x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta îl ameninţă cu suspendarea pe şeful statului

Victor Ponta îl ameninţă cu suspendarea pe şeful statului

de Adriana Duţulescu    |    23 Sep 2010   •   00:00
Victor Ponta îl ameninţă cu suspendarea pe şeful statului

Traian Băsescu a lansat miercuri seară la B1 TV o serie de atacuri la adresa liderilor Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu (pe lângă atacurile clasice la adresa "mogulilor" Vântu, Voiculescu şi Pa­tri­ciu). Băsescu susţine că l-a ajutat pe li­derul PNL, Crin Antonescu, în 2004, pu­nându-l pe listele parlamentare la Bu­cureşti, deoarece nici o organizaţie a PNL nu voia să-l accepte să candideze.

"Pe Crin Antonescu l-am ajutat într-un moment de criză al lui, când nu-l mai primea nici o organizaţie. Era deputat de Tulcea şi organizaţia de Tulcea nu l-a mai primit să candideze pe listele ei în 2004. Atunci m-a rugat dl Stolojan, la schimbarea de ştafetă, să am grijă, rămânând liderul Alianţei, că a avut o situaţie grea - şi într-adevăr a avut o situaţie grea - să poate să candideze undeva. Şi l-am pus pe lista de Bucureşti", a povestit şeful statului.

Despre preşedintele PSD, Victor Ponta, Băsescu a spus că acesta a venit în 2008 la el în birou şi s-a "făcut preş", rugându-l să-l ajute să devină pri­mar al Capitalei, şi că acesta şi-a negociat şi ieşirea din PSD pentru un portofoliu de ministru. "Omul ăsta a venit preş la mine în birou, acest Vic­tor Ponta, cum au mai venit şi alţii... Şi mă întreba: «M-aţi putea sprijini la competiţia pentru alegerile de la Primăria Capitalei?». Răspunsul meu a fost: «Nu, că nu ai şanse». În 2008, era la mine în birou, nu în altă parte, ca să nu fie dubii că m-am întâlnit la Golden Blitz sau la Ci­re­şica. Nu, la mine în birou acest Ponta, care astăzi vituperează împotriva preşedintelui, era ca un preş. (...) Tot el discuta înainte de alegeri un portofoliu de ministru, prin ieşirea din PSD, înainte de alegerile din partidul lor. Acest Victor Ponta pe care îl vedeţi ţipând, or, nu mai pot să-i to­lerez obrăznicia când îl ştiu câte parale face", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai spus că liderul PSD, Victor Ponta, este "imatur", că e "nimic pentru PSD" şi că trebuie "să facă frumos, ca maimuţica", pentru a place în partid, el arătând totodată că acesta ar putea să spună cine i-a finanţat un concediu în Liban. El a mai spus că, în opinia sa, această clasă politică nu se va limita la a oferi românilor un Victor Ponta ca viitor preşedinte. "Un Victor Ponta care e în stare, vă asigur şi am spus-o deschis, el să mă contrazică, să vină să lingă preşul, să vadă dacă pot să... să mă faci primar general", a continuat el. La comenta­riul că foloseşte un limbaj dur, Băsescu a spus că nu este "pe măsura obrăzniciei acestui puşti imatur".

Victor Ponta a reacţionat virulent, ca­li­ficându-l la rândul său pe Traian Bă­ses­cu drept "securist" şi "hoţ". "Nu sunt şantajabil de Traian Băsescu, nu are dosare despre mine", a spus Ponta, criticând "minciunile stupide" ale preşedintelui. "Nu aş putea să candidez ca primar", a adăugat social-democratul, care a arătat presei că el are buletin de Gorj, nu de Bucureşti.

Totodată, liderul PSD a prezentat ziariştilor două chitanţe emise la data de 1 aprilie 2010, pe numele său, pentru plata sumei de 2.360 dolari pentru cazarea la Royal Hotel Liban. Ponta a spus că sugestia şefului statului că altcineva i-ar fi plătit vacanţa din aprilie 2010 în Liban este o "metodă securistă". "Spre deosebire de orice om din această ţară, eu ştiu că Traian Băsescu ne urmăreşte", a declarat el.

De ase­menea, Ponta a anunţat că PSD va iniţia procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţie, dacă acesta va promulga legea pensiilor. Liderul social-democraţilor a anunţat că va cere sprijinul PNL, PC, UDMR şi al grupului minorităţilor pentru a vota în Parlament cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pe care PSD o va depune în eventualitatea în care şeful statului va promulga legea pensiilor, despre care Ponta a spus că a fost adoptată prin furt de către Roberta Anastase, preşedintele Camerei De­putaţilor, la instigarea lui Băsescu.  

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a reiterat poziţia oficială a social-democraţilor, că lista cu primăriile PSD la care a făcut tri­mitere Traian Băsescu este o listă cu amendamente la legea bugetului. Duşa a contrazis şi afirmaţiile lui Bă­sescu cu privire la faptul că negocie­rile dintre PSD şi PDL ar fi durat patru zile. El a men­ţionat că deputaţii au avut luni, 13 sep­tembrie, zi liberă, iar marţi, 14 septembrie, au avut program de luni, începând ziua de lucru după-amiază, iar legea a fost adoptată de Cameră miercuri, 15 septembrie.




CRIN ANTONESCU: "TRAIAN BĂSESCU MINTE"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a replicat ieri că Traian Băsescu este "un mincinos", că nu s-au întâlnit niciodată între anii 2000 şi 2007 şi că actualul şef al statului nu l-a ajutat în nici un fel pentru candidatura sa la Parlament în 2004. "Nu m-am întâlnit niciodată în privat sau oficial cu preşedintele Băsescu între 2000 şi 2007", a susţinut Crin Antonescu.

El a precizat că, în anul 2004, a candidat la Camera Deputaţilor din partea Alianţei D.A., iar listele pentru alegerile parlamentare au fost stabilite de fiecare din cele două partide care formau Alianţa PNL şi PD. "Eu n-am avut nici un fel de probleme de candidatură. Am primit, printre alte oferte, pe aceea de a candida din partea Organizaţiei PNL Bucureşti, condusă de Ludovic Orban", a adăugat Antonescu, spunând şi că PNL nu va avea nici o ezitare în a suspenda un preşedinte "vădit iresponsabil pe toate planurile".   

"Nu e nevoie ca domnul Ponta să insiste la PNL. Nu e nici un fel de problemă la PNL", a răspuns Antonescu chemării lui Ponta la suspendare. În schimb, vicepreşedintele liberal Varujan Vosganian şi viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu au fost mai rezervaţi, spunând că PSD şi PNL nu au majortatea parlamentară necesară suspendării şefului statului. În schimb, Eugen Nicolăescu a anunţat că PNL a atacat legea pensiilor la Curtea Constituţională.

×
Subiecte în articol: politic