x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Înţepaţi virusurile

Înţepaţi virusurile

de Magda Marincovici    |    22 Apr 2009   •   00:00
Înţepaţi virusurile
Sursa foto: /Stockxpertcom

Pentru al treilea an consecutiv, între 20 şi 26 aprilie se derulează Săptămâna europeană a vaccinării. În acest an, prioritatea revine imunizării contra rujeolei.



Săptămâna vaccinării a fost iniţiată în 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dacă la început acestei iniţiative i-au răspuns nouă ţări europene, treptat numărul acestora a crescut. Astfel, în 2007 erau 25, în 2008 - 33, pentru ca în acest an să se estimeze la 34 numărul ţărilor participante la Săptămâna vaccinării.

De ce ne vaccinăm? Scopul acestui act medical este de a crea în organismul omului acea "memorie imunitară" împotriva unor boli infecţioase severe: tetanos, tuse convulsivă, meningită şi a-l pregăti să reacţioneze rapid în momentul în care intră în contact cu agentul patogen activ.

În momentul de faţă, vaccinarea este un gest de prevenţie indispensabil cu dublu scop: protecţia persoanei şi protecţia comunităţii. Deoarece a se vaccina contribuie la protejarea individului de unele boli şi cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât scade riscul unei epidemii în cadrul unei comunităţi. Aşa se explică faptul că variola a fost complet eradicată, graţie politicii de vaccinare masivă coordonată de OMS.

RUJEOLA, PRIORITATEA LUI 2009
Pentru acest an, OMS a declarat rujeola ca prioritate a iniţiativei Săptămâna vaccinării. Rujeola este o boală infecţioasă foarte contagioasă, care face victime în ciuda respectării riguroase a măsurilor de igienă. Această infecţie este cauzată de un virus respirator care se transmite prin salivă, picături de salivă, pe calea aerului şi prin contact direct cu persoana purtătoare a virusului.

Medicul de familie Dana Chehne subliniază că rujeola este o afecţiune extrem de contagioasă, de natură virală (deci inaccesibilă tratamentului cu antibiotice) şi care poate da uneori complicaţii grave (laringită, bronşită, pneumonie, encefalită, miocardită etc.). Unele complicaţii ale rujeolei, care afectează plămânii şi creierul (bronhopneumonii, encefalite acute etc.), pot fi mortale.

Formele grave ale rujeolei sunt mai frecvente la copii sub un an şi la tinerii peste 20 de ani. Vaccinul este cea mai eficientă armă contra rujeolei şi este administrat tuturor bebeluşilor după primele nouă luni de viaţă. A doua doză este recomandată între a 13-a şi a 24-a lună de viaţă.

Potrivit specialiştilor, pentru a stopa circulaţia virusului este necesară vaccinarea cu ambele doze a 95% din nou-născuţi. Potrivit unui comunicat al OMS, în ultimele 12 luni, peste 8.000 de cazuri de rujeolă au fost semnalate în regiunea europeană a OMS.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă