x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Televiziunile, sub teroarea CNA

Televiziunile, sub teroarea CNA

de Gabriela Antoniu    |    04 Noi 2009   •   00:00
Televiziunile, sub teroarea CNA

CNA a analizat ieri emisiunile mai multor posturi de televiziune, şedinţă care s-a lăsat cu amenzi şi avertismente publice. Antena 3 a fost amendată cu 5.000 de lei, membrii CNA constatând că emisiunile postului sunt orientate împotriva lui Traian Băsescu.



"Nu consider că emisiunile postului sunt orientate împotriva lui Traian Băsescu. Noi nu facem decât să răspundem unei atitudini a preşedintelui în ceea ce ne priveşte. (...) Nu ducem nici o campanie împotriva lui Traian Băsescu. Noi suntem o televiziune de ştiri. Domnul preşedinte şi Guvernul Boc 2 sunt Puterea. Noi nu ne facem decât meseria: suntem critici la adresa Puterii, pentru că asta e menirea presei", a declarat directorul general al Antenei 3, Sorin Oancea, citat de Mediafax.

De asemenea, el a precizat că postul Antena 3, în calitatea lui de televiziune de ştiri, nu acordă o atenţie specială preşedintelui Băsescu. "Îi acordăm (lui Traian Băsescu - n.r.) doar atenţia normală. Toate aceste scandaluri care au apărut în presă, scandalul Omar Hayssam, scandalul Mircea Băsescu, au fost scandaluri care au fost în toată presa. Ce era să facem? Noi să nu dăm?", a spus Oancea.

Directorul general al Antenei 3 a mai spus că i se pare "exagerată" preocuparea membrilor CNA pentru "situaţia preşedintelui" Traian Băsescu.
"CNA-ul care interpretează asta este un CNA format din cine, din Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, toţi oameni puşi de preşedinte sau de Guvernul PD-L. Preocuparea lor pentru situaţia preşedintelui mi se pare exagerată. Nu îi văd să aibă aceeaşi preocupare şi pentru alţi oameni politici", a spus acesta.

ONISEI DĂ TONUL
"După 10 zile de campanie (...), majoritatea emisiunilor de dezbatere, mai ales pe cele două posturi principale de ştiri, nu respectă nici măcat un alineat din Decizia CNA (nr. 853 din 29 septembrie 2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui României - n.r.). Nu mai vorbesc de faptul că sunt unii moderatori care devin principalii acuzatori", a spus Ioan Onisei.

"Să o spună pe post că este o emisiune de înjurat Băsescu, ca să ştim şi noi", a afirmat Onisei. El a făcut referire la emisiunea "Ştirea zilei" de la 23 octombrie, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea. În respectiva emisiune s-a comentat o ştire apărută în Gardianul despre Omar Hayssam. În acest context a fost prezentat un reportaj despre răpirea celor trei jurnalişti şi despre posibila legătură dintre Traian Băsescu şi Omar Hayssam. În emisiune au fost invitaţi Norica Nicolai, Cristian Pârvulescu, Gheorghe Flutur şi Victor Ponta. Onisei a spus că, în finalul emisiunii, Gabriela Vrânceanu Firea nu a fost imparţială, mai ales în discuţia cu Gheorghe Flutur.

El a făcut referire la afirmaţia lui Firea: "Apa minerală Bucovina, Felix Tătaru, GMP, Traian Băsescu, PD-L... păi, haideţi s-o spunem (...), şi apa minerală este bună, şi murdărirea este bună, vom trăi bine... Traian Băsescu, trei mandate".

I SE ALĂTURĂ TRANDAFIR ŞI IORGA
Onisei a fost susţinut de membrii CNA Gelu Trandafir, Narcisa Iorga şi Dan Grigore. În privinţa emisiunii "Ştirea zilei", Gelu Trandafir a spus: "Nu cred că reuşeşte să aibă o dezbatere imparţială. Văd că moderatorii nu-şi îndeplinesc datoria de a asigura cât de cât o dezbatere civilizată", a spus Gelu Trandafir. Alte păreri au avut Răsvan Popescu, preşedintele CNA, Mihai Mălaimare şi Grigore Zanc. "Asta este lumea politică românească, sunt şase împotriva unuia", a spus Mihai Mălaimare.

