Preda: "Fiecare ministru a fost pupila cuiva!"

Cezar Preda: "Fiecare ministru a fost pupila cuiva!"

26 Apr 2010   •   00:00

Într-un interviu acordat Q Magazine, Cezar Preda face o analiză critică a PDL oferind o imagine asupra stării de lucruri existente în partid.



● Q Magazine: Care a fost cel mai crud adevăr pe care l-aţi spus unui coleg de-al dumneavoastră de partid?
● Cezar Preda: Păi, că nu guvernăm bine, că nu facem treabă, că sunt miniştri care n-au ce căuta în Guvernul României. Astea sunt lucruri care dor!

● Q Magazine: Cine sunt aceşti miniştri?
● Cezar Preda: Îi vedem, îi vedeţi cu toţii.

● Q Magazine: Păi, poate aveţi altă opinie faţă de noi...
● Cezar Preda: Nu, am opiniile pe care le iau din ceea ce vede fiecare om şi nu aş vrea ca în interviul ăsta să încep să împart apele în Partidul Democrat-Liberal. Îi vedem, sunt oameni care n-au făcut politică niciodată, n-au muncit deloc pentru acest partid, s-au trezit miniştri, nu-i interesează de fapt ce se va întâmpla cu partidul şi noi suntem cei care vom trage până la urmă. Nu poţi să faci ceva pentru o ţară aflată în criză decât dacă pui oameni care au cariera în spate, nu în faţă. Cei care au cariera în faţă n-au ce să transmită ţării şi n-au ce să pună în motorul ăsta ca să meargă.

● Q Magazine: Au fost aceşti miniştri pupilele cuiva?
● Cezar Preda: Fiecare a fost pupila cuiva! De la miniştri, la secretari de stat şi şefi de agenţii. Noi plătim fiecare gram de incompetenţă introdus în executivul României. Toţi fug de răspunderea nominalizării sau susţinerii în momentul în care acel om greşeşte şi avem destul de mulţi în Guvern care fac greşeli, iar acest lucru se vede. Fac greşeli, dar nu plătesc. N-au de ce să plătească!
 
● Q Magazine: Câte tabere există în PD-L?
● Cezar Preda: Nu există decât o singură forţă foarte puternică la vârful partidului căreia nimeni şi nimic nu i se poate opune acum. Nu poţi să creezi alternative în PD-L acum. Partidul Democrat-Liberal a fost la origine un partid cu un mare spirit, era o mândrie să fii membru al Partidului Democrat! Băieţi fini, băieţi deştepţi, băieţi care ştiu să facă politică şi eram în imaginaţia mea, în gândirea mea, o contrapondere la ce însemna PSD-ul cu structurile lui greoaie, masive, cu baroniada. Eeei, noi începem acum să semănăm cu ei, începem să ne comportăm cum se comportau ei între 2000 şi 2004 şi astea le spunem, le vorbim între noi, dar le vorbesc eu, eu nu sunt un om care face prozelitism, în general sunt un lup singuratic, spun şi nu-mi creez adepţi, ca să fac fracturi în partid sau anumite tabere şi bineînţeles, castanele mi le iau tot singur.

 
Către Blaga: "Te comporţi ca un gunoi, mă frate!"
● Q Magazine: Triumviratul Boc - Berceanu - Videanu este indestructibil? Care dintre cei trei vă este cel mai mult la inimă? S-a vorbit că la un moment dat l-aţi făcut "gunoi" pe Blaga!
● Cezar Preda: De ce îl numiţi "triumvirat"? Sunt trei oameni foarte puternici, dar nu i-aş amesteca niciodată, nici măcar doi câte doi. Nu seamănă unul cu altul, nu sunt la fel de mari lideri toţi trei şi nu sunt la fel de bine-văzuţi în partid. Blaga e un tip aparte! În primul rând, el este un stâlp al partidului, oricum l-ai lua, el trebuie să fie acolo, pentru că partidul are nevoie de el, e bun în ceea ce face şi e direct. Iar între doi oameni direcţi, cum suntem amândoi, nu există vorbiri pe la spate sau...Când ne întâlnim faţă în faţă, până nu ajungem să ne ridicăm în picioare, să ne certăm, nu se poate.

● Q Magazine: Deci, până la urmă l-aţi făcut "gunoi"?
● Cezar Preda: Nu! Era vorba despre alegeri interne la studenţi şi eu aveam informaţii din ţară că se încearcă plantarea unuia sau a altuia, cu un lobby din ăsta, nu tocmai ortodox folosindu-se numele lui Blaga, numele lui Boc şi am zis: «Lăsaţi-i mă, că-s tineri, ia lăsaţi-i să vedem ce au ei în cap, nu să-i punem noi!», la care Vasile, vizat direct, zice: «ce problemă ai tu? Îşi fac şi ei lobby cum îţi faci şi tu la societăţile de gunoi din ţară!» Zic: «Mă, dacă pui problema aşa, te comporţi ca un gunoi, mă frate!» Deci, a fost o discuţie de genul ăsta, dar nu să se supere. Vasile Blaga m-a mai beştelit, şi eu pe el, dar suntem prieteni, iar Blaga n-are nevoie niciodată de nicio listă în partid, ca să iasă ce-şi propune să iasă.

Citiţi interviul integral pe Q Magazine.

×
Subiecte în articol: politic