x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viaţa şi opera lui Frunzăverde. Ce a făcut "baronul" de Caraş-Severin în ultimele zile. De ce a fugit din PDL

Viaţa şi opera lui Frunzăverde. Ce a făcut "baronul" de Caraş-Severin în ultimele zile. De ce a fugit din PDL

de Mircea Opris    |    Adrian Mogos    |    28 Mar 2012   •   19:15
Viaţa şi opera lui Frunzăverde. Ce a făcut "baronul" de Caraş-Severin în ultimele zile. De ce a fugit din PDL

Viitorul candidat al USL la alegerile locale din Caras-Severin a trecut, scarbit de partidul caruia i-a fost fidel intreaga sa cariera politica, in barca opozitiei. Cu active si pasive. Astazi, ne ocupam de pasivele lui Funzaverde, pe care le-am contabilizat cu fidelitate, in Jurnalul National, in decursul anilor. Iata ce s-a intamplat pe finalul stagiului sau pedelist.

Sambata trecuta, Sorin Frunzaverde a adunat conducerea PDL Caras-Severin, dar si foarte multi primari portocalii din judet, la sediul Camerei de Comert si Industrie din Resita. A fost o sedinta cu scantei, amenintari si discutii dure. “Ne-a umilit pe toti. Ne-a facut in fel si chip, asa cum face de fiecare data. Si, ca de obicei, era baut. Ca despre asta i s-a dus vorba si stie toata lumea', a declarat o sursa din PDL Caras, prezenta la intalnire. Problemele cu excesul de alcool ale lui Sorin Frunzaverde sunt de notorietate. De altfel, el merge regulat pentru controale medicale si tratament la o clinica din Germania. In toamna trecuta el a fost surprins pe un aeroport din Germania de reporterii Jurnalului National chiar cand se intorcea dupa o astfel de vizita medicala.

Revenind la sedinta de sambata, Sorin Frunzaverde a avut un acces de furie dupa ce a vazut rezultatele sondajului intern, comandat de PDL, la nivel de judet. Spre deosebire de popularitatea de 50-60 de procente de pana acum, sondajul indica ca doar 12% dintre resiteni l-ar vota pe Sorin Frunzaverde pentru un nou mandat de presedinte al Consiliului Judetean, iar la nivel de judet, procentul pe care l-ar obtine ar fi de 32%-33%, mult sub cel cu care este cotat Marcel Vela, de la PNL, in acel moment contracandidatul sau pentru aceasta functie.

O alta problema serioasa pentru seniorul pedelist este scandalul legat de privatizarea Moldomin. Dupa arestarea judecatorul de origine caraseana Catalin Serban, vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, pentru o spaga de 50.000 de euro, data in Serbia pe filiera unor afaceristi rusi, a iesit la iveala ca unele personaje implicate in afacere au legatura cu Sorin Frunzaverde. Unul dintre acestia este Marian Mihaila, fost ofiter de Securitate si SIE, prorector al Universitatii “Eftimie Murgu' din Resita, este coleg de loja masonica si om de incredere al liderului PDL Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, supranumit “Ayatollahul'. Fostul ofiter avea sarcina ca planul de preluare a Moldomin de firma elvetiana sa devina realitate. Ceea ce se traduce prin ajungerea societatii sub un control discret al intereselor ruse, via cetatenii sarbi, mascate in investitii elvetiene. Acelasi lucru s-a intamplat in cazul unei alte societati importante din Caras-Severin, fostul UCMR, a ajuns sub controlul unei alte firme elvetiene, INET AG, controlata de oameni de afaceri rusi. Conform acelorasi surse din PDL Caras-Severin, fostul ofiter Mihaila a inceput sa faca presiuni asupra lui Frunzaverde, afirmand ca, daca va fi cercetat sau audiat in cazul Moldomin, el va face publice si alte matrapazlacuri mai vechi, in care apar numele lui Frunzaverde si ale altor afaceristi si politicieni locali, politisti si magistrati din Caras-Severin, Timis si Bucuresti.

Un alt scandal legat de numele lui Frunzaverde, care are legaturi la Timisoara si Arad, este falsificarea semnaturii primarului Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si a unor recomandari in fals. Societatile “regelui asfaltului din Banat', Georgica Cornu, au contracte cu CJ Caras-Severin, semnate si girate de Frunzaverde. Pentru o licitatie din judetul Caras-Severin s-a descoperit acelasi tip de falsificare a semnaturii primarului din Timisoara, tot pentru ca societatea Confort sa primeasca diverse contracte de intretinere. Mai mult, asociatul lui Cornu in grupul de firme Confort-Izometal-Magelan, Lucian Caraiman, a fost condamnat in dosarul “Electrica II' la cinci ani de inchisoare.

Pe cine mai ia “Ayatollahul' cu el in opozitie?
Cunoscut drept "Ayatollahul", Frunzaverde conduce cu mana de fier si uneori cu nuiaua judetul. Frunzaverde face jocuri la radio, face jocuri la mediu, face jocuri in politie, dar si cu interlopi, face jocuri cu mogulii energiei, face jocuri cu personaje arestate pentru evaziune fiscala si ia si bani de la ei pentru consultanta, face jocuri cu vanturi pe Clisura, face jocuri cu avioane sita. Si mai mult, face jocuri pe la nunti multe si dese unde-si ia fini si-si creaza o increngatura de famiglie precum vaduva neagra.

