x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nevinovati omorati de "vanatorii de fantome"

Nevinovati omorati de "vanatorii de fantome"

03 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
In decembrie 1989, la Braila, militarii au tras dupa teroristi inchipuiti

In Braila lui decembrie 1989, montati de zvonurile alarmiste si condusi incompetent, militarii, civilii si garzile patriotice s-au impuscat intre ei. Teama de raspundere i-a facut pe cei implicati sa spuna ca au fost atacati de teroristi.
Dupa 15 ani - Fost anchetator al dosarelor Revolutiei, procurorul Teodoru Ungureanu reconstituie evenimentele care au insangerat Braila dupa 22 decembrie 1989

La Braila, sangele a inceput sa curga abia dupa ce in oras puterea a fost preluata de armata. Montati de zvonurile alarmiste care-i asaltau pe calea undelor, condusi incompetent, militarii, civilii si garzile patriotice s-au impuscat intre ei precum chiorii. Teama de raspundere i-a facut pe cei implicati sa sustina, impotriva evidentelor, ca au fost atacati de teroristii a caror prezenta nu a putut-o dovedi nimeni.
TEODORU UNGUREANU

Click pentru a mari imaginea
MULTIME. Toata suflarea Brailei iesise pe strazi. Unii erau doar curiosi, altii stiau ca traiesc momente istorice
Seara de 23 decembrie avea sa aduca o coincidenta cel putin stranie. In acelasi moment si in conditii aproape identice cu cele ale "incidentului Trosca" din fata MApN, la Braila se petrecea tragedia lt.maj Balaban Gheorghe, ofiter in cadrul UM 0412.

In acea seara, dupa tragerile dementiale care produsesera morti si raniti in fata Prefecturii si in interior, seful Statului Major al GP a sugerat conducerii Divizie sa se apeleze la Compania de Securitate - Trupe, pentru ca aceasta sa trimita la Casa Alba o grupa specilizata in operatiuni anti-teroriste. Din ordinul col. Apostol Vasile din UM 01030 s-a procedat la reinarmarea celor 12 militari din Compania de securitate - trupe comandati de lt.maj. Balaban. Spre acelasi obiectiv avea sa se deplaseze si o grupa de cercetare din UM 01481, care preluase "sub paza" efectivele Companiei de Securitate. Din motive care nu au putut fi logic explicate, comanda Diviziei a ordonat ca grupa MapN sa se deplaseze pe jos, iar formatiunea anti-tero sa mearga cu autovehiculele speciale: un ABI (autoturism ARO blindat usor, prevazut cu turela si mitraliera, aflat in dotarea exclusiva a MI) si o dubita TV.

La orele 22:00 comanda Diviziei a transmis comandantului dispozitivului de aparare a Prefecturii hotararea luata, acesta instiintand prin statia de amplificare militarii din subordine asupra sosirii militarilor MI.

Grupa anti-tero ajunge in zona Casei Albe la orele 22:30, iar lt.maj. Balaban intra in cladire fara nici o greutate (printr-un geam spart al parterului, la intrarea B), fiind asteptat de catre ofiterul de legatura - lt. col. Plopeanu Sofian, instructor in cadrul GP. Ofiterul de securitate este condus la Comandamentul militar al Prefecturii, unde a primit ordin sa plece de indata la Centrul de recoltare al sangelui Braila cu ABI-ul, spre a verifica o sesizare privind atacarea acestui obiectiv de catre treoristi...

Dupa executarea fara vreun incident a misiunii ordonate, lt.maj. Balaban revine la Prefectura pentru noi ordine. De la restul militarilor din subordinea sa, ramasi langa garajele Casei Albe cu dubita TV, avea sa afle ca, in lipsa lui, sosisera la Casa Alba si militarii MapN plecati o data cu ei de la cazarma, precum si faptul ca acestia intrasera in cladire sub protectia unuia din TAB-urile care patrulau pe platou.

Incercarile ofiterului MI de a comunica cu echipajul TAB-ului raman infructuoase, blindatul neoprind la semnalele (batai in blindaj) identice cu cele facute de comandantul grupei de cercetasi din UM 01481. Lt. maj. Balaban se adreseaza apoi catre militarii aflati pe balconul intrarii A si, neprimind nici un raspuns, hotaraste sa reintre in cladire prin locul initial, la adapostul ABI-ului, fara a mai astepta sosirea ofiterului de legatura.

