x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Propaganda rusească arată cu degetul spre Occident pentru foametea provocată în Africa de războiul lui Putin

Propaganda rusească arată cu degetul spre Occident pentru foametea provocată în Africa de războiul lui Putin

de Şerban Mihăilă    |    04 Iul 2022   •   07:20
Propaganda rusească arată cu degetul spre Occident pentru foametea provocată în Africa de războiul lui Putin
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Kremlinul a pornit o puternică ofensivă mediatică în ultimele luni, promovând insistent ideea că, mai degrabă decât blocadele Moscovei asupra porturilor ucrainene, sancțiunile impuse Rusiei de către Occident provoacă în Africa penuria de cereale și îngrășăminte. Campania de dezinformare a rușilor încearcă să devieze criticile potrivit cărora războiul declanșat de președintele Vladimir Putin riscă să lase înfometați milioane de oameni.

Ofensiva diplomatică a Moscovei pe continentul african demonstrează că războiul din Ucraina a devenit o bătălie propagandistică fără precedent la nivel mondial, în timp ce prețurile la alimente, combustibil și nutrienții pentru culturi cresc vertiginos.

O serie de oficialități din Uniunea Europeană și Marea Britanie, care s-au întâlnit recent cu omologii lor africani în cadrul unor reuniuni organizate la New York și în Rwanda, și-au exprimat îngrijorarea că mesajul rusesc câștigă teren, au mărturisit, sub acoperirea anonimatului, diplomați europeni de rang înalt, citați de Bloomberg.

În replică, guvernele europene își sporesc contactele cu liderii africani și își intensifică propriile campanii de informare pentru a contracara povestea rusă.

Foametea, instrument de negociere

Potrivit unui ofițer european de informații de rang înalt, Kremlinul a inventat această dezbatere ca mijloc de a obține ridicarea sancțiunilor și intenționează să folosească amenințarea foametei la nivel global ca instrument de negociere în orice viitoare discuții de pace. De altfel, Moscova și-a concentrat o mare parte din operațiunile de extindere a influenței sale în Africa și în Orientul Mijlociu, a adăugat aceeași sursă.

SUA și UE nu au sancționat niciun produs agricol rusesc și susțin că nu există nicio legătură între sancțiunile impuse Moscovei și exporturile de cereale sau îngrășăminte din Rusia sau Ucraina.

Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe oficialii ambasadelor rusești din întreaga Africă să arunce pe Occident vina pentru criză. Printre exemplele recente se numără ambasadorul Rusiei în Djibouti, care a postat pe Twitter un grafic în care acuză UE că minte în legătură cu lipsa de gaz și de alimente, în timp ce un diplomat rus din Africa de Sud a scris un editorial, în ziarul „Mail & Guardian”, intitulat „Ambasada Rusiei respinge acuzația de «provocare a foametei globale», răspândită de propaganda occidentală”.

Campaniile derulate pe rețelele de socializare au amplificat aceste mesaje, prin pagini de Facebook care repetă în franceză punctele de vedere ale Moscovei, difuzate intens pentru națiuni din Africa de Vest, inclusiv Mali și Coasta de Fildeș, spune Moustafa Ayad, director executiv pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia la Institutul pentru Dialog Strategic, un think tank cu sediul la Londra, ce analizează dezinformarea online.

Comunitățile conspiraționiste online din Africa de Sud au fost, de asemenea, vizate, a mai spus Ayad, citat de Bloomberg.

Blocada – șantaj și declarație de război

Șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, David Beasley, afirma recent că blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene este „o declarație de război” la adresa securității alimentare a planetei, 49 de milioane de persoane din 43 de țări confruntându-se cu foametea.

„De când a început războiul din Ucraina, prețul alimentelor și al combustibilului a crescut dramatic în țări din întreaga lume”, declara el, la sfârșitul săptămânii trecute. „Acum, milioane de oameni ar putea muri de foame”, mai preciza el.

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nivel record, după ce invazia Rusiei, din 24 februarie, a întrerupt exporturile de cereale și ulei vegetal prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, adăugându-se la presiunile asupra costurilor provocate de blocajele logistice și de revenirea cererii de consum, după pandemia de coronavirus. Acest lucru a exacerbat o criză a foamei, care afectează țări precum Etiopia, Kenya și Somalia.

În timp ce Ucraina și aliații săi americani și europeni acuză Rusia de blocarea exporturilor, iar Moscova arată cu degetul spre Kiev, discuțiile mediate de ONU nu au reușit până acum să găsească un compromis pentru reluarea livrărilor de cereale.

Înainte de război, Rusia și Ucraina reprezentau trei sferturi din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui, aproximativ 30% din grâu și 15% din porumb, conform cifrelor oferite de Departamentul american al Agriculturii. Penuria de cereale a dus la creșterea prețurilor, iar costurile de referință la nivel mondial pentru grâu și porumb s-au mărit cu 22% și, respectiv, 12% în acest an.

