x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzații de la Kiev: Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, un genocid!

Acuzații de la Kiev: Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, un genocid!

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   09:54
Acuzații de la Kiev: Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, un genocid!
Sursa foto: Twitter/Tibolimon @OMonteyne2

Atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene au vizat "întreaga națiune ucraineană" și au reprezentat un efort de a forța Kievul să se predea, echivalând cu un genocid, a declarat procurorul general ucrainean pentru BBC.

Milioane de oameni din Ucraina se confruntă cu întreruperi de energie electrică pe o vreme geroasă, în urma atacurilor susținute ale Rusiei.

În prezent se depun eforturi pentru a reconecta locuințele deconectate de la electricitate. Oficialii spun că Hersonul a fost acum complet realimentat, după recucerirea orașului de către trupele ucrainene la începutul acestei luni.

Dar locuitorii din 14 regiuni și din capitala Kiev rămân sub restricții de utilizare, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Genocidul implică "intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios", potrivit unei definiții oferite de Convenția ONU privind genocidul. Printre actele care pot fi calificate se numără uciderea sau provocarea de vătămări grave membrilor acelui grup - sau transferarea forțată a copiilor în altă parte.

În interviul acordat BBC, procurorul general ucrainean Andriy Kostin a declarat că, pe lângă atacurile asupra rețelei energetice, 11.000 de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Rusia.

Kostin a declarat că biroul său investighează rapoarte privind peste 49.000 de crime de război și crime de agresiune de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie.

El a observat că "același tip de comportament" a fost observat în fiecare așezare ucraineană ocupată de forțele ruse.

O crimă de război constituie o încălcare a așa-numitelor "reguli" de război stabilite de tratatele internaționale, inclusiv de Convențiile de la Geneva.

Printre altele, convențiile stipulează că civilii trebuie să fie protejați. Rusia a fost acuzată în mod repetat de încălcarea acestei reguli.

Bombardamentele asupra clădirilor rezidențiale din Dnipro din weekend s-au soldat cu un mort și alți 13 răniți, potrivit guvernatorului regiunii extinse.

Între timp, poliția a declarat că 32 de civili au fost uciși de lovituri în Herson de când trupele rusești au părăsit orașul, la începutul acestei luni.

Sâmbătă, Ucraina a marcat cea de-a 90-a aniversare a Holodomorului - o foamete provocată care a ucis milioane de oameni în timpul regimului sovietic.

Dintre crimele de război constatate de la invadarea Rusiei în februarie, Kostin a declarat că 260 de persoane au fost puse sub acuzare și 13 verdicte au fost emise de instanțele ucrainene.

El a cerut crearea unui "tribunal internațional ad-hoc", susținut de țările "întregii lumi civilizate" care s-au opus invaziei, pentru a trage Rusia la răspundere.

×
Subiecte în articol: ucraina genocid