x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Occidentalii se tem să mai călătorească în SUA! Turismul american, lovit de măsurile discreționare ale lui Trump

Occidentalii se tem să mai călătorească în SUA! Turismul american, lovit de măsurile discreționare ale lui Trump

de Şerban Mihăilă    |    24 Mar 2025   •   07:00
Occidentalii se tem să mai călătorească în SUA! Turismul american, lovit de măsurile discreționare ale lui Trump

„Chiar dacă obțineți o viză, riscați să fiți reținuți sau să vi se refuze intrarea în SUA!”, este, în esență, avertismentul general, primit din partea propriilor autorități, de către cetățenii străini care vor să viziteze teritoriul american. În acest context, occidentalii ezită tot mai mult să călătorească în SUA, de teama arestărilor și a reținerilor, pe măsură ce administrația Trump aplică măsuri discreționare de represiune în domeniul imigrației.

Ajunse în atenția opiniei publice, o serie de arestări și rețineri ale călătorilor care doreau să pătrundă sau se aflau deja pe teritoriul american sunt pe cale să provoace o scădere majoră a turismului în SUA. Ultimele cifre indică deja un declin serios, susțin experți în turism. 

Mai mulți călători occidentali au fost recent respinși la frontiera americană, pe baza unor motive tot mai „subțiri”, pe fondul măsurilor de represiune inițiate de președintele Donald Trump contra imigrației. Unii dintre acești turiști au fost încătușați și ținuți în centre de detenție, în condiții precare, timp de săptămâni.

În aceste condiții, Germania a actualizat ghidul de călătorie pentru SUA, avertizând că încălcarea regulilor de intrare ar putea duce nu doar la o respingere, ca înainte, ci și la arestare sau chiar la detenție. 

Trei cetățeni germani au fost reținuți, de altfel, pentru mai multe zile, deși se pare că nu au comis nicio infracțiune și nu au încălcat în mod evident normele privind vizele sau imigrația din SUA. Între aceștia figurează și un deținător de „carte verde” din SUA, care a fost reținut pe aeroportul „Logan”, din Boston.

La rândul său, Ministerul britanic de Externe și-a intensificat recomandările de călătorie pentru SUA, avertizând asupra riscului de arestare. 

Poziția autorităților de la Londra a devenit tot mai vocală, după ce Becky Burke, o turistă din Țara Galilor care călătorea cu rucsacul prin America, a fost oprită la frontiera cu Canada și reținută timp de trei săptămâni, într-un centru de detenție. 

Cu câteva zile în urmă, membrilor „UK Subs”, o formație britanică de punk, li s-a refuzat intrarea și au fost reținuți, la scurt timp după ce au aterizat pe aeroportul internațional din Los Angeles.

Tensiuni la vamă. Controale în telefoanele mobile

Climatul de incertitudine și tensiune de la vămile americane a fost accentuat și mai mult săptămâna trecută, după ce Danemarca și Finlanda au emis „sfaturi de precauție” pentru călătorii transsexuali, ca urmare a modificărilor aduse unor norme ale Departamentului de Stat al SUA, stimulate de decretul administrației Trump de a recunoaște doar două genuri. 

Ministerul danez de Externe i-a sfătuit pe cetățenii care folosesc denumirea de gen „X” pe pașaportul lor să contacteze ambasada SUA înainte de a călători, în timp ce Finlanda i-a avertizat pe cei al căror gen s-a schimbat că este posibil să nu poată intra pe teritoriul american.

Mai mult, potrivit publicației „USA Today”, ofițerii Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA (CBP) verifică din ce în ce mai des dispozitivele electronice ale călătorilor care intră în țară. 

Perchezițiile la frontieră ale dispozitivelor electronice, inclusiv ale telefoanelor mobile, laptopurilor și iPad-urilor sunt menite să „aplice legea la frontiera SUA și să protejeze securitatea frontierei”, se arată pe site-ului CBP.

Până în luna ianuarie a acestui an, aceste controale erau extrem de rare. Recentele cazuri au scos însă la iveală faptul că activitățile publice legate de libertatea de exprimare, cum ar fi postările pe rețelele de socializare, pe teme politice, au devenit acum noua țintă a perchezițiilor și a unor probleme ulterioare, legate de viză.

Nu mai există „aliați”

Episoadele recente sunt cu atât mai izbitoare cu cât implică țări aliate de mult timp cu SUA, ai căror cetățeni sunt evaluați laolaltă cu studenți și profesori universitari din India și Orientul Mijlociu, care au fost, de asemenea, reținuți în ultimele zile, deși dețineau vize valabile. 

Până recent, în timp ce vizitatori din anumite regiuni ale lumii întâmpinau dificultăți la intrarea în SUA, oficialii din domeniul imigrației adoptau în mod tradițional o atitudine mult mai indulgentă față de călătorii din țările aliate.

Pedro Rios, directorul „American Friends Service Committee”, un grup non-profit care ajută imigranții, a declarat pentru AP că, în cei 22 de ani în care a lucrat la frontiera sudică, este fără precedent ca turiștii din Europa de Vest și Canada să fie reținuți cu o asemenea regularitate.

„Într-adevăr, este neobișnuit ca aceste cazuri să se întâmple într-un interval atât de scurt. Justificarea reținerii acestor oameni nu are niciun sens!”, a mai spus el. 

Industria turismului o ia la vale

Chiar înainte de cea mai recentă serie de rețineri, previziunile în privința vizitelor în SUA în acest an fuseseră revizuite în scădere, de la o creștere estimată de 5% la o micșorare de 9%, de către „Tourism Economics”, un grup de monitorizare a industriei turistice. 

La baza noii realități se află „politicile și retorica polarizatoare ale administrației Trump”, în special în privința tarifelor, arată sursa citată. 

„Tourism Economics” a prezis că scăderea va duce la un deficit de 64 de miliarde de dolari în comerțul turistic din SUA.

„A existat o schimbare dramatică în perspectiva noastră”, afirmă Adam Sacks, președintele „Tourism Economics”, într-un interviu acordat publicației „The Washington Post”. „Avem de-a face cu un motor economic mult mai slab decât ar fi fost altfel, nu doar din cauza tarifelor, ci și din cauza retoricii și a tonului condescendent din jurul său”.

Declinul a fost cel mai pronunțat din partea Canadei vecine, pe care Trump a amenințat-o, în repetate rânduri, atât cu tarife paralizante, cât și cu anexarea totală. 

Potrivit statisticilor guvernului canadian, numărul canadienilor care s-au întors din SUA pe cale rutieră a scăzut cu 23% în luna februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce traficul aerian a scăzut cu 13%, față de 2024.

O actriță canadiană a ținut prima pagină a ziarelor, săptămâna trecută, după ce a dezvăluit că autoritățile americane au încătușat-o și au mutat-o într-un centru de detenție din alt stat, unde a petrecut mai multe săptămâni în „condiții inumane”, deși nu a fost acuzată de nicio infracțiune.

Neri Karra Sillaman, expert în antreprenoriat la Universitatea Oxford, afirmă că, în prezent, călătorii consideră intrarea în SUA drept „prea dificilă sau imprevizibilă”.

„Chiar dacă obțineți o viză, riscați să fiți reținuți sau să vi se refuze intrarea”, a spus ea, adăugând că, deși deține o viză americană valabilă și este căsătorită cu un american, ezită să viziteze țara în actualul climat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: turism sua masuri trump