„Criza este provocată de Rusia. Fără această invazie nu am fi în situația în care ne aflăm!”, susține Wandile Sihlobo, economist-șef la Camera de Afaceri Agricole din Africa de Sud. „Șocul prețurilor este inevitabil, iar acest lucru este direct legat de război”, adaugă el, citat de Bloomberg.

Costurile alimentare reprezintă 40% din cheltuielile de consum în Africa Subsahariană, față de 17% în economiile avansate.

În 2020, Africa a importat produse agricole în valoare de 4 miliarde de dolari din Rusia, 90% dintre acestea fiind grâu, în timp ce 2,9 miliarde de dolari de grâu, porumb, ulei de floarea-soarelui, orz și soia au provenit din Ucraina, mai spune Sihlobo. Datele Organizației pentru Alimentație și Agricultură arată că Eritreea și Somalia au fost aproape în totalitate dependente de Rusia și Ucraina pentru aprovizionarea cu grâu anul trecut, în timp ce Tanzania, Namibia și Madagascar s-au bazat pe acestea pentru peste 60% din livrări.

Recoltele și exporturile rusești și ucrainene au crescut în ultimul deceniu, iar fermierii din regiune produc de obicei la costuri mai mici decât furnizorii tradiționali, precum Canada și SUA, ceea ce a contribuit la menținerea prețurilor la grâu la un nivel mai scăzut. De asemenea, proximitatea lor față de Africa de Nord reduce costurile de transport față de furnizorii mai îndepărtați.

O parte a efortului de propagandă al Rusiei a constat în amplificarea declarațiilor oficialilor africani, care pot fi considerate că vin în sprijinul tezei elaborate de Moscova. După ce președintele Uniunii Africane, Macky Sall, s-a întâlnit cu Putin, pe 3 iunie, în orașul-stațiune Soci, acesta a declarat că sancțiunile au exacerbat criza alimentară.

„Sancțiunile anti-Rusia au înrăutățit această situație și acum nu avem acces la cereale din Rusia, în primul rând la grâu!”, a spus Sall. „Și, cel mai important, nu avem acces la îngrășăminte. Situația era proastă, iar acum s-a înrăutățit, creând o amenințare la adresa securității alimentare în Africa”, a adăugat el.

Cartea Moscovei

Rusia se poate baza pe rolul său istoric, acela de susținătoare a mișcărilor de eliberare în unele părți ale Africii, în timpul războaielor și luptelor contra dominației coloniale și a controlului exercitat exclusiv de către albi.

Acest sprijin a ajutat fosta Uniune Sovietică să submineze SUA și Europa, ca parte a strategiei sale din timpul Războiului Rece pentru a câștiga tot mai multă influență în Africa. În schimb, Regatul Unit și Franța, ca foste puteri coloniale, continuă să atragă suspiciuni.

„Ceea ce am observat sunt narațiuni axate foarte precis pe modul în care SUA orchestrează acest conflict, împreună cu NATO, pentru a înfometa globul”, precizează Moustafa Ayad. „Colonialismul trebuie să fie luat în considerare atunci când vorbim despre dezinformarea africană. Pe asta se bazează Kremlinul: să descrie statele occidentale, mai degrabă decât Kremlinul, drept forțe imperiale”, a mai spus el.

Pericolul este „foarte mare” ca Putin să încerce să impună o narațiune potrivit căreia Occidentul este vinovat pentru foametea care amenință Africa, a declarat și Andrea Strasse, purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, la începutul lunii trecute. „Aceasta este o narațiune căreia dorim să ne opunem cu tărie!”, a mai spus ea.

Occidentul simte pericolul

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat, săptămâna trecută, la summitul liderilor G7, că va anunța în septembrie măsuri pentru a intensifica „lupta împotriva dezinformării”. În cadrul unei conferințe de presă, el a descris eforturile Rusiei de a lega criza alimentară de sancțiuni drept „știri false”.

Campania de propagandă rusă a intrat, de asemenea, în atenția administrației de la Washington.

„Încercările guvernului rus de a devia responsabilitatea pentru acțiunile sale, dând vina pe alții pentru agravarea crizei din sistemul alimentar global, sunt reprobabile”, a transmis Departamentul de Stat al SUA, într-o declarație difuzată pe 22 iunie, intitulată „Mințind lumea în privința securității alimentare globale”. „Guvernul rus ar trebui să înceteze să transforme alimentele într-o armă și să permită Ucrainei să expedieze în siguranță cerealele sale, astfel încât milioane de oameni înfometați din Orientul Mijlociu și Africa să poată fi hrăniți”, se mai arată în același mesaj.

 

Criza este provocată de Rusia. Fără această invazie nu am fi în situația în care ne aflăm! Șocul prețurilor este inevitabil, iar acest lucru este direct legat de război

Wandile Sihlobo, economist-șef la Camera de Afaceri Agricole din Africa de Sud

 

Pericolul este foarte mare ca Putin să încerce să impună o narațiune potrivit căreia Occidentul este vinovat pentru foametea care amenință Africa

Andrea Strasse, purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe

×