x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Averea cocoşească a Elenei Udrea

Averea cocoşească a Elenei Udrea

de Gabriela Antoniu    |    Elena Stan    |    03 Aug 2009   •   00:00
Averea cocoşească a Elenei Udrea
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional
Documente
Declaraţie de avere 07.10.2008
Declaraţie de avere 24.10.2008
Declaraţie de avere 10.06.2009
Declaraţie de avere 12.06.2009

Declaraţie de interese 07.10.2008
Declaraţie de interese 10.06.2009
Declaraţie de interese 12.06.2009


Declaraţiile de avere depuse de ministrul Turismului, Elena Udrea, sunt completate în bătaie de joc. Printre greşeli de completare - voite sau nu, aflăm totuşi că Elenei Udrea i-a mers bine ca ministru, reuşind să cumpere acţiuni la firma Clamari Impex SRL, la care apare titular când ea, când soţul Dorin Cocoş, şi să-şi rescadenţeze un credit la BRD după ce acestei bănci i s-a făcut reclamă într-un clip de promovare turistică a României.

Potrivit declaraţiei de avere depuse la 10 iunie, Elena Udrea deţine împreună cu soţul ei, Dorin Cocoş, cinci terenuri intravilane achiziţionate în anii 2006-2007, în suprafaţă de circa 17.000 mp. Dacă pentru două dintre ele ministrul dă adresa exactă, pentru celelalte trei nu. Aflăm doar că deţine un teren pe Strada Chopin, unul pe Str. C-tin Godeanu, iar un altul în Sectorul 1 din Bucureşti. Noroc că le declară suprafaţa căci altfel s-ar putea înţelege că Udrea deţine terenuri intravilane cât două străzi şi un sector! De asemenea, Udrea mai are un apartament în Bucureşti, o casă în Pipera şi un Mercedes din 1998. Potrivit declaraţiei de avere, până în 2008 blonda de la Turism a strâns bijuterii şi ceasuri în valoare de 50.000 de euro şi 14.252 de euro într-un cont la Banca Transilvania.


TITULAR SAU NU?
Ministrul Turismului mai declară că a cumpărat acţiuni la firma Clamari Trading Impex SRL, valoarea la zi fiind de 27.500 (monedă neprecizată). Firma se ocupă cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Aşa cum e completată declaraţia de avere, este însă neclar cine are calitatea de titular la această firmă: Elena Udrea sau Dorin Cocoş, soţul? La capitolul  "Plasamente - număr de tiluri /cotă de participare, Elena Udrea se declară titular cu 100%. Numai că două pagini mai încolo, la capitolul venituri din salarii şi venituri-dividende, apare soţul ei, Dorin Cocoş. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Clamari IMPEX SRL aparţine lui Dorin Cocoş. Dividendele obţinute de Dorin Cocoş în anul 2008 s-au ridicat la 2 milioane de lei, iar veniturile obţinute în primele şase luni din funcţia de director la Dalli Internaţional s-au ridicat la doar 26.000 de lei.


O PROBLEMĂ... DE MEMORIE
Tot Clamari Impex SRL este un alt motiv de "derută" pentru Elena Udrea. În declaraţia de avere depusă la 7 octombrie 2008, ministresa declară dividende de la această firmă, plus alte trei (SC Eurohotels INT, SC Dalli International şi SC MED Complex SRL) în valoare de două miliarde lei noi! Realizând probabil că a confundat leii vechi cu leii noi, Elena Udrea depune o declaraţie rectificativă la 24 octombrie 2008 în care declară dividende de numai (!) două milioane de lei noi. De remarcat că Elena Udrea are şi o problemă de memorie: nu reţine exact de unde a luat dividende şi uită că se împrumută.
 În declaraţia de la 7 octombrie 2008 a luat dividende de la COMPLEX MED, în cea din 24 octombrie 2008 de la S.C MED COMPLEX SRL, iar în iunie 2009 de la MED COMPLEX SRL. Mai mult, în intervalul scurs de la declaraţia de avere din ianuarie şi până la cea postată pe site-ul ministerului la 10 iunie, Udrea şi-a amintit că anul trecut a împrumutat de la Dinu Pescariu suma de 200.000 de lei, bani pe care trebuie să îi dea înapoi până anul viitor.
UN CREDIT RESCADENŢAT ŞI O COINCIDENŢĂ
Din comparaţia declaraţiilor de avere din octombrie 2008 şi până în iunie 2009 mai aflăm că un credit de 3.287.000 de euro contractat în 2007 de la BRD de Elena Udrea şi care trebuie achitat în 2009 a fost rescadenţat în 2010, după o refinanţare în urmă căreia suma datorată a ajuns la 3.297.000 euro. La câteva luni de la prima declaraţie de avere, Elena Udrea a demarat proiectul de promovare turistică a României prin conceptul "Romania - Land of choice", iar crearea şi producerea clipurilor au fost încredinţate agenţiei oficiale a BRD, ADDV Euro RSCG. Spoturile care urmează a fi difuzate pe Eurosport, deţinut de o companie franceză, au fost produse de Multimedia Est, după ce banca a semnat protocolul cu Ministerul Turismului. În acest context apare legitim întrebarea: are oare vreo legătură rescadenţarea obţinută de Udrea cu faptul că spotul de promovare a României, realizat "gratis" de cei de la BRD şi promovat pe 1,3 milioane de euro bani publici, va fi difuzat pe Eurosport şi CNN? De menţionat că spotul de promovare a României conţine clar sigla şi numele băncii. Până la închiderea ediţiei nu a sosit la redacţie nici un răspuns de la reprezentanţii BRD cu privire la "zvonul" de pe piaţă conform căruia banca şi-ar retrage sigla şi numele de pe spotul de promovare internaţională a României.  


CÂT ŞI CUM A CÂŞTIGAT
Deşi datoare, aflăm că Udrea nu duce lipsă de bani. Potrivit declaraţiei de avere de la 15 iunie, ministrul Turismului a obţinut, în primele şase luni ale anului, din activitatea didactică venituri în valoare de 15.098 de lei, adică de trei ori mai mult decât a obţinut în tot anul 2008, respectiv 5.177 de lei. Semne de întrebare ridică şi venitul  din primele şase luni ale anului din funcţia de ministru, care potrivit declaraţiei de avere a fost în valoare de 1.738 de lei în condiţiile în care salariul unui ministru este de 7.643 de lei. Udrea a mai obţinut şi 2.731 de lei din funcţia de deputat, iar de pe urma cabinetului de avocatură, Udrea Elena Gabriela a obţinut 55.920 de lei. Blonda a mai obţinut 18.500 de lei din dividende de la Dalli Internaţional, 585.000 de lei de la Clamari Trading şi peste 100.000 de lei din activitatea de la cabinetul propriu de avocatură.
ANGAJAŢI PE MĂSURĂ
Declaraţiile de avere postate pe site-ul Ministerului Turismului (MT) arată că la aşa ministru, aşa angajaţi. Secretarul general din cadrul MT, Nastasia Gheorghe are două case şi o pensiune în Buşteni. Acesta a omis să treacă în declaraţia de avere de pe site-ul ministerului valoarea de impozitare şi anul dobândirii acestor case. De asemenea, are trei terenuri, dintre care două în Măgureni şi unul în Buşteni. Nastasia Gheorghe deţine un autoturism Opel din 2003 şi are datorii la CEC şi Banca Transilvania în valoare de circa 102.000 de euro. Din postul de director deţinut anul trecut la SRP (Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol) Sinaia a obţinut venituri în valoare de 62.362 de lei, iar din cea de consilier la Consiliul Judeţean Prahova a obţinut 4.131 de lei.

