x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tinerete revolutionara - Tismaneanu, intaiul comunist al tarii

Tinerete revolutionara - Tismaneanu, intaiul comunist al tarii

de Gabriela Antoniu    |    20 Dec 2006   •   00:00
Tinerete revolutionara - Tismaneanu, intaiul comunist al tarii

"Programul PCR reflecta interesele vitale ale tuturor oamenilor muncii, fara deosebire de nationalitate, fiind insusi programul intregului nostru popor de edificare a societatii socialiste multi-lateral dezvoltate si inaintare spre comunism." Este doar una dintre ideile propagate de Vladimir Tisma-neanu inaintea plecarii sale din Romania.
Cititi si: Crimele comunismului "marca" Tismaneanu
Varianta integrala a raportului comisiei Tismaneanu.

TRECUT - Seful comisiei care a condamnat regimul comunist avea alte pareri in anii ’80
"Programul PCR reflecta interesele vitale ale tuturor oamenilor muncii, fara deosebire de nationalitate, fiind insusi programul intregului nostru popor de edificare a societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare spre comunism." Este doar una din ideile propagate de Vladimir Tismaneanu inaintea plecarii sale din Romania, complet diferite de cele cuprinse in raportul de condamnare a comunismului.

Presedintele Traian Basescu a prezentat luni, in Parlamentul Romaniei, concluziile Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu. Seful statului a insistat, in repetate randuri, asupra notorietatii universitarului romano-american si "statorniciei preocuparilor sale pentru studiul epocii comuniste." Sunt, insa, tot mai numerosi cei care, in urma studierii atente a acestui document, sutin ca raspunderea pentru faptul ca elaborarea este excesiv politizata si nu obiectiva, stiintifica revine sefului comisiei. O intrebare fireasca: "Era Vladimir Tismaneanu persoana indicata pentru a coordona un asemenea demers?" O incursiune in publicistica sa, din perioada anterioara plecarii din Romania (noiembrie 1981), releva alte fatete ale sefului comisiei prezidentiale. Este vorba despre un important capitol din sfera "preocuparilor pentru studiul stiintific al epocii comuniste" ale lui Vladimir Tismaneanu, despre care suntem convinsi ca nu s-a discutat in comisia pe care a dirijat-o. Asa dupa cum suntem convinsi ca numai modestia l-a determinat pe autor ca, scriind ca "rolul organizatiilor de tineret era acela de parghii care actionau birocratic" sa omita prezenta sa in corpul propagandistilor CC al UTC, sau contributia la elaborarea "Micului dictionar social-politic pentru tineret", Editura Politica 1981, coordonator stiintific Virgil Magureanu (lucrare din care am extras citatele).

Teza din Raportul Comisiei Tismaneanu: "Regimul comunist a fost un regim ilegitim si criminal".
Demonstratie: "Democratia socialista: Forma superioara a d. (democratiei - n.n.) a carei esenta consta in aceea ca poporul, detinator al puterii politice, este chemat sa participe la intreaga activitate de conducere a vietii economico-sociale.(...) Alaturi de ceilalti oameni ai muncii, tineretul patriei noastre participa, direct sau prin reprezentantii sai, la activitatea democratica a organelor de stat si organizatiilor obstesti, a organelor colective de conducere din intreprinderi si institutii. Indeplinirea cu responsabilitate a sarcinilor ce-i revin in aceasta privinta reprezinta o inalta indatorire a fiecarui tanar revolutionar. (pag.105-106)

"Constitutia RS Romania consacra in primele sale articole faptul ca in tara noastra intreaga putere apartine poporului, liber si stapan pe soarta sa, precum si faptul ca "Republica Socialista Romania este stat al tuturor oamenilor muncii de la orase si sate, suveran, independent si unitar". (pag. 412)

Teza: "Utilizarea mizeriei materiale si morale, precum si a fricii, ca instrumente de mentinere a puterii comuniste".
Demonstratie: "Autoconducere muncitoreasca. Expresie vie a adancirii democratiei noastre socialiste, a rolului crescand al clasei muncitoare, a.m. pune in fata personalului muncitor din fiecare intreprindere indatorirea de a folosi tot mai activ si cu responsabilitate sporita cadrul organizatoric ce a fost creat (adunarile generale si consiliul oamenilor muncii, comisiile pe domenii etc.) si care asigura fiecarui om al muncii posibilitatea de a-si spune cuvantul in dezbaterea si solutionarea celor mai importante probleme economice si sociale, la adoptarea deciziilor care privesc bunul mers al intreprinderii." (pag. 37)

EXISTENTA SOCIALA. "In interpretarea corelatiei dialectice dintre existenta sociala si constiinta sociala, o contributie remarcabila a fost adusa de catre tovarasul Nicolae Ceausescu, care, in repetate randuri, a subliniat unitatea dintre transformarea e.s. si constiinta oamenilor muncii, intrucat "numai atunci cand oamenii vor dirija in mod constient procesele sociale si vor obtine efectele voite de ei se va putea vorbi cu adevarat de trecerea la comunism". (pag. 209)

"Programul P.C.R. reflecta interesele vitale ale tuturor oamenilor muncii, fara deosebire de nationalitate, fiind insusi programul intregului nostru popor de edificare a societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare spre comunism. Concluziile si previziunile stiintifice cuprinse in Programul P.C.R. orienteaza intreaga activitate a partidului." (pag. 350)

"Umanism socialist, revolutionar - Forma superioara a umanismului, intemeiata pe conceptia stiintifica a materialismului dialectic si istoric despre societate.(...) Fiind diametral opus asa-zisului umanism burghez, intemeiat pe asuprire si exploatare, pe inegalitate si nedreptate sociala, u.s.r., asa cum se releva in Programul PCR, concepe omul ca fiinta sociala, aflata in stransa legatura si interdependenta cu semenii sai." (pag. 435)

Teza: "Distrugerea morala a societatii romanesti si a valorilor ei de solidaritate".
CONSTIINTA SOCIALISTA. "In conceptia partidului nostru, c.s. reprezinta un factor de cunoastere si de desavarsire a personalitatii umane, un factor formativ si mobilizator in intreaga actiune de faurire a societatii socialiste." (pag. 151)

LUPTA INTRE VECHI SI NOU. "In societatea noastra socialista, o conditie primordiala a victoriei n.(noului n.n.) o reprezinta infaptuirea consecventa a politicii Partidului Comunist Roman." (pag. 275)

MATERIALISM ISTORIC. "Dezvaluind caracterul legic al dezvoltarii societatii m.i. reliefeaza, totodata, rolul maselor si al personalitatii, aratand ca oamenii sunt cei care fauresc istoria". (pag. 284)

Teza: "Retorica suveranitatii nationale a fost mai presus de orice un alibi pentru perpetuarea dictaturii prin manipularea sentimentelor popluatiei".

NATIUNEA BURGHEZA / NATIUNEA SOCIALISTA. "N. burgheza se caracterizeaza prin stabilirea relatiilor de productie capitaliste, scindarea societatii in clase antagoniste, dominatia economica, politica si ideologic-culturala a burgheziei. N. socialista reprezinta un tip nou, superior de n. constituita pe o baza economica, politica si ideologica structural deosebita de cea burgheza.(...) Analiza continutului si evolutiei proceselor si fenomenelor sociale contemporane evidentiaza faptul ca n. este inca departe de a-si fi epuizat misiunea istorica." (pag. 302)

BENEFICII
"In comunism dispar clasele sociale, se atenueaza si sunt treptat inlaturate diferentele esentiale dintre munca fizica si munca intelectuala, dintre sat si oras, se instaureaza deplina echitate sociala, are loc o ampla inflorire a culturii si umanismului"
Vladimir Tismaneanu
CONTRIBUTIE
"In interpretarea corelatiei dialectice dintre existenta sociala si constiinta sociala, o contributie remarcabila a fost adusa de catre tovarasul Ceausescu, care, in repetate randuri, a subliniat unitatea dintre transformarea e.s. si constiinta oamenilor muncii, intrucat «numai atunci cand oamenii vor dirija in mod constient procesele sociale si vor obtine efectele voite de ei se va putea vorbi cu adevarat de trecerea la comunism»"
Vladimir Tismaneanu

