x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 2-0 pentru Geoană

2-0 pentru Geoană

de Adriana Duţulescu    |    15 Feb 2010   •   00:00
2-0 pentru Geoană
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Mircea Geoană a câştigat meciul de la Comitetul Executiv şi îşi pregăteşte terenul pentru victoria de sâmbătă. Congresul cu vot pe echipe, va fi organizat pe terenul lui Vanghelie, cu delegaţii aleşi de Dragnea. Năstase s-a retras din cursă, candidează Victor Ponta.



Şedinţa de ieri a Comitetului Executiv al PSD a adus o victorie de etapă pentru Mircea Geoană în meciul cu grupările adverse, conduse de Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Primul punct a fost înscris pe tabela actualului preşedinte al partidului de către Marian Vanghelie, care a reuşit să impună organizarea Congresului la Romexpo, şi nu la Palatul Parlamentului cum ceruseră Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Ion Iliescu.

28 dintre membrii CEx au votat în favoarea locaţiei propuse de Vanghelie, ceea ce a aratătat că gruparea Geoană are forţa necesară în cadrul CEx să impună şi celelate puncte de pe lista strategică de obiective în vederea alegerilor de sâmbătă: numărul de delegaţi pe fiecare organizaţie să rămână aşa cum a fost stabilit de către Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, şi votul de sâmbătă să aibă loc pe sistem de moţiuni, adică odată cu preşedintele să se voteze întreaga conducere, pe listă închisă.

Decizia în cazul listei închise de candidaţi a fost luată prin vot, în favoarea acesteia pronunţându-se 42 de lideri social-democraţi, iar împotrivă 12, şi doi s-au abţinut.

STRATEGIC, INTRĂ PONTA
Şi tabăra anti-Năstase şi-a scos aşii din manecă, pentru a încerca să salveze situaţia. Adrian Năstase şi Miron Mitrea pregăteau o strategie de susţinere comună a unui candidat unic al grupării rivale lui Mircea Geoană. Primul pas a fost făcut ieri, prin retragerea candidaturii lui Adrian Năstase deoarece nu vrea să fie doar un simplu figurant în această cursă şi nu doreşte să participe la "un circ prost scris".

Se pregătea şi Miron Mitrea să anunţe acelaşi lucru, existând două variante de lucru pentru Congres. Prima variantă viza un calcul defensiv al grupării anti-Geoană: actualul preşedinte ar fi lăsat să candideze singur la Congres şi nu ar întruni jumătate plus unu din voturi, urmând ca alegerea sa să nu fie validată. A doua variantă de lucru era ca Năstase şi Mitrea să susţină împreună candidatura lui Cristian Diaconescu, sau pe a lui Victor Ponta.

Acesta şi-a anunţat candidatura imediat după şedinţa CEx. "Nu-mi plănuisem această intrare în cursă, dar cred că e necesar. Având în vedere ca domnul Năstase s-a retras, cred că e nevoie de o alternativă", a spus Ponta.

×
Subiecte în articol: politic