x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O scrisoare pierdută, o tablă neştearsă!

O scrisoare pierdută, o tablă neştearsă!

de Gabriela Mladin    |    09 Iun 2009   •   00:00
O scrisoare pierdută, o tablă neştearsă!

O tablă neştearsă uitată într-un colţ al unui sediu de partid, în care au fost scrise instrucţiunile pentru liderii de organizaţii, confirmă faptul că Partidul Democrat Liberal a făcut turism electoral şi a asigurat voturile Elenei Băsescu.



0-93928-tablacopy.jpg
Click pentru a mări imaginea

Confirmarea că EBA primeşte zece voturi pe secţie trebuia efectuată chiar în ziua scrutinului până la ora 12,00, iar de această sarcină se ocupau membri Biroului Permanent Judeţean al Partidului Democrat-Liberal. De asemenea, turismul electoral a făcut parte din strategia de campanie creată în laboratoarele democrate.

Teacher-ul strategiei puse pe tablă este Ionel Manţog, un om cu probleme penale, dar cu multe idei electorale. Nu ştim cine este "elevul de serviciu" care nu şi-a făcut treaba, să şteargă tabla cu buretele.

Ales şef de campanie la Gorj pentru alegerile europarlamentare desfăşurate duminică, Ionel Manţog şi-a luat în serios rolul şi a început să creeze strategii de câştigare a voturilor. Nu numai pentru partid, la fel ca alţi lideri de organizaţie din ţară, Manţog a avut şi rolul de a-i asigura voturile necesare candidatei independente, Elena Băsescu, mezina preşedintelui.

Şi ca un om responsabil, şeful de campanie din Gorj şi-a luat la sediul partidului o tablă modernă, a chemat liderii de organizaţie din judeţ şi le-a "predat" strategia de câştigare a alegerilor. Pentru că unii dintre lideri chiar îşi luau notiţe de pe tablă, nimeni nu s-a grăbit să şteargă, in final, instrucţiunile.

"S-AU REPEZIT CA ULII LA TABLĂ!"
Cum s-a aflat, însă, de notiţele scrise pe tablă de Manţog? "Am mers ieri (n.r. luni) să obţinem un punct de vedere de la liderii PD-L din Gorj faţă de acuzaţiile care le erau aduse de către social-democraţi, cum că ar fi fraudat alegerile, prin practicarea turismului electoral.

La partid erau doar doi membri care se uitau la un televizor în sala de conferinţe. Erau atenţi la ceea ce se spunea la televizor.  Când am intrat am văzut tabla, iar operatorul nu a apucat să ia decât un cadru, pentru că cei doi au sărit ca arşi când au constata prezenţa noastră şi au şters tabla. S-au repezit ca ulii la acea tablă", povesteşte reporterul televiziunii locale RTV, Alina Iordăchescu, cea care a reuşit să obţină imaginea.

La redacţie şi-au dat seama ce au pe bandă, exact strategia secretă a PD-L Gorj, iar printre instrucţiuni se aflau şi câteva aspecte de fraudare a alegerilor sau confirmări ale suspiciunilor apărute în ultimele zile legate de susţinerea PD-L a candidatei independente EBA.

REZOLVAŢI PROBLEMA... DIN PRIMELE VOTURI!
Aşa sună una dintre instrucţiunile lui Manţog faţă de liderii de organizaţii. "Rezolvaţi problema... din primele voturi (zece pe secţie) Responsabilii BP verifică personal lista cu cei zece, prezenţa la vot a acestora.




La ora 12,00 ..." şi textul devine ilizibil, dar se poate înţelege că aceasta era ora de confirmare a sarcinii primite. Tradusă, instrucţiunea sună astfel: În fiecare secţie de votare, Elena Băsescu trebuie să aibă zece voturi de care se ocupă Partidul Democrat. De această sarcină răspund membri Biroului Permanent, care se vor asigura că cele zece persoane există şi se vor prezenta la vot cu sarcina clasă de a pune ştampila pe EBA. La ora 12,00 a zilei de duminică, problema trebuia rezolvată şi confirmată personal lui Ionel Manţog.