Plutonul antiterorist incepe a se deplasa incet spre intrarea B. De acesta se apropie si TAB-ul MapN, al carui comandant someaza prin trapa superioara deschisa, iar apoi trage o rafala de arma automata in plan vertical.

Nesupunerea instantanee la somatie genereaza deschiderea focului din balconul Intrarii A, conditii in care lt.maj. Balaban este grav ranit, decedand in scurt timp, neprimind nici un ajutor din interior.

Ramasi fara comandant, militarii luptatori anti-tero s-au adapostit in ABI. Cum au incaput zece persoane ehipate de lupta in interiorul micului blindat, este greu de explicat. Dand dovada de pregatire si disciplina deosebita, dar si de o perfecta cunoastere a situatiei reale din teren, ei nu au facut uz de arma nici in urma provocarii nefondate, ramanand sub foc peste 45 de minute. Mai mult, sergentul inlocuitor la comanda a fost capabil in acele momente sa raporteze prin radio situatia delicata in care se gaseau si sa astepte pana ce comandantul sau a reusit sa elucideze "neintelegerea"...

Click pentru a mari imaginea
CENTRU. Sediul Comitetului Judetean al PCR a atras ca un magnet multimea

Ancheta a retinut ca ofiterul de securitate nu ar fi trebuit sub nici o forma sa se grabeasca sa patrunda in dispozitiv, atata timp cat doua incercari de realizare a contactului si recunoasterii esuasera. Desi incidentul s-a soldat cu o singura victima el pare a fi emblematic in contextul complex al celor petrecute la scara nationala. Solutia juridica nu poate raspunde la cateva mari semne de intrebare:

  • oare ce ratiuni au determinat comanda Diviziei sa ordone cpt. Chircu Laurentiu (din UM 01481) sa plece din Compania de Securitate, concomitent cu plutonul anti-tero dar pe jos, interzicandu-i sa accepte oferta de a primi o dubita TV din dotarea MI;
  • cum se face ca, desi a fost adus in mod special pentru a scotoci cladirea si a anihila "elementele terorist diversioniste infiltrate", plutonul de securitate a fos imediat "gonit" spre un alt obiectiv;
  • sa fi uitat oare lt.col. Simion faptul ca Centrul de recoltare a sangelui era sub paza unei formatiuni militare MApN care, in lipsa unei obligatorii instiintari asupra sosirii "securistilor", putea genera acelasi efect tragic;
  • sa nu-l fi auzit nimeni pe lt.maj. Balaban in timp ce striga catre balconul de la intrarea A;
  • sa nu fi fost nimeni capabil sa banuiasca macar faptul ca, in seara de 23 decembrie, toti "securistii" erau identificati cu "teroristii";
  • oare exista vreo legatura intre acest caz si cel de la Bucuresti, ori cu celelalte situatii in care trupele de securitate au fost deliberat aduse in fata dispozitivelor MApN, pentru a fi decimate si apoi categorisite la TVRL drept "teroristi"...

    REACTIE IN LANT. La scurt timp de la deschiderea focului in zona centrala a orasului a inceput a se trage si in zona Viziru. Cum hazardul a facut ca extinderea urbanistica sa conduca la inconjurarea unui mare numar de UM de catre zeci de blocuri de locuinte, scoli, gradinite, complexuri comerciale si statii PECO, cursul evenimentelor avea sa fie marcat de numeroase victime civile.

    Click pentru a mari imaginea
    VICTIME. Bucuria rasturnarii regimului comunist avea sa fie risipita de episodul sangeros al luptei cu teroristii

    Marturiile referitoare la inceperea tirurilor in aceasta zona sunt variate si, uneori, contradictorii. Astfel, in mai toate relatarile facute initial de militarii in termen (in niste rapoarte concepute in cluburile UM, sub "directa indrumare" a ofiterilor comandanti…) se vorbea despre atacuri reale ori simulate declansate de pe terasele blocurilor, din subsoluri ori chiar din apartamente. Pe o asemenea ipoteza ar fi trebuit sa existe victime in blocuri si incendieri de apartamente, lucruri care nu s-au petrecut in seara de 23 decembrie. Faptul ca nu a fost initiata nici o actiune de scotocire a teraselor ori a apartamentelor suspecte, imediat dupa aparitia "fenomenelor de provocare" reale ori prin simulatoare, naste si mai multe semne de intrebare. Alte marturii indicau focuri diversioniste executate din autovehicule, ori chiar de catre civili inarmati care ar fi actionat in grupe mici, ca "infanteristi". Poate este greu de crezut, dar au existat martori - civili si militari - care au sustinut ca focul ar fi fost generat de elicoptere silentioase si indestructibile care ar fi survolat sos. Viziru... la inaltimea ultimelor etaje!