Şi Carmen Moraru, directorul Direcţiei Generale de Promovare Turistică, are ceva avere. Conform declaraţiei de avere postată pe site-ul ministerului ea are un apartament în Călăraşi, primit moştenire în 1995 şi bijuterii de aur şi argint în valoare de 7.000 de euro, dobândite în perioada 2004-2006. Soţul acesteia are trei terenuri agricole, două apartamente în Bucureşti şi a contractat un credit ipotecar pentru a construi o casă. Soţii Moraru nu deţin autoturism, însă au mai mai multe conturi în care se găsesc circa 50.000 de euro şi peste 222.000 de lei. De asemenea, Moraru mai are 500 de acţiuni sau părţi sociale la BRD, câte 7.000 de acţiuni la SIF2 Moldova şi SIF3 Transilvania, 17.000 de acţiuni la SNP Petrom, 81 de acţiuni la Transgaz. Directoarea de la DGPT are şi 75% din AB Activ Co SRL. Aceasta a contractat un credit în 2004, scadent în 2024, în valoare de 1.530 de euro. Mai mult, tot în 2004 a luat 80.000 de lei de la o persoană fizică, bani ce urmează a fi restituiţi anul acesta. Moraru a realizat venituri în valoare de circa 33.000 de lei deoarece a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Aeroportului Kogălniceanu din Constanţa şi al TAROM, a încasat circa 55.000 de lei din funcţia deţinută în cadrul MIMMCTPL, iar în ianuarie 2008 a încasat şi 7.500 de lei de la Ministerul Afacerilor Externe. Din funcţiile deţinute la Monitorul Oficial, soţul acesteia a încasat circa 140.000 de lei. În plus, a mai obţinut şi 2.500 de lei din funcţia deţinută la Consiliul local al Sectorului 5 din Bucureşti şi circa 10.000 de lei indemnizaţie CC de la ANR. AB Actvi CO SRL a adus directoarei de la turism dividende în valoare de 75.500 de lei, având doar trei angajaţi. Moraru a mai obţinut 12.000 de lei din dobânzile la depozitele din bănci şi şi-a recuperat 52.000 de lei de la o persoană fizică.
LONGEVITATE ÎN FUNCŢIE CU SCANDAL
Carmen Moraru este cea mai veche persoană de prin Ministerul Turismului, ea figurând pe ştatele de plată ale instituţiei de prin 1992. De atunci şi până astăzi, cu mici excepţii, când a fost acuzată că risipeşte banul public după bunul plac, se tot ocupă de promovarea României în statele Uniunii Europene. În ultimul scandal în care a fost implicată, Moraru era acuzată, alături de alţi patru colegi din cadrul fostei Autorităţi Naţionale de Turism, că a "risipit" patru milioane de lei din bani publici pentru realizarea unui catalog pentru promovarea Cimitirului vesel Săpânţa şi realizarea unor clipuri de promovare internă şi internaţională a României. Direcţia de Control a Guvernului a cercetat licitaţia prin care SMArt Advertising SRL a fost desemnată să realizeze spoturile publicitare de promovare a României, spoturi care au rămas în sertarele ANT. Firma câştigătoare Smart Advertising a primit 1,5 milioane de euro, iar videoclipurile nu au fost niciodată difuzate, mai ales că unul dintre ele era absolut năucitor - "Haideţi să muşcăm o bucată din România".

O altă semnătură de pe majoritatea contractelor încheiate de MT este cea a directorului Direcţiei Juridice, Resurse Umane şi Achiziţii Publice, Mihaela Dincă.
Aceasta are un apartament în Bucureşti, cumpărat în 1998, un autoturism Renault Megan, luat în leasing în anul 2007, şi bijuterii de aur şi argint în valoare de 6.000 de euro, achiziţionate în ultimii opt ani. Potrivit declaraţiei de avere, a obţinut 7.000 de euro din vânzarea unui autoturism Peugeot 206 şi mai are 3.600 de euro într-un cont la BCR. Soţul acesteia are două apartamente în Bucureşti, primite moştenire în 2005, precum şi acţiuni la mai multe firme. În plus, Mihaela Dincă a luat un credit de la BCR în valoare de 12.000 de euro. În urma cununiei civile şi a botezului, Dincă a obţinut cadouri în valoare de 40.000 de euro, iar împreună cu familia a realizat venituri în valoare de circa 20.000 de lei.


ALŢI ANGAJAŢI, ALTE AVERI
Bogdan Răileanu, director general adjunct în cadrul MT, semnatar al contractelor încheiate de MT, are împreună cu soţia trei terenuri, în suprafaţă de circa 9.000 de metri, trei apartamente şi o casă de vacanţă, precum şi un autoturism Cielo. Răileanu are un cont în valoare de 28.000 de euro, obţinând şi 40.000 de euro din vânzarea unui teren. Răileanu este dator la bancă suma de 80.000 de euro. Acesta a obţinut 9.000 de lei ca fiind expert principal la MEF, 55.000 de lei - din funcţia de director general adjunc la MIMMCTPL, iar soţia a obţinut 35.000 de lei ca expert principal la MEF. Alina Ioana Dincă este director general la Direcţia Economică şi Administrativă. Împreună cu soţul deţine patru apartamente şi o casă de locuit, care este în construcţie, două autoturisme VW Passat. Soţul acesteia are două terenuri, unul în Breaza şi unul în Câmpina.

