x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Telegondolă cu dedicaţie de la Ridzi

Telegondolă cu dedicaţie de la Ridzi

de Petru Zoltan    |    03 Iul 2009   •   00:00
Telegondolă cu dedicaţie de la Ridzi
Sursa foto: Sorin Blada/AGERPRES

Primăria Municipiului Petroşani, condusă de Florin Tiberiu Iacob Ridzi, a plătit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului "Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng".



Licitaţia controversată a fost câştigată de firma Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru SA (CPPC) din Petroşani. Această firmă a apărut din fuziunea unui SRL înfiinţat de fostul prefect Aurelian Seraficeanu şi Topo Land SA, societate desprinsă din Grup 95 SA. Această din urmă firmă are o istorie "agitată" legată de numele lui Sorin Avrămescu, un om de afaceri implicat în mai multe cazuri controversate, unul dintre cele mai puternice fiind scandalul Aviaţia Utilitară Bucureşti. Tiberiu Iacob Ridzi este soţul ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, care este anchetată de Parlament şi DNA pentru modul scandalos de cheltuire a banilor publici la evenimentul "2 Mai".

TELEGONDOLE DE LA AUSTRIECI
În urma studiului de fezabilitate, Primăria Petroşani a anunţat că organizează o licitaţie pentru a monta telegondole în Munţii Parâng. Se pare că licitaţia este cu dedicaţie pentru firma Doppelmayer din Austria, deoarece din documentaţia realizată de CPPC rezultă că instalaţia şi echipamentele necesare telegondolei din proiect îndeplinesc aceleaşi caracteristici ca cele oferite de austrieci. De exemplu, în caietul de sarcini la Anexa 1, intitulată "Date tehnice teleferice Parâng", sunt trecute kilogramele pe care trebuie să le aibă fiecare scaun în parte. O sursă care a vrut să îşi păstreze anonimatul a declarat: "În caietul de sarcini se menţionează în mod expres caracteristici tehnice ale unor produse: puterea motorului, diametrul cablului, greutatea scaunului etc., încălcându-se principiile care stau la baza atribuirii unui contract". O altă persoană care a citit în detaliu caietul de sarcini a observat: "Caietul de sarcini trebuie să prevadă condiţii generale de proiectare şi realizare a obiectelor sau serviciilor care urmează a fi achiziţionate. Or, CPPC a mers până la detaliu de execuţie, cum lesne se poate citi din documentaţie. Nu poţi să dai asemenea caracteristici în detaliu. Aceste caracteristici tehnice se regăsesc doar la firma Doppelmayer".

LECŢIA DE GEOGRAFIE
Pentru cei care vor să participe la licitaţia pentru domeniul schiabil şi stau mai slab la capitolul geografie, firma CPPC SA Petroşani a ţinut să treacă la capitolul "Memorii Tehnice" şi câteva pagini cu detalii "concludente". Ca de exemplu: "Lanţul Munţilor Carpaţi, prin poziţia şi orientarea lor, creează caracteristicile stabile ale regimului vântului". Pe lângă definiţiile preluate din cărţile de geografie mai aflăm că: "Iarna, în nopţile senine, valoarea temperaturilor minime deasupra unui sol acoperit cu strat proaspăt de zăpadă va fi mult mai mică decât cea a temperaturilor înregistrate deasupra unui sol neacoperit cu zăpadă".
5017-95863-cs20090630132827022copy.jpg
Christian Silva/Jurnalul National

"Dispuneţi, în cel mai scurt timp, suspendarea ministrului Tineretului"

Liderul  fondator al PC, Dan Voiculescu, i-a trimis ieri o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu în care îi cere să dispună "în cel mai scurt timp" demiterea ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, "pentru deturnarea fondurilor publice". Redăm integral  textul scrisorii.

"Domnule preşedinte,

Vă atrag atenţia că lipsa dvs. de reacţie în cazul ministrului Monica Iacob Ridzi vă transformă în complice la deturnarea banului public.

Deveniţi, astfel, patronul unei găşti politice al cărei scop este să facă bani pentru campania dvs. electorală sau pentru momentul când nu va mai fi la Putere.  

Tergiversarea suspendării unui ministru investigat pentru risipa banului public dă măsura ipocriziei declaraţiilor dvs. despre solidaritate, despre austeritate, despre traversarea crizei economice.

Vedem astfel că solidaritatea pe care o cereţi nu se referă la sutele de mii de şomeri, ci la solidaritatea partidului pe care îl conduceţi cu miniştrii cercetaţi pentru deturnarea fondurilor publice.

Vedem că îngrijorarea dvs. faţă de bugetul tot mai sărac nu se referă la plata pensiilor şi a salariilor, ci la asistaţii cu bani publici de la ministerele Turismului sau Sportului.

Ne-am convins că preocuparea privind traversarea crizei nu vizează firmele care se închid din cauza impozitului forfetar, ci dezvoltatorii imobiliari beneficiari ai programului «Prima casă».

Domnule preşedinte,

Muţenia dvs. faţă de cheltuielile nesimţite ale ministrului Ridzi arată că aveţi o singură unitate de măsură a miniştrilor din PD-L: aportul la teşchereaua partidului.

Vă solicit să dispuneţi, în cel mai scurt timp, suspendarea ministrului Tineretului şi Sportului pentru deturnarea fondurilor publice.

Cum despre datorie morală nu mai poate fi vorba, rămâne doar obligaţia instituţională a preşedintelui de a proceda la fel în situaţii similare. În acelaşi fel, faţă de miniştrii din acest Guvern, precum faţă de miniştrii din Guvernul trecut.

Încercaţi deci să mimaţi că vă faceţi datoria de preşedinte. În definitiv, este lucrul la care vă pricepeţi cel mai bine.

Preşedinte fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu"


Scena şi artiştii, plătiţi doar din vorbe de MTS

Cele două firme de consultanţă care au încheiat contracte cu Ministerul Tineretului pentru acţiunile de la 2 mai au refuzat ieri să vină la audieri la comisia parlamentară de anchetă care verifică modul în care au fost cheltuiţi banii pentru Ziua Tineretului.

Cele două firme Artisan Consulting SPR şi Compania de Publicitate Mark SRL au trimis în schimb, la comisie, două adrese identice ca şi conţinut în care arată că DNA a început cercetările în acest caz, iar existenţa comisiei ar trebui să se încheie. "Aspectele investigate de comisie fac obiectul unei anchete judiciare a DNA în dosarul nr. 147/P/2009, dosar în care au fost audiate persoane din cadrul societăţii noastre şi au fost predate o serie de documente de către societatea noastră. Aceste aspecte vă pot fi confirmate de DNA. Prin urmare, având în vedere prevederile articolului 74 din Regulamentul Cemerei Deputaţilor rezultă că ancheta parlamentară a încetat de drept la momentul deschiderii anchetei judiciare a DNA. Din cele de mai sus rezultă că solicitarea dumneavoastră nu mai are temei legal", precizează adresele în cauză. Membrii comisiei au hotărât însă să retrimită invitaţii la audieri pentru reprezentanţii celor două firme în care vor anunţa, de asemenea, că dacă nu se prezintă vor fi sancţionaţi conform Codului Penal.

