x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu anunţă episodul doi din Apocalipsă

Băsescu anunţă episodul doi din Apocalipsă

de Aniela Nine    |    21 Sep 2010   •   00:00
Băsescu anunţă episodul doi din Apocalipsă

Un nou împrumut la FMI, mai multe impozite



Pe fondul scandalului uriaş generat de acuzele de fraudare a votului la Legea pensiilor, scandal despre care pretinde că nu ştie nimic, dar în legătură cu care a recomandat ulterior opoziţiei să se adreseze Curţii Constituţionale, preşedintele Traian Băsescu a venit ieri în faţa Parlamentului pentru a anunţa aprofundarea măsurilor de austeritate: un nou împrumut cu FMI în 2011, regândirea sistemului de taxe şi impozite prin lărgirea bazei de impozitare, adică impozitarea tuturor veniturilor, eli­minarea oricăror tipuri de ajutoare sociale considerate a încuraja ne­mun­ca.

Toate aceste măsuri, în opinia preşedintelui, trebuie adăugate celor pe care Guvernul deja le-a luat şi considerate ca "trezirea la realitate" şi puse în aplicare indiferent de ce guvern va veni la putere în perioada următoare. Numai aşa, spune Traian Băsescu, ne vom putea permite ca anul viitor să înregistrăm o uşoară creştere economică.

Până atunci, însă, Băsescu a dat din nou asigurări că România a depăşit vârful crizei economice, numai criza socială fiind cea care îi mai dă de furcă puterii, alu­zie şi la mişcările de stradă anun­ţate de sindicate.
În acest context, Traian Băsescu a făcut un apel la respon­sabilitate, cerându-le politicienilor să explice în special pensionarilor nevoia de austeritate, pe motiv că austeritatea are nevoie de solidaritate. "În vremuri de criză se clădeşte solidaritatea adevărată", a predicat Băsescu de la tribuna Parlamentului.

El nu a scăpat ocazia de a-i da obişnuita replică vicepreşedintelui Senatului, Dan Voiculescu, pe care l-a numit de data aceasta "profesor universitar în domeniul economic" şi care susţinuse cu o zi în urmă că România are nevoie de împrumuturi pe termen lung pentru a depăşi criza. El a susţinut că, din cauza dezechilibrelor economice, a lipsei de reforme structurale, nimeni nu împrumută România pe termen lung, acuzându-l pe cel care a promovat această idee că nu ştie ce vorbeşte. De­cla­raţiile preşedintelui au fost făcute doar în prezenţa parlamentarilor pu­terii, opoziţia părăsind sala după sosirea lui Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: politic