    Militari din diverse unitati au relatat mai apoi ca tirurile ar fi inceput in zona UM 01478 - Centrul Militar Judeatean, dupa cum altii au sustinut ca primul foc l-ar fi "scapat" pe o fereastra un subofiter sanitar din UM 01763.

    Cei surprinsi de gloante in strada aveau sa declare ca tirul ar fi inceput din directia Punctului de Control Acces al UM 01763, fara vreun act de provocare, ba mai mult, dupa prealabile somatii catre pietoni pentru parasirea zonei…

    Aceste momente au fost relatate de Crestez Catalin, care a fost surprins de tirurile declansate din UM 01763 si 01294 in timp ce se deplasa pe Sos. Calarasilor. A fost urmarit de gloante chiar si in parcarea in care se ascunsese, fiind ranit cand se gasea deja culcat pe asfalt.

    In aceleasi momente de panica generalizata si tiruri total nedirijate, sold. Rosianu D. si Szabo Laszlo, aflati in dispozitivul interior de aparare al UM 01319, au deschis focul in conditiile erorii de fapt asupra camaradului lor sold. Dumitras Claudiu, ranindu-l.

    Speriat puternic si lipsit de deprinderile elementare de manuire a armei din dotare, sold. Dimache Adrian din UM 01294 avea sa se autoaccidenteze prin declansarea unui foc de arma in apropierea propriei fete, pentru ca apoi sa sustina cu tarie ca ar fi fost victima unor proiectile trase de catre teroristi.

    Click pentru a mari imaginea
    SIMBOL. Insemne ale regimului comunist, mistuite de foc

    Acest militar nu a fost singurul care, nepricepand ca minciuna nu-i confera aura unui erou si nici nu convinge, nu a renuntat la sustinerea unei aberatii contrazise de starea de fapt si de expertize medico-legale ori criminalistice. Unul din cazurile emblematice a fost cel privind moartea m.m.cls. I-a Marinitiu si ranirea cpt. medic Stan Gheorghe din UM 01481, survenite in seara de 23 decembrie. Desi probele atestau faptul ca maistrul militar a fost impuscat in chiar momentul in care patrundea pe holul intunecat al pavilionului comandament (in fuga, inarmat si fara a se supune somatiei), de cel putin un tragator aflat la o distanta atat de mica incat pe mantaua sa au ramas urmele tragerii, toti cei prezenti pe hol au sustinut ca victima ar fi fost deja impuscata (explozie de cord) anterior patrundere in hol.

    Si mai "interesanta" a fost versiunea ofiterului medic care, desi se afla in chiar holul in care a cazut Marinitiu V, lipit de peretele de langa usa de acces si fara nici o posibilitate de lovire din exterior, a sustinut "ostaseste" lectia invatata, acceptand chiar ideea ca glontul care i-a strapuns o palma ar fi fost capabil sa faca macar doua… viraje.

    Ultima victima inregistrata in ziua de 23 decembrie a fost Oprea Tudor, asupra caruia a deschis focul o santinela din interiorul UM 01481, care a considerat eronat ca steagul ce il avea in mana ar fi fost o arma.

    Click pentru a mari imaginea
    HAOS. Arhivele institutiilor comuniste sunt distruse

    VANATOAREA DE TERORISTI. Dupa ce in noaptea de 23/24 decembrie nici un militar din multitudinea de UM aflate in zona Viziru nu a pornit vreo actiune de scotocire a locurilor din care se sustinea ca s-ar fi tras, in dimineata de 24 decembrie numeroase patrule provenite din mai toate unitatile au impanzit strazile, scarile, subsolurile si terasele blocurilor, precum si scolile pustii. Concomitent cu amplificarea zvonisticii si fara nici o organizare ori cooperare, zecile de militari au jucat un soi de "hotii si vardistii" in cursul caruia regia ieftina avea sa fie intrecuta doar de situatiile penibile ce s-au soldat cu prea multe victime nevinovate.

    La indicatiile unor civili, ample forte MapN au desfasurat ample actiuni "antiteroriste" al caror rezultat a constat doar in transformarea Ajunului intr-o zi neagra... Nu s-au gasit nici teroristi, nici simulatoare, nici macar elemente de munitie atipice.

