x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Orfanii români, pregătiţi de export în UE

Orfanii români, pregătiţi de export în UE

de Mircea Opris    |    20 Oct 2009   •   00:00
Orfanii români, pregătiţi de export în UE
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

● CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES ● Oficiul Român pentru Adopţii pregăteşte de aproape 3 luni schimbarea legii 273 din 2004, legea care a oprit traficul de copii din România către alte ţări, sub masca adopţiilor internaţionale. Oficialii ORA nu au acţionat de capul lor, ci cu susţinerea unor grupuri de interese din SUA, Italia, Franţa şi alte ţări.



Aceste grupuri s-au folosit de un directorat al Comisiei Europene, care va organiza o conferinţă pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale din România, între 31 noiembrie şi 1 decembrie, la Strasbourg.
Comisia Europeană cere schimbarea legii impuse chiar de către ea, drept condiţie a admiterii noastre în UE. Jurnalul Naţional a reuşit să descopere culisele acestei operaţiuni internaţionale, chiar cu ajutorul unei surse din interiorul Comisiei Europene, a cărei identitate o vom proteja din raţiuni uşor de înţeles.

ROMÂNII AU AŞTEPTAT CĂDEREA GUVERNULUI
Oficiul Român pentru Adopţii a pregătit terenul pentru modificarea legii care interzice adopţiile internaţionale, încă din vară, când au pregătit două conferinţe, ambele ţinute la Timişoara. Prima a avut loc la începutul lunii septembrie şi se referea la drepturile copilului adoptat. Aici au fost adunaţi toţi directorii direcţiilor de protecţie a copilului din ţară pentru a centraliza date despre geutăţile în procesul de adopţie, date privind numărul copiilor adoptabili şi al adopţiilor în derulare. O a doua conferinţă a avut loc tot la Timişoara, departe de ochii misiunii UE din Bucureşti.

În perioada 27-30 septembrie 2009, ANPDC şi Reprezentanţa UNICEF în România au organizat Conferinţa Naţională care deschide seria de evenimente prilejuite de celebrarea a 20 de ani de la adoptarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului. La eveniment au participat reprezentanţi ai ANPDC, DGASPC-urilor, ai Agenţiilor ONU în România, precum şi ai altor instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale.

Aici, instituţiile româneşti şi internaţionale, împreună cu ONG-urile implicate în adopţii, au definitivat, cu scopul de a promova ulterior, ca act normativ, Planul Naţional de Acţiune Integrată privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului. Coordonatorii au fost Ileana Savu, Secretar de Stat în cadrul ANPDC, şi Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF în România.

Cu doar o zi înainte de previzibila cădere a Guvernului Boc 2, ORA propune, printr-un memorandum trimis la Guvern, redeschiderea adopţiilor internaţionale. Documentul iniţiat de ORA arată că pe parcursul celor patru ani de implementare a Legii 273/2004, privind regimul juridic al adopţiei, s-a constatat că există în continuare câteva categorii de copii "greu adoptabili" pentru care cadrul normativ în vigoare nu permite identificarea unor soluţii de îngrijire adecvate cu caracter permanent. Iniţiatorii documentului afirmă că o astfel de măsură ar trebui luată având în vedere acordarea de şanse egale tuturor copiilor separaţi de familiile lor naturale, care nu pot fi reintegraţi şi nici nu sunt adoptaţi în România.

Rolul "soldatului de sacrificiu" i-a revenit secretarului de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, care a declarat că redeschiderea adopţiei internaţionale se va face doar în colaborare cu autorităţi acreditate din statele respective, pentru a fi evitată corupţia. Acesta nu reuşeşte să convingă însă de ce acest memorandum a fost înaintat guvernului chiar în momentul în care România nu are un guvern.

"Am trimis memorandumul luni dimineaţă, înainte de votarea moţiunii (de cădere a guvernului - n.r.). Nu ştiu care este soarta lui. Ne grăbim, e un lucru pe care noi am vrut să-l supunem dezbaterii şi unei decizii politice, şi eu cred că orice cabinet care vine poate să ia în discuţie acest memorandum", a declarat Bogdan Panait. În mod evident, ORA a profitat de brambureala politică de la Bucureşti pentru a cere schimbarea legii, la negociere cu viitorul guvern desemnat.

Aprobarea acestui memorandum înseamnă practic modificarea Legii 273 privind regimul adopţiei. O parte din negocierile cu reprezentanţi ai SUA şi ai unor ţări din UE, interesate de adopţii din România ar putea face posibilă adoptarea memorandumului şi adoptarea legii. "Când am venit aici, am avut o discuţie cu premierul (Emil Boc - n.r.). Desigur, au fost foarte multe sesizări din partea familiilor şi forurilor internaţionale, iar discuţia a fost pe valoarea şi modificarea legii.

Sigur, nu s-a precizat dacă e vorba şi de adopţia internaţională. Eu mi-am îndeplinit această misiune. Modificarea este făcută. Legea este finalizată în proporţie de 99 la sută, săptămânile următoare va fi supusă dezbaterii publice şi va fi postată pe site. Dar, în contextul în care noi am făcut modificările pe lege, am ajuns la concluzia - şi datorită unor protocoale internaţionale - că putem să mergem şi pe ideea de a începe demersurile pentru adopţia internaţională.

Sigur, nu este o decizie pe care s-o iau eu. Şi atunci, am făcut acest memorandum, care este un memorandum foarte neutru. Decizia este a Guvernului, în ce măsură este momentul politic, noi am dat date statistice, am menţionat angajamentele României în domeniu şi decizia va fi în totalitate a Guvernului", a declarat acum câteva zile Bogdan Panait. Interesant este că, la începutul lunii septembrie, într-un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, acelaşi secretar de stat la ORA declara că "atât timp cât eu voi fi la ORA, în momentul în care guvernul îmi va cere să găsesc o soluţie pentru adopţia internaţională, pentru acest moment, este exclus.

Din nou se va creea imaginea că iarăşi facem comerţ, trafic şi alte lucruri cu copiii. Peste trei sau patru ani poate, dar asta este o responsabilitate pe care trebuie să şi-o asume statul român". Împins de presiuni interne şi externe sau nu, Bogdan Panait nu a mai avut răbdare trei sau patru ani şi a cerut redeschiderea adopţiilor internaţionale cât mai urgent.

BOBÂRNAC DE LA GUVERN
Mişcarea subtilă de modificare a Legii 273, devenită una dintre condiţiile obligatorii ale acceptării României în UE, a fost demontată de Guvernul care îşi dădea ultima suflare. La 16 octombrie, Executivul de la Bucureşti a anunţat oficial că nu susţine memorandumul iniţiat de Oficiul Român pentru Adopţii, în care se propune redeschiderea adopţiilor internaţionale. Memorandumul reprezintă un punct de vedere al acestei institutii şi nu este însuşit de Cabinetul Emil Boc, încă în exerciţiu. Guvernul nu a avut nici o dezbatere referitoare la acest Memorandum şi, prin urmare, nu a luat nici o decizie cu privire la acest document.

Primul-ministru încă în exerciţiu, Emil Boc, consideră că actuala legislaţie în domeniul adopţiilor internaţionale este în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu standardele europene. Acelaşi punct de vedere a fost expus şi de către fostul ministru de Externe PSD, Cristian Diaconescu.




MAFIA ADOPŢIILOR LUCREAZĂ PRIN COMISIA EUROPEANĂ
Comisia Europeană şi Consiliul Europei au pregătit, la rândul lor, conferinţa internaţională "Provocări ale procedurilor de adopţie în Europa", care iniţial trebuia să aibă loc la 26 şi 27 noiembrie la Strasbourg. Dincolo de discuţiile de principiu, scopul final al conferinţei este acela de a elabora o recomandare comună prin care România să urmeze modelul Bulgariei, adică să redeschidă adopţiile internaţionale. Acei membri ai Comisiei Europene şi ONG-urile care se opun acestei idei au intrat imediat în conflict cu organizatorii.

Pagina de Internet care anunţa conferinţa şi pe care se puteau face înscrierile a fost suspendată şi modificată de mai multe ori, iar cei interesaţi să participe nu s-au putut înscrie. Ulterior, doar ONG-urile agreate de către organizatori au fost informate, prin e-mail şi nu pe site-ul oficial al conferinţei, că datele s-au schimbat şi conferinţa va avea loc între 30 noiembrie şi 1 decembrie. Cel mai grav lucru este că echipa din cadrul Comisiei Europene care se ocupă de organizarea acestei conferinţe nu are legal voie să facă acest lucru.

Concret, de organizare se ocupă Directoratul General pentru Justiţie, Libertate şi Securitate al Comisiei Europene, prin unitatea E2 - Justiţie civilă, aflat sub conducerea finlandezei Salla Saastamoinen. Coordonatorul echipei de organizare este italianca Patrizia De Luca, angajată a acestui directorat. Conform organigramei Comisiei Europene, Drepturile Copilului se află în unitatea D1 a Directoratului D al Comisiei Europene, condus de românul Aurel Ciobanu-Dordea. Surse din directoratul D al CE au declarat pentru Jurnalul Naţional că această structură nu are nici o implicare în organizarea conferinţei de la Strasbourg, deşi este singura unitate care are competenţe în materie de drepturile copilului în cadrul Comisiei Europene.

Aceleaşi surse afirmă că cei din directoratul E2 încalcă regulamentele oficiale ale UE, mai exact politica anticorupţie a Uniunii Europene, care prevede că nici un directorat nu poate organiza acţiuni pe teme care nu îi intră în atribuţii, conform Comunicatului de politică anticorupţie al Comisiei Europene numărul 317 din 2003, adresat Consiliului Europei şi Parlamentului European.


