x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Disperare la Kremlin. Putin arestează un responsabil militar de rang înalt pentru „scurgeri de informații”

Disperare la Kremlin. Putin arestează un responsabil militar de rang înalt pentru „scurgeri de informații”

de Şerban Mihăilă    |    18 Mar 2022   •   11:06
Disperare la Kremlin. Putin arestează un responsabil militar de rang înalt pentru „scurgeri de informații”
Sursa foto: Agerpres

Deși prevăzută inițial de Moscova să dureze mai puțin de o săptămână, invazia Ucrainei a intrat în cea de-a 23-a zi, provocând furia lui Vladimir Putin, care caută acum țapi ispășitori pentru eșecul campaniei sale militare. Generalul Roman Gavrilov, adjunctul șefului Gărzii Naționale a Federației Ruse, ar fi fost reținut de temutul serviciu de securitate FSB și acuzat de scurgeri de informații, susțin rapoarte occidentale, citate de publicația britanică „Daily Star”.

Garda Națională a Federației Ruse, cunoscută și sub numele de „Rosgvardia”, reprezintă forța militară internă a țării, formată dintr-o agenție independentă care raportează direct președintelui rus, în virtutea atribuțiilor acestuia de Comandant Suprem Șef și președinte al Consiliului de Securitate.

În 2018, Garda Națională număra aproximativ 340.000 de oameni, dispuși în 84 de unități din întreaga Rusie. „Rosgvardia”consolidează forțele trupelor interne ale MVD, SOBR, OMON, precum și alte unități militare care nu fac parte din armata rusă.

Garda Națională a fost vârful de lance al primului val de atacuri rusești asupra teritoriului ucrainean.

Acuzații grave

Deși motivul arestării lui Gavrilov nu este foarte clar, o sursă citată de site-ul de investigații online „Bellincat” precizează că acuzația adusă comandantului rus ar fi fost „risipa de combustibil” pe parcursul operațiunilor militare, în timp ce altă acuzație, mai gravă, vehiculată de alte surse citate de „Daily Star”, se referă la „scurgeri de informații militare, care au dus la pierderi de vieți omenești”.

Serghei Beseda, șeful serviciului de informații externe a FSB, a fost, de asemenea, arestat, împreună cu Anatoli Boliukh, adjunctul său, susține publicația „The Times”.

În timp ce acuzațiile oficiale formulate de Moscova se referă la abateri financiare, motivul real este, foarte probabil, furia lui Putin față de ceea ce el a caracterizat a fi „informații nesigure, incomplete și parțial false despre situația politică din Ucraina”.

Oficiali ai Departamentului american al Apărării susțin că Putin este „furios și frustrat” de lipsa de progres a armatei sale și ar putea provoca „și mai multă violență și distrugere”, în încercarea de a-l forța pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să se predea.

Directorul CIA, William Burns, el însuși fost ambasador al SUA la Moscova, spune că liderul rus trăiește într-o „bulă de propagandă”, fiind înconjurat de consilieri care nu îndrăznesc să-i dea vești proaste.

„Foarte probabil, Putin își va dubla eforturile în încercarea de a măcina armata ucraineană, fără să țină cont de victimele civile”, a declarat Burns, într-un discurs rostit recent în Congresul SUA.

Dar provocarea cu care se confruntă Putin, spune directorul CIA, este aceea că liderul rus nu are „niciun final politic sustenabil în fața a ceea ce va continua să fie o rezistență îndârjită din partea ucrainenilor".

Rușii cad pe capete

Cotidianul rus „Pravda”, citat de „Daily Star”, susține că Putin a aruncat în luptă elita forțelor speciale „Rosgvardia” și a relatat despre o serie de pierderi pe care unitatea le-a suferit deja.

Estimările privind numărul total de victime în rândul trupelor rusești variază foarte mult. Potrivit surselor oficiale de la Kremlin, doar 498 de militari ruși și-au pierdut viața în invazia Ucrainei, în timp ce o estimare a SUA plasează cifra mai aproape de 7.000, adică mai mult decât numărul de soldați americani uciși în 20 de ani în Irak și Afganistan la un loc.

Concomitent, Ministerul ucrainean al Apărării susține că a ucis în jur de 13.500 de militari ruși.

Foarte probabil, numărul victimelor în rândul armatei lui Putin va crește substanțial în următoarea perioadă, în condițiile în care ofensiva trupelor rusești spre Kiev pare să se fi împotmolit, iar liderul de la Kremlin dă semne că și-a pierdut răbdarea și va încerca să forțeze un asalt final asupra principalelor orașe ucrainene.  

×
Subiecte în articol: putin