ILIESCU SI GEOANA, ATACATI DE BASESCU
Presedintele Traian Basescu a reactionat intr-un interviu acordat BBC la o declaratie a lui Vladimir Tismaneanu, potrivit careia acesta nu a avut acces la arhivele cu documente privind moartea lui Ioan Petru Culianu. "Aud prima data de aceasta problema. Eu stiu ca mi s-a cerut sprijin pentru acces la dosarul de cadre al domnului Ion Iliescu. Am cerut la Arhive sa se puna la dispozitie, mi s-a spus ca nu exista", a spus Basescu, reprosandu-i presedintelui de onoare al PSD ca nu si-a publicat dosarul de cadre. "Mai ales, a fost sef al statului la inceput, in 1990. Putea sa-si puna aceasta intrebare atunci, si nu s-o arunce demagogic acum, in 2006. Este nepermis ca moralitate! De ce nu s-a intrebat in 1990 unde ii este dosarul, sa-l arate?!", a afirmat Basescu. El a mai spus ca Mircea Geoana este "doar tolerat" in functia de presedinte PSD, adevaratul lider al partidului fiind Ion Iliescu. "Daca domnul Geoana citea discursul, era discursul unui supus al domnului Iliescu, care o face pentru a-si ralia electoratul specific domnului Iliescu", a spus Basescu referindu-se la afirmatiile liderului PSD, potrivit carora rezumatul raportului comisiei Tismaneanu, citit de seful statului in Parlament, serveste presedintelui si Administratiei Prezidentiale. Basescu a mai spus, referindu-se la discursul din Parlament, de condamnare a comunismului, ca "declaratia presedintelui este un argument extrem de puternic pentru orice cetatean care se adreseaza Justitiei". Pe de alta parte, Basescu a afirmat ca oamenii de afaceri din spatele trusturilor media, proveniti din fosta putere comunista, controleaza viata politica si pe cea economica, fiind interesati ca statul sa fie cat mai slab. "Viata noastra de zi cu zi este afectata de aceasta realitate careia sunt hotarat sa ii fac fata si sa ii diminuez capacitatea de a face rau Romaniei. Va dau o tema: ii veti vedea acoperind mare parte a mesajelor media. Mesaje despre autoritatile neputincioase, autoritatile ticaloase, autoritatile care nu servesc interesului national", a spus seful statului.

VOICULESCU: "PRESEDINTELE, BENEFICIAR AL COMUNISMULUI"
"Trebuie sa ai mult tupeu, trebuie sa fii foarte ipocrit ca sa poti sa condamni comunismul tu, un beneficiar al comunismului, tu, un om care ai fost trimis de Partidul Comunist la Anvers, tu, un om care ai actionat impotriva drepturilor omului", a declarat ieri liderul PC, Dan Voiculescu. "In perioada in care a fost la Anvers, Traian Basescu a atacat drepturile unor oameni care inca traiesc, dar acum le e frica sa vorbeasca. Eu va asigur ca la momentul potrivit oamenii respectivi vor vorbi", a adaugat el. PC este pentru condamnarea regimului totalitar, dar nu subscrie la mesajul presedintelui "asa cum a fost el prezentat si constituit", pentru ca "s-a dorit un exercitiu de imagine", instrumentat "nefericit". "Nu suntem de acord insa sa condamnam o ideologie, chiar daca se cheama comunista. Un asemenea demers poate fi considerat neprietenos cu tarile care sunt dominate de o asemenea ideologie", a spus purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. PC va solicita Parlamentului sa imputerniceasca Academia Romana sa produca un document "de analiza profunda" a perioadei comuniste. (Dana Piciu)

SUSTINERE
PNL sustine "in principiu" concluziile Raportului Tismaneanu, a anuntat liberalul Adrian Iorgulescu, adaugand ca trecutul trebuie "cunoscut" si "asumat". Vicepresedintele PD Romeo Raicu a sustinut ca, in conditiile in care aceia care ar fi trebuit pana acum sa condamne comunismul nu au avut curajul sau puterea, mesajul lui Basescu reprezinta "o eliberare" si o implinire a asteptarilor pentru cei care au luptat in Revolutie. Liderul UDMR, Marko Bela, apreciaza ca binevenit raportul comisiei prezidentiale si se declara de acord cu concluziile acestuia. In opinia sa insa, condamnarea regimului comunist a venit tarziu, un moment mult mai propice fiind perioada anilor ’90, cand a fost elaborata si Proclamatia de la Timisoara. Pe de alta parte, presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca expunerea facuta de Basescu in Parlament nu angajeaza decat institutia prezidentiala si pe presedinte, si nu statul roman. (A.N.)
DE LA CITITORI
"Ma numesc Simion. Am 45 ani. Comunismul a fost condamnat in anul 1989, atunci cand ne-am revoltat impotriva lui. Eram toti cei multi, egali si saraci. Astazi am asistat la o penibila manifestare. De ce mai trebuia condamnat comunismul, cand toti am trait in el, iar noi l-am omorat in Decembrie 1989? E ca si cum ai mai face o data inmormantarea parintilor sa fii sigur ca au murit... Toti, cei care astazi s-au manifestat in Parlament indiferent de functii, dar si altii, chiar si ziaristi, s-au imbogatit in capitalismul salbatic aflat la inceputurile capitalismului autentic. Au furat cam tot ce se putea... in timp ce mii de pensionari mor prea devreme, istoviti de greutatea suferintelor cu cei 100 de euro pensie, parintii nu-si pot permite sa tina copiii in scolile superioare, tinerii nu-si intemeiaza familii ca nu au locuinte... dar cei de sus ne spun... SA TRAIM BINE!!!... corect tot ei... noua nomenclatura a democratiei."

Raportul comisiei Tismaneanu
  • Aici puteti descarca varianta integrala a acestui raport.
  • ×