x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest blocat la Drumul lui Băsescu

Protest blocat la Drumul lui Băsescu

de Alexandru Nastase    |    23 Iul 2009   •   00:00
Protest blocat la Drumul lui Băsescu
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Mai multe organizaţii ecologiste protestează astăzi în Retezat împotriva construcţiei DN 66A – "Drumul lui Băsescu". Autorităţile locale au încercat din răsputeri să împiedice acţiunea, spunându-le ecologiştilor că nu au de ce să protesteze în an electoral.



În această dimineaţă, începând cu ora 10:00, organizaţiile Agent Green, WWF, Grupul Milvius, Societatea Carpatina Ardeleană, Generaţia Verde şi Pro Democraţia Lupeni vor protesta pe DN 66A - "Drumul lui Băsescu", în dreptul cantonului silvic Câmpuşel, pentru protejarea Peisajului Forestier Intact Retezat - Godeanu - Ţarcu.

DN 66A - "Drumul lui Băsescu" este un fost drum forestier ce trecea prin parcurile naţionale Retezat şi Domogled (chiar printr-o zonă strict protejată a acestuia din urmă), care, urmare a unei decizii luate de Traian Băsescu pe vremea când era ministrul Transporturilor, trebuie să devină drum naţional, cu numele DN 66A.

În ciuda protestelor ecologiştilor şi a unor campanii desfăşurate de societatea civilă, lucrările de modernizare a drumului forestier şi transformarea lui în drum naţional au început în anii '90, pe vremea când Traian Băsescu făcea parte din guvern, dar au fost întrerupte în mai multe rânduri, din cauza lipsei banilor. Fondurile au fost deblocate în 2007, lucrările fiind reluate vertiginos în acelaşi an. În doi ani, lucrările la DN 66A au avansat cu mai mult spor decât cele la Autostrada Bechtel.

În 2008 s-au făcut 10 kilometri, iar în 2009, încă 3 kilometri. Lucrările au trecut de Parcul Naţional Retezat, urmând să intre în curând în Domogled. La "hărnicia" constructorilor a contribuit şi vizita de anul trecut a lui Traian Băsescu (de data asta exercitându-şi mandatul de preşedinte), care, aflat în zonă, a ţinut neapărat să vadă cum progresează lucrările.

Deşi au promis că vor face investiţii astfel ca impactul asupra biodiversităţii să fie minim, constructorii nu şi-au respectat angajamentele. Garda de Mediu a oprit lucrările, însă acelaşi Traian Băsescu a sesizat poliţia şi Parchetul, reclamând că decizia autorităţilor de mediu este ilegală.


"DE CA SĂ FACEŢI SCANDAL ÎN AN ELECTORAL?"
Pentru că lucrările se apropie de Pe­i­sa­jului Forestier Intact Retezat - Godeanu - Ţarcu, mai mulţi ecologişti au iniţiat un amplu protest împotriva construcţiei DN 66A. Una dintre acţiuni: un miting chiar în zona unde se desfăşoară lucrările.

Documentele pentru aprobarea protestului au fost depuse încă din data de 6 iulie, ecologiştii considerând că tronsonul 3 al DN 66A ar urma să distrugă zona de protecţie integrală din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei. Autorităţile locale din Uricani au refuzat însă accesul ecologiştilor, pretextând că aceştia nu au documentele necesare.

Organizaţiile de mediu au oferit informaţiile suplimentare solicitate, însă nu au primit nici un răspuns. Asta deşi conform articolului 10 din legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, autorităţile erau obligate să se pronunţe în termen de două zile.

Primarul Dănuţ Buhăescu le-a transmis telefonic ecologiştilor să o lase mai moale cu protestul, pentru că este an electoral şi e un moment sensibil, în care nu e bine să se facă vâlvă pe un asemenea subiect. "Astfel de argumente nu ar trebui să existe când e vorba despre protejarea mediului, când e vorba de o asemenea distrugere de proporţii, ca aceea din Parcul Naţional Retezat. I-am transmis domnului Buhăescu faptul că îl vom da în judecată şi că vom anunţa presa şi abia atunci ne-a dat avizele pentru protest", a spus Gabriel Păun, de la organizaţia Agent Green.

×
Subiecte în articol: basescu verde! lucrările