    Intr-o atmosfera vecina cu isteria de masa, in zona blocurilor A-10 si C-1 de pe Calea Calarasilor au inceput tiruri intense, desi in interiorul acestora actionau chiar echipe militare de scotocire. Chiar daca s-au facut repetate apeluri catre locatari de a se adaposti si a nu se arata la balcoane, curiozitatea a fost prea puternica.

    Asa se face ca Bratu Roman si Custura Petrisor aveau sa fie impuscati mortal in momentele in care primul a iesit in balconul situat la ultimul etaj al blocului C-1, iar cel de-al doilea s-a aratat la fereastra de la baie, orientata chiar catre UM 01267. Tot intr-un apartament din blocul C-1 se gasea, impreuna cu parintii ei, si minora Ardeleanu Lilina, cand un glont tras dinspre UM 01294 a patruns prin fereastra si, dupa ricosare pe tavan, a ranit-o in umarul drept.

    Scotocirea efectuata pe scara blocului A-10 a condus la decesul lui Iorcic Lucian, care incercand sa coboare din bloc, nu s-a oprit la somatia sold. Popa Claudiu din UM 01287, conditii in care a fost considerat terorist si impuscat cu o rafala de arma automata. Ajunsi pe terasa blocului, militarii supusi unor tiruri incrucisate din mai multe UM au inceput sa arunce grenade, considerand ca asupra lor se tragea chiar de pe terasa. Explozia uneia dintre grenadele care au aterizat la sol a ranit pe Pascu Elena.

    Prezenta unor persoane pe terasele blocurilor a fost apreciata in acele momente de confuzie si "heirupism ostasesc" ca semn de ostilitate si tratata cu rafale de arme. Un asemenea "tratament" avea sa duca la moartea lui Garba Scarlat, care a urcat pe terasa blocului F-5 pentru a conduce chiar o patrula MapN...

    Pe strazi, civili si militari fugareau persoane suspecte ori militieni, care de cele mai multe ori primeau cate o portie de "manie revolutionara", mai ales daca purtau haine din piele, cojoace sau... caciuli "rusesti". Cele mai atavice porniri izbucneau fara nici un motiv. Oamenii tabarau pe semenii lor si ii loveau cu ce apucau. Uneori loveau chiar si pe cei "nevizati". In acest mod tanarul Copae Gabriel a primit in crestet o lovitura puternica aplicata cu o sticla de bere...

    Din prea mult zel, militari aflati in cele doua blocuri alaturate vor trage unii asupra celorlalti (plt.maj. Rogoz Marian din UM 01763 si cpt. Gheorghiu Marian din UM 01294) considerandu-se reciproc drept teroristi inarmati... Alergand dupa "teroristi", lt.maj. Zetu Iulian incepe a trage asupra unui apartament dintr-un bloc in care actionau militarii din UM 01478. Primeste insa riposta din dispozitivul unitatii, fiind ranit la mana.

    In timpul scotocirilor prin blocuri s-au inregistrat chiar si accidentari banale, cum a fost cazul batranei Popoaca Rada, care, grabindu-se sa iasa din apartament asa cum se ordonase, a alunecat pe trepte si a suferit o fractura.

    Operatiunile haotice de scotocire si deschiderea nejustificata a focului au generat o multitudine de victime prin impuscare, toate in zona de actiune ori in zone limitrofe: Avel Constantin, Carlan Vasile, Curteanu Petrache, Dan Dumitru, Gheorghe Ionel, Ichim Mariana, minora Ioan Elena, Mincu Ion, Panait Misu si Cusmir Ion.
    SUGESTIA
    "In acea seara, dupa tragerile dementiale care produsesera morti si raniti in fata Prefecturii si in interior, seful Statului Major al GP a sugerat conducerii Divizie sa se apeleze la Compania de Securitate - Trupe, pentru ca aceasta sa trimita la Casa Alba o grupa specilizata in operatiuni anti-teroriste"
    REPETARE "CAZUL TROSCA"
    "Plutonul antiterorist incepe a se deplasa incet spre intrarea B. De acesta se apropie si TAB-ul MapN, al carui comandant someaza prin trapa superioara deschisa, iar apoi trage o rafala de arma automata in plan vertical"

    Nu ratati!

    In ziarul de maine cititi noi intamplari dramatice petrecute in decembrie ’89 in orasul Braila, unul din locurile in care pierderile de vieti omenesti nu au fost elucidate.
  • ×