x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Tensiuni în negocierile nucleare cu Iranul. Anunțul ȘOC al Teheranului

UPDATE Tensiuni în negocierile nucleare cu Iranul. Anunțul ȘOC al Teheranului

09 Iun 2022   •   16:29
UPDATE Tensiuni în negocierile nucleare cu Iranul. Anunțul ȘOC al Teheranului
Sursa foto: pixabay.com

Iranul a pus în funcțiune noi centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, anunță Ministerul de Externe de la Teheran, citat de dpa.

Decizia vine după adoptarea unei rezoluții a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) prin care i se cere Iranuui să coopereze deplin cu inspectorii din acest organism.

AIEA a avertizat anterior că Iranul ar putea dezvolta în următoarele săptămâni suficiente materii prime pentru crearea unei arme nucleare. 

Datele arată că autoritățile în domeniu din această țară dispunde de 43,1 kilograme de uraniu cu o puritate de 60%. Pentru dezvoltarea bombei nucleare este nevoie de 50 de kilograme de uraniu îmbogățit la peste 90%. 

Teheranul a spus în repetate rânduri că dorește să dezvolte tehnologie nucleară în scopuri pașnice și a transmis că o cooperare între state independente va contracara presiunile ilegale ale țărilor occidentale. 

Totodată, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu Ebrahim Raisi, șeful statului iranian. 

UPDATE ''Iranul condamnă adoptarea rezoluţiei, prezentată de SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania în cadrul Consiliului Guvernatorilor AIEA, care este o acţiune politică, neconstructivă şi incorectă'', transmite Ministerul iranian de Externe.

Este prima atenționare a Iranului din iunie 2020 și a fost adoptată cu 30 de voturi pentru. Rusia și China s-au opus. 

Rezoluția cere cooperare din partea Iranului în dosarul urmelor de uraniu îmbogățit găsite în trei situri nedeclarate din această țară. 

SUA s-a retras din Acordul nulear în 2018 și a reimpus sancțiuni Teheranului. În recplică, Iranul a încălcat repetat termenii tratatului. 

UPDATE Consiliul Guvernatorilor AIEA a adoptat rezoluția depusă de SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie prin care se cere Iranului să-și respecte obligațiile asumate și să coopereze cu agenția, scrie AFP.

''Cerem Iranului să răspundă la apelul comunităţii internaţionale de a-şi respecta obligaţiile juridice şi să coopereze cu AIEA pentru a clarifica şi soluţiona pe deplin aceste probleme fără întârziere.

Dacă Iranul face acest lucru şi dacă directorul general poate raporta faptul că problemele legate de garanţii au fost rezolvate, nu vom mai considera că este necesar să fie sesizat Consiliul sau ca acesta să ia măsuri'', se arată în document. 

Rezoluția a fost adoptată la reuniunea Consiliului Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care s-a desfășura mierucri seara la Viena.

ȘTIRE INIȚIALĂ Iranul anunță că a dezinstalat două camere de supraveghere ale  Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care trebuiau să supravegheze activităţile nucleare, scrie AFP.

"Instalarea celor două camere de supraveghere mergea dincolo de angajamentele Iranului în cadrul acordului cu AIEA", a transmis Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA). Nu au fost oferite detalii despre locul unde erau amplasate însă a precizat că permiterea acestora a fost "un gest de bunăvoinţă" care nu a fost "apreciat" de AIEA, fiind considerată ca o "obligaţie" a Iranului.

SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie, părţi în acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015, au depus la AIEA o rezoluţie prin care critică autoritățile de la Teheran că nu cooperează. Aceasta trebuie dezbătută la reuniunea Consiliului Guvernatorilor. Totodată, prin rezoluție i se cere Iranului că coopereze cu AIEA cu privire la programul de îmbogățire a uraniului.

'Iranul nu are activităţi nucleare ascunse, nici situri nesemnalate. Este vorba despre menținerea unei presiuni maximale a statelor occidentale asupra Republicii islamice. Această decizie recentă a trei ţări europene şi Statelor Unite de a prezenta un proiect de rezoluţie împotriva Iranului este politică. Iranul a menţinut o cooperare maximală cu AIEA", a spus Mohammad Eslami, şeful OIEA.

Adoptarea rezoluției de către Consiliul Guverenatorilor va fi o lovitură dură pentru Iran. 


 

×
Subiecte în articol: iran nuclear