Cum să te substitui Comisiei Europene
Grupul de lucru E2 din Directoratul de Justiţie a angajat o firmă privată care a cumpărat un domeniu de Internet, www.adoptionprocedure.net, prin care anunţă viitoarea conferinţă. În mod normal, conferinţa ar fi trebuit anunţată oficial pe paginile de Internet ale Comisiei Europene şi a Consiliului Europei. Ulterior, echipa ia legătura doar cu organismele şi ONG-urile care sunt în favoarea redeschiderii adopţiei internaţionale şi le ignoră pe toate celelalte, precum şi presa internaţională interesată de acest subiect. Numeroasele schimbări de ultim moment nu se anunţă pe pagina de Internet a conferinţei decât în ultima clipă sau nu se anunţă deloc.

Jurnalul Naţional a reuşit, în exclusivitate, să dezlege secretomania asupra acestei conferinţe şi importanţa ei, chiar la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, de la o sursă care lucrează în cadrul Directoratului de Justiţiei prins în ofsaid, adică unitatea E2. Sursa susţine că amânarea conferinţei nu are nimic în comun cu depunerea memorandumului ORA spre aprobarea Guvernului de la Bucureşti, dar că noul guvern, care se va instala până la data conferinţei, 30 noiembrie, ar putea da aviz favorabil schimbărilor propuse de Oficiul Român pentru Adopţii.

La conferinţă nu a fost invitată nici o organizaţie nonguvernamentală din România sau din altă ţară care să fie ostilă redeschiderii adopţiilor internaţionale, scopul final al întâlnirii de la Strasbourg.

"Noi am invitat la conferinţă acele organizaţii cu care avem o legătură mai strânsă (ele coincide cu cele care se ocupau în România de adopţii internaţionale până în 2004 şi care continuă lobby-ul pentru redeschiderea acestora - n.r.) şi nu putem invita pe toţi cei care s-au înscris şi nici presa deoarece sala în care se ţine conferinţa nu are decât 150 de locuri. Pagina de Internet nu merge tot timpul, pentru că e în lucru, pentru că agenda conferinţei şi lista invitaţilor nu este încă finalizată.

Din România nu vor participa decât trei invitaţi din partea instituţiilor de stat. Unul dintre ei este Bogdan Panait, directorul ORA. Nu îmi amintesc numele celorlalţi doi. Noi plătim participarea, drumul şi cazarea doar pentru participanţii agreaţi de noi, cu care am mai lucrat, un număr de 10 ONG-uri. Printre ele Nordic Adoption, o umbrelă pentru 15 asociaţii de adopţii, foarte importanţi în nordul Europei şi alte organizaţii din Franţa, precum SERA, dar şi conducerea SERA care s-a mutat la Geneva, International Social Service, iar din Italia Amici dei Bambini...

Din România vor veni doar cei trei invitaţi din partea statului şi Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF în România, care va vorbi în numele României", ne-a declarat sursa din cadrul Comisiei Europene. Interesant este că ultimul subiect al conferinţei va fi "Spre o Politică Europeană a Adopţiilor", unde se vor analiza cazuri şi experienţe din România şi Bulgaria, iar francezul Jean-Marie Cavada, membru al Parlamentului European şi un apropiat al lobby-ului francez pro-adopţie din România, va vorbi despre o politică comună a adopţiilor, pentru că alte ţări au deshis adopţiile, doar România nu face acest lucru deşi este parte a Uniunii Europene.

"Vom avea şi un părinte adoptiv maghiar, care trăieşte în Marea Britanie, care va vorbi despre problemele pe care le-a avut când a adoptat un copil din Ungaria. Această conferinţă este o urmare, un follow-up la conferinţa din anul 2006, când am încercat din nou să facem România să înţeleagă cât de necesar este să redeschidă adopţiile internaţionale la fel ca şi alte ţări din UE. Nu vom rezolva problema imediat, dar la conferinţa aceasta trebuie să convingem România că adopţia internaţională poate fi reluată, aşa ca în alte ţări UE, cum ar fi de exemplu Bulgaria, care a răspuns pozitiv la această cerere pentru adopţii internaţionale.

Faptul că România are o lege împotriva adopţiei internaţionale este vina fostului raportor european pentru România, baroneasa Emma Nicholson, care spunea că adopţia internaţională înseamnă trafic de copii. Ea şi-a folosit toată influenţa pentru a stopa adopţiile şi a condiţionat intrarea României în UE de stoparea adopţiilor. Acum încercăm să convingem România să redeschidă adopţiile, aşa cum fac alte ţări din Europa", ne-a mai declarat sursa de la Bruxelles.

×
Subiecte în articol: special trafic strainatate adoptii