Alina Dincă are cinci credite la diferite bănci, în valoare de 205.000 de euro şi unul în valoare de 50.000 de lei. Ea a obţinut anul trecut venituri în valoare de circa 174.000 de lei, iar soţul, 36.000 de lei din funcţia de dispecer la CET Grozăveşti. Alina Dincă a mai obţinut venituri din funcţia de membru în consiliul de administraţie la SC Parc Hotels SA, în valoare de peste 10.000 de lei, la Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT) peste 7.000 de lei, iar ca cenzor la SC Predeal - peste 12.000 de lei. A făcut parte din comisiile la unele concursuri, obţinând venituri în valoare de circa 43.000 de lei.
CONSILIATĂ DE PERSOANE SUSPECTE
Kohalmi Szabo Luminiţa Doina, consiliera Elenei Udrea, nu a binevoit să posteze pe site-ul ministerului Declaraţia de Avere sau de Interes, şi nici CV-ul care să o recomande pentru această funcţie. Potrivit informaţiilor apărute în presă, Kohalmi a fost implicată într-un scandal cu Teodor Atanasiu, fostul ministru liberal al Apărării. Ea a fost asociată cu soţia lui Atanasiu în cadrul unei firme, care avea ca obiect de activitate telecomunicaţiile, dar care în realitate se ocupa de afaceri cu petrol. Pentru a-i închide gura, Atanasiu a numit-o pe Kohalmi directorul Direcţiei Relaţii Publice din MApN, aceasta ocupându-se, din păcate fără succes, de imaginea (publică) a ministrului Atanasiu. O altă consilieră, alte probleme. Cristina Motorga. Ea are un apartament în Bucureşti şi are datorii în valoare de 10.000 de euro şi 40.000 de lei. Motorga mai are o casă achiziţionată prin ipotecă bancară în valoare de 60.000 de euro. Consiliera a obţinut anul trecut venituri de peste 28.000 de lei. Pentru spoturile de promovare a României amintite mai sus, Motorga Cristina Mili a fost una dintre persoanele trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Fost director general al Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale din cadrul ANT, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, Mili a scăpat ca prin minune şi s-a înfiinţat din nou tot la Ministerul Turismului.

PD-L CERE CLEMENŢĂ
Comisia parlamentară de anchetă în ca­zul ministrului Turismului, Elena Udrea, îşi va începe activitatea astăzi sub conducerea liberalului Ludovic Orban (foto). Azi, se vor stabili regulamentul de func­ţi­o­na­re, programul de lucru şi documen­te­le care vor fi solicitate Ministerului Turismului, dar şi persoanele ce vor fi chemate la audieri. Asta, în ciuda faptului că liderii PD-L le-au solicitat ieri, în şe­dinţa co­a­li­ţi­ei, partenerilor de la PSD, de o manieră "destul de fermă", să renunţe la comisia de anchetă şi "să o lase în pa­ce" pe Udrea, după cum au declarat pentru Mediafax surse din coaliţie. Potrivit surselor, PD-L a acordat acestei solicitări o importanţă sporită în raport cu celelalte teme de dis­cu­ţie din cadrul şedinţei. Liderii PSD au evitat însă să dea un răs­puns tranşant. Democrat-liberalul Victor Ponta a arătat că liderii PD-L s-au arătat nemulţumiţi de faptul că social-de­mo­cra­ţii au sprijinit demersurile PNL în constituirea comisiilor de anchetă în cazurile Ridzi şi Udrea. El a negat însă că PD-L a solicitat oprirea activităţii comisiei Udrea. Înainte de începerea şedinţei coaliţiei, preşedintele PSD, Mircea Geoa­nă, a spus că atacurile PD-L din ultima vreme la adresa PSD au drept cauză "onoa­rea rănită" a Elenei Udrea. În re­pli­că, Udrea a arătat că liderii PSD încearcă să găsească un ţap ispăşitor pentru pro­blemele cauzate de atacurile pe care le-au lansat. Ea a precizat că exis­tă comisii parlamentare de anchetă doar în cazul mi­niş­tri­lor PD-L şi că, poate, ar me­rita să se facă una şi pentru preşedintele PSD. Udrea a mai spus că Geoană nu îşi dă seama că "vine o vârstă când anumi­te afir­maţii îl fac penibil", menţionând că acest lucru e valabil şi pentru Viorel Hre­ben­ciuc. Mircea Geoană a menţionat că nu va accepta ca parteneriatul cu PD-L să fie folosit pentru protejarea unor ilega­li­tăţi comise de miniştri. "Nu cred că pentru a repara onoarea unei doamne mi­nistru trebuie să aruncăm în aer stabilitatea României", a spus el. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: special avere declaraţie