x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Salvamarul deţinut, salvatorul puşcăriaşilor

Salvamarul deţinut, salvatorul puşcăriaşilor

de Claudiu Sere    |    10 Ian 2010   •   00:00
 Salvamarul deţinut, salvatorul puşcăriaşilor

Un salvamar internaţional a ajuns în închisoare pe nedrept. Küsmödi Lajos, de 31 de ani, cere statului român să fie pus în libertate. Acesta susţine că el este singurul arestat pentru un fapt ce a fost comis de 11 persoane, şi asta în ciuda faptului că are dovezi cu care a demonstrat că nu a fost părtaş la acel delict, ba încă nici nu a fost în oraş în vremea comiterii infracţiunii. Mai mult, soţia victimei recunoaşte acum, în faţa instanţei, că a depus mărturie mincinoasă.

În astfel de situaţii, majoritatea oamenilor cedează. Ajung să-şi plângă de milă şi să înceapă să se complacă în situaţia dată. Ei bine, Küsmödi a încercat, şi chiar a reuşit, să fie altfel. A luptat tot timpul să-şi demonstreze nevinovăţia. A fost înfrânt, lupta cu sistemul era una total inegală. A rămas în continuare condamnat pentru o faptă pe care şi acum, aproape de ispăşirea pedepsei, neagă că ar fi comis-o. Însă în tot acest timp de detenţie a încercat să vină în ajutorul "colegilor" din penitenciare. Beneficiind de o vastă experienţă în acordarea primului ajutor, Küsmödi a elaborat o lucrare, cu caracter ştiinţific, privind acordarea primului ajutor în sistemul penitenciar românesc.


PRIMUL AJUTOR ÎN PENITENCIARE
Referitor la acest aspect, nume marcante în domeniu au apreciat munca lui Küsmödi, considerând că lucrarea "ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR ÎN SISTEMUL PENITENCIAR ROMÂNESC" este un adevărat îndrumar pentru cei lipsiţi de libertate, şi nu numai.

Astfel, prof. univ. dr Ioan Bota, din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie fizică şi Sport, arată că: "Lucrarea de faţă este un ÎNDRUMAR ce se adresează celor lipsiţi de libertate din penitenciarele României sau din afara ei. (...) Lucrarea de faţă a fost realizată şi din dorinţa de a contribui la afirmarea şi dezvoltarea spiritului de a da primul ajutor persoanelor aflate în situaţii speciale sau pentru situaţiile de autoajutor".

De asemenea, şi dr Corneliu Aprodu, într-un referat de apreciere, consi­deră că: "Lucrarea de faţă poate avea o aplicaţie directă şi este de un real folos atât persoanelor private de libertate, cât şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în sistemul penitenciar. (...) Conţinutul lucrării «Primul ajutor în sistemul penitenciar românesc» are un caracter ştiinţific prin modul de prezentare şi abordare a celor mai importante tehnici de intervenţie asupra organismului uman. Aş adăuga, de asemenea, că lucrarea mai sus menţionată este salutară, deoarece conţinutul acesteia este inspirat de viaţa de penitenciar cu toate elementele ce se regăsesc în situaţiile specifice sistemului".

Şi, cine ştie, poate, în urma elaborării acestei lucrări cu caracter ştiinţific, şefii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor se vor apleca asupra lucrării şi-i vor acorda importanţa cuvenită. Atât ca lucrare de specialitate, cât şi în a-l recompensa, conform normelor şi regulamentelor în vigoare, pe autor.


FILMUL CALVARULUI TRĂIT DE KÜSMÖDI

Küsmödi a povestit pentru Jurnalul Naţional că, în anul 2000 s-a angajat ca portar. Avea 21 de ani atunci. În scurt timp a devenit şeful serviciului de pază şi bodyguardul patronului. Küsmödi susţine că după ce un coleg de-al lui, Gabor Zsolt, a fost bătut de 11 indivizi mascaţi, chiar în apartamentul de serviciu în care acesta stătea cu familia lui, el a fost cel acuzat de violare de domiciliu şi de vătămare corporală.

Fostul bodyguard spune că a fost acuzat pe nedrept, deşi a demonstrat poliţiştilor chiar în 2001 că are zeci de martori care l-au văzut în ziua respectivă la Bălan, oraşul său natal, situat la 40 de kilometri de reşedinţa de judeţ. Ca atare, Poliţia l-a lăsat să-şi conti­nue activitatea. Apoi a părăsit Harghita. S-a mutat la început la Arad, apoi s-a dus, legal, la muncă în Spania. Acolo şi-a finalizat studiile şi a lucrat ca profesor de înot şi salvamar internaţional.

În timp ce se afla în străinătate, în ţară s-a emis o sentinţă de condamnare definitivă pentru vătămarea corporală a lui Gabor Zsolt, fără ca acesta să fie audiat de Parchet sau instanţă măcar o singură dată. A fost dat sub urmărire generală şi căutat de Interpol. S-a predat de bunăvoie, ştiindu-se nevinovat. Ajuns în ţară, a fost încarcerat în Penitenciarul de maximă siguranţă Miercurea Ciuc.


"ÎMI PARE RĂU CĂ AM MINŢIT!"
A încercat, disperat, să-şi demonstreze nevinovăţia, cu atât mai mult cu cât soţia lui Gabor, rămasă văduvă între timp, şi-a schimbat declaraţia, cerându-şi scuze instanţei că a minţit şi subliniind, sub jurământ, că a dat o declaraţie mincinoasă, fiind ameninţată de bărbatul ei. "Arăt că soţul meu, Gabor Zsolt, a venit acasă şi mi-a zis că a găsit o afacere. Mi-a zis să dau o declaraţie că Küsmödi Lajos l-a bătut, că ştie că are bani mulţi şi aşa pu­tem să ne facem treburile. I-am spus că eu nu declar aşa ceva, că nu este adevărat, dar soţul meu, care a făcut mai multă puşcărie decât a stat pe acasă, când i-am zis că nu vreau să bag pe nimeni în puşcărie nevinovat, m-a le­gat cu mâinile la spate şi mi-a zis că îmi taie capul dacă nu declar asta. La Poliţie am scris ce m-a învăţat el de aca­să. (...) Tatăl lui Küsmödi Lajos plângea în instanţă, dar soţul meu îi spunea că are bani de unde să scoată să ne dea. Şi instanţa a văzut că mie îmi era frică să vorbesc. Ştiam că spun minciuni, dar am doi copii şi mă gândeam că mă omoară şi rămân ei fără mamă. Vreau să fiu sinceră şi să arăt că acest Küsmödi Lajos nu a fost în casa noastră. (...) Cer instanţei scuze că am făcut acest lucru, de frică şi suferinţă, mai ales când ştiu, în sufletul meu, că cineva suferă pe nedrept", scrie în declaraţia dată de Gabor Zsuzsanna.

Şi cu toate acestea un nevinovat is­pă­şeşte o pedeapsă nemeritată, în timp ce adevăraţii vinovaţi sunt bine mersi liberi. Căci, de', aşa-i în... (in)justiţia din România. Până una-alta, Küsmödi Lajos este aşteptat, undeva în Spania, de soţie şi cei trei copii minori, care au convingerea că tatăl lor nu este vinovat de săvârşirea acelor fapte de care este acuzat şi condamnat.

×
Subiecte în articol: special