El a fost contrazis de Narcisa Iorga: "Vorbim despre atitudinea moderatorului faţă de unul care este minoritar", a spus Narcisa Iorga. "Eu cred că este un caz mai special, al unui eveniment neelucidat. Punctele de vedere se prezintă în emisiune", a spus Răsvan Popescu, făcând referire la cazul Hayssam. Pe de altă parte, Mihai Mălaimare a propus şi monitorizarea emisiunilor electorale de la B1 TV. "Putem să avem parti pris-uri, dar atunci când le avem pe toate pe masă este altceva", a spus Mălaimare.




PRO ŞI CONTRA MODERATORILOR
CNA a analizat şi emisiunea "Ştirea zilei" difuzată la 26 octombrie la Antena 3, în care a fost invitat Crin Antonescu. Pe ecran a fost postat titlul "Parfum de crin la Cotroceni". Potrivit lui Ioan Onisei, moderatoarea emisiunii, Gabriela Vrânceanu Firea, a citat greşit dintr-o declaraţie a lui Antonescu, spunând că preşedintele PNL l-a comparat pe Traian Băsescu cu Hitler. Pe de altă parte, Răsvan Popescu a spus că Antonescu şi-a explicat comparaţia chiar în respectiva emisiune.

Totuşi, Onisei a susţinut că atitudinea moderatorului este gravă. "Este o diferenţă între jurnalişti. Îmi dau seama că aceste norme juridice nu se pot aplica cu şublerul. E o discuţie încinsă, în care moderatorul reacţionează mai mult sau mai puţin inspirat. În ultimul timp s-a ajuns la conflicte deschise între moderatori şi invitaţi. Unii reacţionează mai moderat, alţii mai apăsat, atmosfera este extrem de tensionată. (...) Faptul că se mai enervează câte un moderator nu-l scoate în afara legii", a încercat să explice Popescu.

"Tocmai de aceea nu trebuie să găsim noi scuze moderatorilor", i-a răspuns Narcisa Iorga. "Amestecăm mere cu pere, cazul Hayssam, care e o poveste importantă, cu scopul aflării adevărului, cu invitarea candidaţilor în emisiuni", a mai spus el.

EMISIUNILE ANTENEI 3, PUSE SUB LUPĂ
CNA a analizat şi "Ştirea zilei" de la 27 octombrie, în care au fost invitaţi Adriana Săftoiu, Cozmin Guşă, Alin Teodorescu şi Monica Macovei. În plus, Consiliul a analizat şi emisiunea "Sinteza zilei" de la 26 octombrie, în care Mihai Gâdea i-a avut ca invitaţi pe Mircea Badea, Mugur Ciuvică, Victor Ciutacu şi Radu Tudor. Pe ecran a fost postat titlul "Suntem urmaşii lui Traian Băsescu", fiind preluat dintr-o declaraţie a Elenei Udrea.

În emisiune s-a discutat, potrivit CNA, despre sediul de campanie al lui Băsescu. "Este o emisiune clară, în care este prezentată poziţia postului faţă de Traian Băsescu. Deşi postul niciodată nu a vrut să-şi asume această opinie", a spus Gelu Trandafir.

O altă emisiune analizată de CNA a fost "La ordinea zilei" de la 29 octombrie, moderată de Dana Grecu, în care au fost invitaţi Valeriu Tabără, Marian Petrache, Radu Tudor şi Cosmin Nicula. În deschiderea emisiunii a fost prezentat textul unei scrisori a lui Omar Hayssam către Yassin, persoana delegată din partea preşedintelui să ţină legătura cu acesta.

Totodată, Ovidiu Ohanesian, care a intrat în direct prin telefon, a afirmat că "profesorul" este Traian Băsescu, conform probelor adunate de el, şi că în următoarele zile vor ieşi la iveală alte documente importante, potrivit CNA. Radu Tudor a avut aceeaşi părere, prezentând pe parcursul emisiunii documente publicate până în prezent în presă şi din care ar reieşi conexiunea Traian Băsescu - "profesor".

În cele din urmă, CNA a decis marţi să amendeze cu 5.000 de lei Antena 3 pentru emisiunea electorală "Ştirea zilei" de la 23 octombrie, în care moderatoarea programului, Gabriela Vrânceanu Firea, nu a respectat legislaţia audiovizuală privind imparţialitatea.

×
Subiecte în articol: special televiziune amenda cna