x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Omoară-l pe Obama", sondaj pe Facebook

"Omoară-l pe Obama", sondaj pe Facebook

de Mihaela Matachita    |    30 Sep 2009   •   00:00
"Omoară-l pe Obama", sondaj pe Facebook
Sursa foto: Jim Young/Reuters

Secret Service (USSS), care este responsabil cu protecţia preşedintelui SUA, Barack Obama, a deschis o anchetă pentru a-i identifica pe autorii unui sondaj publicat pe site-ul Facebook, prin care utilizatorii erau întrebaţi dacă şeful statului trebuie asasinat.



Reţeaua de socializare Facebook a lansat întrebarea "Obama trebuie ucis?", propunând variantele de răspuns "da", "nu", "poate" şi "da, dacă îmi taie asigurarea de sănătate", a relatat BBC Online. Aceasta ultimă variantă de răspuns a apărut în contextul dezbaterilor aprinse în Congres, dar şi în societatea americană privind controversatul proiect de reformă a sistemului de sănătate susţinut de Barack Obama.

Prestigiosul cotidian american Christian Science Monitor şi-a intitulat articolul pe această temă "Sondajul Facebook «Omoară-l pe Obama»: ultimul semn al mâniei în privinţa sistemului de sănătate?".
Sondajul a fost considerat o ameninţare la adresa preşedintelui, Secret Service sesizându-se prompt şi tratând problema cu maximă atenţie. Potrivit AFP, Malcolm Wiley, purtător de cuvânt al Secret Service, care se ocupă cu protecţia personalităţilor a spus: "După ce am descoperit această pagină, am colaborat cu Facebook pentru a o închide". Wiley a adăugat: "Evident, suntem în cursul unei anchete, după cum ar fi fost şi în cazul oricărei alte ameninţări".

Reţeaua s-a conformat, închizând pagina respectivă, dar cât timp aceasta a fost deschisă, circa 750 de utilizatori ai site-ului ar fi răspuns sondajului. Dar nici numărul exact al respondenţilor, nici răspunsurile nu sunt cunoscute, sondajul fiind postat de o companie terţă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Facebook, Barry Schnitt, sondajul fusese postat sâmbătă prin intermediul unei aplicaţii concepute de o companie care permite utilizatorilor să îşi posteze propriile sondaje. Schnitt a explicat că "în general, lumea postează sondaje online simple, întrebându-şi amicii unde să cineze sau ce cred despre un film". Însă de data aceasta întrebarea postată a determinat Facebook să închidă aplicaţia luni.

Schnitt a precizat că aceasta va putea fi utilizată doar după ce compania respectivă va asigura Facebook că sondajul a fost retras şi că s-au luat măsuri pentru a preveni postarea altor sondaje similare. Totodată, reţeaua Facebook a făcut cunoscut, prin vocea purtătorului de cuvânt, că va coopera cu anchetatorii.

×
Subiecte în articol: externe