Şedinţa în care s-au stabilit toate aceste aspecte a avut loc sâmbătă, înaintea scrutinului din 7 iunie. Unii lideri din judeţ s-au ferit să recunoască sarcinile de partid cu privire la EBA, alţii au confirmat cu jumătate de gură.

Liviu Cotojman este unul dintre primarii PDL din Roşia de Amaradia, o comună a Gorjului, şi lider al PD-L din localitate: "Am auzit de o astfel de varianta. Eu nu am fost la acea şedinţă, s-a ţinut vineri, cu domnul Manţog când s-au stabilit aceste lucruri. În comuna mea, au fost trei secţii de votare, iar Elena Băsescu a luat 20 de voturi. Am avut grijă, în primul rând de partid. Eu am şi declarat-o că partidul mă interesează", a declarat Cotojman.  
În Gorj, Elena Băsescu a obţinut 4,17%.

PROSTIE SAU NEGLIJENŢĂ!
Notiţele lui Manţog mai divulgă şi turismul electoral pus la cale de Partidul Democrat-Libreal. Pe aceiaşi tablă, Manţog mai trasează sarcină colegilor "să înceapă transportul cât mai devreme. Realizaţi peste 60% din normă (?!) înainte de prânz!"

Această sarcină arată turismul electoral de care PD-L erau acuzaţi de celelalte formaţiuni politice. PSD şi PNL au cerut o anchetă pentru a se vedea cine sunt cei 16.000 de oameni care apar pe listele suplimentare.

În oraşul Turceni există o situaţie în care numărul persoanelor care au votat pe listele suplimentare l-au depăşit pe cel de pe listele permanente.

"La Turceni, un lider din sindicat, Eugen Iovan de la Partidul Democrat, aducea cu autobuzele Complexului Energetic Turceni oamenii de prin Borăscu, Craiova, alte localităţi. La Câlnic s-a întâmplat la fel, directorul de la Complex, Tiberiu Trotea căra cu maşinile termocentralei oamenii la vot. Au fost ameninţaţi că dacă nu se prezintă la vot şi nu votează cu PD-L vor fi daţi afară de la serviciu, ştiindu-se că toate entităţile miniere şi energetice din Gorj sunt conduce de democraţi", a declarat Ion Călinoiu, preşedintele executiv al PSD Gorj.

Ce spun democraţii despre deconspirarea jurnaliştilor? "Nu comentez!", afirmă cu tărie liderul PD-L Gorj, Cosmin Popescu, cel care recunoaşte că are o tablă la sediul partidului şi că sâmbătă ar fi avut loc o astfel de şedinţă cu liderii din judeţ. Însă, doar atât!
În acest judeţ, PSD+PC a obţinut  34,26%, PD-L-30,55%, PNL-14,49%, PRM-13,76%, EBA-4,17%, PNŢCD-1,17%, UDMR-0,62%.


Directivele lui Manţog
- "Începeţi transportul cât mai devreme!"
- "Realizaţi peste 60% din normă înainte de prânz"
- "Rezolvaţi problema... din primele voturi (10 pe secţie - Responsabili BP) verifică personal lista cu cei ..."
- "Comunicaţi permanent între dvs. cu responsabilii de colegii şi cu sediul"
- "Sunaţi directorii listelor"
- "Norma de voturi din listele permanente"
- "Secţii de votare: a) să aibă ghiduri; b) să discute cu fiecare înainte de ora 8; c) să consemneze prezenţa şi să predea listele o dată cu procesele verbale; d) să facă orice contestaţie"
- "Supraveghere: 1) secţie (împrejur); 2) prin comună-intrări"

×
Subiecte în articol: politic pd-l gorj voturi manţog tabla tabl