x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile din Grecia, economia şi Campionatul European. Se anunţă un meci pe viaţă şi pe moarte cu Germania, în sferturi

Alegerile din Grecia, economia şi Campionatul European. Se anunţă un meci pe viaţă şi pe moarte cu Germania, în sferturi

17 Iun 2012   •   09:58
Alegerile din Grecia, economia şi Campionatul European. Se anunţă un meci pe viaţă şi pe moarte cu Germania, în sferturi

'Cand am plecat de la Atena pentru a veni la Euro, le-am spus oamenilor din Grecia, aflati intr-o situatie economica dificila, ca vom da totul. Acesta este spiritul elen. Jucam cu inima si asta conteaza pentru oamenii din Grecia', declara Giorgios Karagounis, capitanul echipei de fotbal a Greciei si autorul unicului gol al partidei cu reprezentativa Rusiei, gol in urma caruia Rusia pleaca acasa, iar Grecia accede in sfeturile de finala ale Campionatului European, unde va intalni, cel mai probabil, Germania.

Daca jucatorii greci au dat 'totul' in meciul cu Rusia, vor fi obligati sa se auto-depaseasca cu mult, pentru a 'pedepsi Manschaft-ul'. In orice caz, se anunta un meci cu adevarat pe viata si pe moarte, daca si fotbalistii eleni impartasesc crezul multor compatrioti, conform caruia cancelarul Germaniei, Angela Merkel si, prin extensie, nemtii, sunt principalii responsabili de trista soarta economica a Greciei.

Dupa calificarea nesperata a Greciei in fata Rusiei, presa sportiva greaca s-a dezlantuit duminica impotriva cancelarului german Angela Merkel, considerata responsabila de nefericirea Greciei aflata in recesiune.

"Aduceti-ne-o pe Merkel", titra Goal. "Nu veti scoate niciodata Grecia din Euro", adauga ziarul, cu un joc de cuvinte. In paralel Metro Sport sublinia "bucuria si mandria fara margini a tarii".

Sectiile de votare s-au deschis duminica dimineata in Grecia la ora locala 7.00 (7.00, ora Romaniei), in cadrul unor alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro si care vor servi la stabilirea viitorului tarii, aflata in criza, relateaza AFP.

Sectiile de votare se vor fi inchide la ora locala 19.00 (19.00, ora Romaniei), cand va fi publicat primul sondaj la iesirea de la urne, care va arata daca grecii au reusit sa departajeze o dreapta care sustine o politica de austeritate atenuata de o stanga radicala anti-austeritate, intr-un scrutin urmarit de o lume intreaga.

Cei aproximativ 9,9 milioane de greci inscrisi pe listele electorale sunt chemati sa departajeze primii doi clasati, Noua Democratie (dreapta), care se prezinta ca garantul mentinerii Greciei in zona euro, dar care cere totodata modificari la memorandumul semnat intre Atena si creditorii sai, si Syriza (stanga radicala), care tocmai a inceput sa ceara o renegociere a pactului, dupa ce a indemnat, timp de saptamani, la abandonarea acestuia pur si simplu.

Potrivit ultimelor sondaje oficiale, publicate in urma cu 15 zile, cele doua partide sunt cot la cot. Joi, Bursa, unde circula numeroase sondaje, a anticipat in mod clar o victorie a dreptei, castigand 10% intr-o singura sedinta.

Alergatorii greci au fost avertizati mai mult sau mai putin direct de numerosi oficiali europeni, cu privire la rezultatul votului. Renuntand la neutralitatea afisata anterior, cancelarul german Angela Merkel a apreciat sambata 'important' ca grecii sa aleaga duminica o majoritate care sa respecte angajamentele tarii in materie de austeritate.

Acest lucru inseamna sustinerea lui Antonis Samaras, care se prezinta ca garantul ancorarii tarii in zona euro, in fata stangii radicale a lui Alexis Tsipras, care se pronunta impotriva masurilor de austeritate impuse grecilor.

Christine Lagarde, directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), a apreciat, la randul ei ca "important" sa "se reia dialogul (...) chiar de saptamana viitoare" cu Atena. Ea a evidentiat necesitatea "aducerii contoarelor la zi", dupa saptamanile de vid politic ce au urmat precedentuklui scrutin de la 6 mai, care nu a permis formarea niciunei majoritati.

Presedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker i-a indemnat pe greci "sa fie constienti" de "efectul devastator" pe care l-ar avea scoaterea lor din zona euro si UE.

O "noua era" va incepe in Grecia dupa alegerile cruciale de duminica, a apreciat liderul partidului conservator Noua Democratie Antonis Samaras, considerat posibilul invingator al scrutinului, relateaza AFP.

"Astazi vorbeste poporul grec. Maine incepe o noua era pentru Grecia", a declarat Samaras pentru presa duminica, dupa ce si-a introdus buletinul de vot intr-o urna din orasul sau, Pylos, in Peninsula Peloponez.

Presa greaca a dramatizat mizele scrutinului, in editiile de duminica. "Cu rasuflarea taiata", titra Kathimerini, "ochii planetei se concentreaza asupra Greciei". Ethnos (centru-stanga) evoca un "vot asupra euro: Grecia, in confruntarea sa electorala cea mai critica", in timp ce To Vima aprecia ca Grecia "voteaza sub amenintarea explicita a unei iesiri din (zona) euro".

×