TOLONTAN ADUCE PROBE

Prezent şi el la audieri, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, a adus comisiei de anchetă anexele contractelor încheiate de MTS cu cele două firme care s-au ocupat de organizarea Zilei Tineretului şi a arătat că ministerul a cumpărat ştiri şi reportaje. "Documentele arată că Guvernul a contractat, a recepţionat şi a plătit ştiri şi reportaje la cinci televiziuni. Aceste ştiri şi reportaje au fost difuzate ca informaţii, iar acest lucru încalcă o lege a României, legea audiovizualului, care spune că oricărei autorităţi publice îi este interzis să se imixtioneze în editorial, în aparariţia oricărei forme de media", a spus Tolontan. El a mai precizat că în documente sunt marcate clar două categorii de servicii pe care firmele respective s-au angajat să le facă: spoturile tv - declarate ca ilegale de CNA - şi cumpărarea, achiziţionarea de ştiri şi reportaje, nemarcate ca fiind publicitate. Tolontan a mai spus că ministrul Monica Iacob Ridzi, pe lângă faptul că a plătit şi contractat un serviciu ilegal, a apărut prea mult în ştirile difuzate cu ocazia evenimentelor de la 2 mai, adică în jumătate din ele şi a amintit că Gazeta Sportului a cerut demisia ministrului pentru modul în care a gestionat banii pentru acţiunile de la 2 mai.

RIDZI CONTRAZISĂ DE PRO

La rândul său, reprezentantul Pro TV SA, Costi Mocanu, a declarat că Media Pro Pictures este cea care a plătit scena de la Costineşti şi trupele care au cântat acolo, ceea ce contrazice declaraţiile ministrului Ridzi care a afirmat anterior că MTS a participat cu sume de bani la plata trupelor şi a scenei.

Conform lui Mocanu, Media Pro Pictures a organizat din fonduri proprii şi din parteneriatul cu Nestle evenimentul MTV Days. Pro TV a plătit 10.000 de dolari ca să cumpere această producţie şi s-o difuzeze. Şi Pro TV a primit, conform unei estimări gsp, publicitate de aproximativ 35.000 de euro de la Artisan, via Loco. Ceea ce înseamna că pe MTS a costat-o aproximativ 125.000 de euro scena şi artiştii plătiţi, de fapt, de Media Pro Pictures!

BELLU NU E IMPLICAT
Invitat la audieri, secretarul de stat în MTS, Octavian Bellu, a arătat că nu a avut nici o implicare în evenimentele de la 2 mai, atribuţiile sale ţinând doar de rentele viagere, indemnizaţiile de merit şi certificatele de identitate sportivă. În condiţiile în care prezenţa sa a devenit "mai mult sau mai puţin decorativă", iar sportul "este la terapie intensivă" Bellu a spus că nu va avea nici o problemă în "a acţiona în consecinţă", dacă speranţele sale "nu se vor concretiza". Ulterior, el a explicat presei că nu a decis să se retragă din funcţie, că nu a spus acest lucru la audieri, susţinând însă că nu se ţine de scaun şi că ar pleca mai uşor de la MTS decât a făcut-o când a părăsit lotul de gimnastică. Indignat de situaţia fostului antrenor, deputatul Robert Negoiţă a spus că se simte "umilit şi jignit" că s-a ajuns în situaţia în care Bellu să aibă drept şef pe cineva "care nu a făcut niciodată ceva" şi "despre care am înţeles că a vândut pufuleţi". Negoiţă a mai adăugat că pe Monica Iacob Ridzi nu ar fi angajat-o "nici măcar ca recepţioner".   

"ORI FACEŢI PE PROSTUL, ORI CHIAR SUNTEŢI"
Chiar la începutul şedinţei, deputaţii din comisie au mai avut un schimb de "amabilităţi", aşa cum ne-au obişnuit. Unul dintre protagonişti, acelaşi democrat-liberal Cristian Boureanu. "Ori faceţi pe prostul, ori chiar sunteţi prost, şi-mi asum ceea ce spun, ca să începem de dimineaţă cu jigniri", i-a spus Boureanu pesedistului Nicolae Bănicioiu. Boureanu s-a enervat în momentul în care Bănicioiu a ridicat din nou problema dacă prezenţa democrat-liberalului este oportună în comisia de anchetă având în vedere că este cercetat de DNA.

"Eu v-am mai spus, sunt unul dintre cetăţenii cercetaţi pe diferite chestiuni în România, cum sunt şi colegii dumneavostră şi şefii dumneavoastră de partid, nu are nici o legătură cu subiectul acestei anchete", a mai spus Boureanu. (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: special ministrului ridzi iacob ridzi