x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport al Comisiei Europene: Elena Udrea şi Cristina Trăilă, suspectate de fraudarea a 505 milioane de euro

Raport al Comisiei Europene: Elena Udrea şi Cristina Trăilă, suspectate de fraudarea a 505 milioane de euro

11 Noi 2012   •   16:32
Raport al Comisiei Europene: Elena Udrea şi Cristina Trăilă, suspectate de fraudarea a 505 milioane de euro
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că Elena Udrea şi fosta şefă a ANRMAP, Cristina Trăilă, fac obiectul unei anchete a Comisiei Europene privind fraudarea a 505 milioane euro.

"Raportul Comisiei DG Regio, Direcţia Generală care se ocupă de politici regionale, vorbeşte despre cum au fost cheltuiţi banii europeni în anul 2011. Raportul Comisiei spune că, în anul 2011, din 515 milioane euro atraşi de statul român, 505 milioane euro sunt suspectate de fraudă, adică doar zece milioane au fost cheltuite corect. CE acuză Guvernul Boc, şi în special pe ministrul Elena Udrea, de hoţie şi incompetenţă. CE va demonstra cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie", a declarat Cătălin Ivan,  liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European.

Cătălin Ivan susţine că analiza Comisiei Europeane a identificat mai multe proiecte neeligibile care au primit finanţare.
"De asemenea, se vorbeşte şi despre încălcări ale normelor privind achiziţiile publice şi aici mai apare un vinovat, doamna Trăilă, candidat iarăşi din partea PDL pe un colegiu din România. (...) Doi candidaţi ai ARD se fac vinovaţi de o fraudă de 505 milioane euro, fraudă ce va fi dovedită de CE, fiindcă CE nu vorbeşte de suspiciuni de fraudă decât dacă este aproape sigură că frauda există. Frauda încă nu este dovedită, dar ancheta este în desfăşurare", a declarat europarlamentarul PSD.

Ivan precizează că în situaţia în care frauda va fi dovedită, statul român va fi obilgat să returneze cele 505 milioane. "Este o gaură în bugetul statului şi în buzunarul fiecăruia. Asta a făcut Guvernul Boc", a mai spus eurodeputatul.

"Raportul este public, este destul de stufos. Problemele menţionate în acest raport sunt legate de managementul de utilizare a fondurilor europene. Nu apar aici problemele legate de beneficiari. Acest raport a fost discutat în Comisia de control bugetar a PE. Ministrul de Finanţe este invitat în Comisie pentru a prezenta viziunea USL referitoare la fondurile europene, pentru ca aceste situaţii să nu mai apară. Întâlnirea va fi stabilită pentru perioada imediat următoare, în funcţie de calendarul ministrului şi al membrilor Comisiei", a mai afirmat Ivan. (C.S)

×