x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu a lovit un copil în faţă

Băsescu a lovit un copil în faţă

de Adriana Duţulescu    |    26 Noi 2009   •   00:00
Băsescu a lovit un copil în faţă

Preşedintele Traian Băsescu este încolţit de un film în care loveşte un copil. Şeful statului a spus că nu-şi aduce aminte de incident, aducând un argument penibil la un gest şocant, pentru care nu are absolut nici o scuză: "Poate m-a înjurat", a spus Băsescu. După ce a promis explicaţii publice a revenit la scurt timp şi a afirmat că nu a lovit niciodată un copil.



Traian Băsescu a fost pus aseară în faţa unui film din campania locală din 2004 în care loveşte un copil. În imaginile date publicităţii de Gardianul, în cadrul unui miting de la Ploieşti, apare o femeie care, ţipând, încearcă să treacă de gărzile de corp ale lui Băsescu şi să ajungă la scenă, pentru a-i înmâna acestuia un memoriu.

Băsescu se apropie de marginea scenei şi întinde mâna pentru a primi de la femeie mai multe coli făcute sul. Lângă femeie, la marginea scenei se află şi un copil. La un moment dat, Băsescu are mâna întinsă în faţă, înspre femeia care-i cerea ajutorul. Îşi mută privirea asupra copilului şi îl loveşte pe acesta cu dosul palmei peste faţă. Copilul se retrage câţiva centimetri şi apoi râde la cel care l-a agresat.



Invitat la Realitatea TV într-o emisiune în care a fost difuzat filmul, Traian Băsescu nu a putut să dea nici o explicaţie pentru gestul său din 2004, spunând că vrea mai întai să studieze imaginile, după care va da explicaţii publice.

Vădit iritat de difuzarea filmuleţului, postat pe site-ul unui cotidian central, Traian Băsescu a susţinut că nu-şi aduce aminte de acel episod. "O să mă uit şi o să vă dau o explicaţie", a declarat Băsescu. Întrebat dacă este de părere că este un trucaj, preşedintele a spus că nu poate afirma acest lucru. "Nu-mi dau seama. A spus copilul ceva, a vorbit urât? Ce-a făcut?", s-a mai întrebat el. "Nu, nu îmi aduc aminte de incident. Sunt destui care mă înjură pe unde mă duc. Nu-mi dau seama despre ce e vorba, vă asigur că voi da explicaţii publice. Probabil că mai eram cu cineva, probabil că nu eram singur", a mai arătat preşedintele.

După ce moderatorul i-a spus că şi omul de afaceri Dinu Patriciu a spus că Băsescu a lovit un copil, pentru că a strigat "Trăiască Iliescu!", şeful statului a replicat: "De ce n-a spus atunci?." "Haideţi să vedem despre ce e vorba. Lăsaţi-mă să mă consult cu cei care au fost acolo". Întrebat ce s-ar putea întâmpla cu un om politic care ar face asemenea lucru, preşedintele a răspuns: "Nu ştiu, greu de spus". "Nu ştiu dacă acel copil i-a vorbit cumva urât femeii (n.r. - care venise) sau ce a făcut. Vedem despre ce e vorba. Vă asigur că voi da o explicaţie mâine", a conchis Băsescu. "Vreau să văd şi eu filmul", a mai spus candidatul PD-L, întrebând dacă este o dată invocată şi că trebuie verificat dacă el a fost atunci acolo.



Dinu Patriciu invocase acest incident cu o seară în urmă. "Am fost împotriva asocierii cu PD, acest partid populist condus de un comunist şi în 2004. De altfel, împotriva lui Traian Băsescu am şi o chestiune personală. În campania electorală din 2004, la Ploieşti, l-am văzut dând un pumn unui copil, care din greşeală strigase: «Trăiască Iliescu!». L-am văzut cu ochii mei. Mai sunt şi alţi oameni care l-au văzut şi ar putea depune mărturie dacă nu ar fi membri PD-L", a acuzat liberalul.


ANASTASE CONFIRMĂ INCIDENTUL

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat aseară că preşedintele Băsescu nu a lovit copilul din înregistrarea apărută în presă, ci l-a dat la o parte, pentru a discuta cu femeia care-i cerea ajutorul. "A avut loc la Ploieşti (incidentul - n.r.). Într-adevăr, era un spectacol de lansare a candidaţilor pentu alegerile parlamentare (din 2008 - n.r.). De altfel, singurul la care a participat şi Dinu Patriciu. Am fost pe scenă, chiar am vorbit la telefon şi cu colegul meu domnul deputat Florin Anghel, care prezenta spectacolul la momentul respectiv. Amândoi ne amintim un copil care, la un moment dat, a cerut microfonul, i s-a dat microfonul, a spus chiar şi câteva cuvinte urâte la microfon. Nu-mi amintesc exact această scenă, dar pot să constat un singur lucru, că avem de-a face cu o femeie care era extrem de surescitată, e clar că avea o problemă foarte serioasă şi cerea cu disperare ajutorul preşedintelui. Dacă este vorba de acel moment, probabil respectivul copil o fi continuat să vorbească urât şi atunci preşedintele l-a dat la o parte, dorind să acorde atenţie femeii respective care chiar solicita cu disperare acest lucru şi chiar se vede", a explicat Anastase, la Realitatea TV. Liderul PD-L a spus că acel copil râde, deci nu se poate spune că a fost agresat.


A FOST ŞI EL LA GRIVCO

În ciuda acestui episod, Traian Băsescu nu a ezitat să atace din nou mogulii şi "coaliţia de la Grivco". Şi aceasta chiar dacă el însuşi recunoaşte că a fost în 2004 la Grivco pentru a încerca să închege o majoritate parlamentară. Băsescu nu a văzut însă nimic imoral în faptul că s-a întâlnit cu "un mogul" la Grivco, susţinând că el ar fi făcut-o transparent. "Eu nu m-am ascuns. Toată lumea ştia că mă duc cu căciula în mână să mai strâng câteva voturi, să facem guvern.

Nu ştiu dacă la vremea aceea era inventat termenul de mogul. Eu îl folosesc de doi ani. (...) Atunci erau oameni morali, au devenit moguli atunci când au încercat să pună mâna pe pârghiile puterii." În opinia sa, ar fi fost mult mai corect dacă politicienii care s-au întâlnit la Grivco în ziua în care a căzut Guvernul Boc şi au hotărât susţinerea lui Klaus Iohannis ar fi venit înainte la şeful statului şi i-ar fi spus că au o soluţie privind premierul. "Nu a fost transparentă întâlnirea, iar eu am aflat că decizia desemnării premierului s-a luat la sediul lui Grivco, din presă am aflat, a fost un ziarist care a pozat, pe urmă m-am interesat, dar rezultatul a fost că în ziua în care a fost dărâmat în Parlament Guvernul Boc, seara, s-au întâlnit oamenii despre care ştim cu domnul Voiculescu în capul mesei, cu domnul Iliescu, şi au stabilit cine e prim-ministru şi care e structura politică a Guvernului. Ei, acest lucru este greu de acceptat de un şef de stat", a spus şeful statului. El mai spus că dacă Parlamentul ar respinge Guvernul Negoiţă, atunci ar putea să-l desemneze pe Klaus Iohannis, în condiţiile în care ar primi garanţii că guvernul este agreat de el, nu un guvern în care primul-ministru are doar misiunea să supravegheze ce fac miniştrii.

×