Pe finul Valentin Rusu ajuns deputat PDL dupa ce s-a scremut prin viata in Otelu Rosu incheind asigurari de sanatate l-a pus sef la firma de drumuri a Consiliului Judetean Caras-Severin. In scurt timp, Rusu a pus-o la pamant si s-a apucat de deputatie. Tribunalul Caras-Seve¬rin a decis la inceputul lui mai 2010 deschiderea procedurii de insolventa impotriva Drumuri si Poduri. Printre cele trei firme care au cerut insolventa se numara si Camand Impex SRL Resita, detinuta chiar de un amic foarte bun, culmea, al lui Frunzaverde.

Vanturile carasene au ajuns si ele pe mana lui Frunzaverde. Unul dintre oamenii de nadejde al acestuia este Omer Radovancovici, "Printul Clisurii", primarul comunei Pojejena. "Printul" a fost condamnat pentru implicarea sa in contrabanda si traficul cu tigari, dar cu toate astea Frunzaverde l-a sustinut in campania electorala. Aplecarea presedintelui CJ Sorin Frunzaverde catre energia vanturilor nu este deloc intamplatoare. Sorana Monica, fata dumnealui, salasuieste in Primaverii, in Bucuresti, si este asociata la doua firme de profil: Aqua Energie Regenerabila SRL si Centrala Aeroelectrica Semenic SRL. Unul dintre asociatii Aqua Energie si Centrala Aeroelectrica este Constantin Viorel Campian, profesor universitar si secretar stiintific al Senatului Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita, unde rector este Doina Frunzaverde, nevasta presedintelui CJ. Energia eoliana este o energie alternativa. In special in judetul Caras-Severin unde, daca vrei sa faci afaceri cu vant, nu ai nici o alternativa, pentru ca ti se face imediat vant tot de personaje puse pe capatuiala. Bunaoara, s-a descoperit ca pe malul romanesc al Dunarii vantul bate cu atata forta, incat e pacat sa sufle aiurea. Asa ca mai multe comune din zona atent indrumate de Consiliul Judetean - CJ au pus la sfarsitul lunii septembrie 2009 bazele unei firme: Eoliana Caras. CJ, condus de Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii, al Mediului si al Turismului, detine 60%, restul apartinand in mod egal unui numar de cinci primarii, printre care si Naidas. Eoliana Caras avea la randu-i 20% din Caras Wind Park SRL, in care partenerul CJ este o firma ale carei radacini trec prin Luxemburg si ajung la o cutie postala din Panama. In octombrie 2009, Consiliul Local Naidas a decis printr-o hotarare ca terenurile comunei care sunt tinta evaluarii potentialului eolian sa fie puse pe tava firmei Caras Wind Park pentru o perioada de doi ani, dar ceva i-a facut pe edilii din Naidas sa anuleze aceasta hotarare dupa numai o luna. Printr-o noua hotarare, la 22 decembrie 2009, a fost aprobata asocierea in participatiune cu o firma din Timisoara: SC Creative Solutions Projects SRL, decizandu-se totodata si concesionarea pe o perioada de 25 de ani a unor terenuri din domeniul public/privat al comunei catre firma timisoreana. Absolut intamplator primarul din Naidas este membru PDL; Nicodim Bulzesc a fost europarlamentar PDL; primarul din Pojejena, Omer Radovancovici, PDL-ist si condamnat la cinci ani pentru contrabanda cu tigari; iar presedintele Consiliului Judetean, Sorin Frunzaverde, este vicepresedinte PDL la nivel national.

Cretu si Banana doi flacai caraseni care si-au schimbat numele de atatea ori incat a trebuit sa-si modifice si ziua nasterii ca sa nu aiba crize de identitate. Cretu, pe numele lui Nechita Constantin Adrian, si Banana alias Calimanescu Dan Sebastian Dorel, cunoscuti interlopi din Resita de fiecare data cand intra-n bucluc striga numele lui Sorin Frunzaverde si lasa sa se inteleaga ca mai marele judetului este ingerul lor pazitor, spre disperarea politistilor. Politisti care oricum nu au decat sa taca malc, pentru ca daca se duc la mai-marii lor din Inspectoratul Judetean risca sa-si piarda slujba in loc sa fie ajutati.

Adrian Chebutiu s-a re¬mar¬cat prin faptul ca a impartit UCM Resita in mai multe firmu¬lete si a vandut masiv din activele acestor firme. Chebutiu a infiintat in 2004 la Timisoara firma AC Management prin care s-a asociat cu firmele desprinse din UCMR. AC Management a fost apoi preluata de Forces Motrices France din Franta, reprezentata de Dana Chebutiu, fosta sotie a lui Adrian Che¬bu¬tiu. Pe statele de plata ale AC management cu suma de 60.000 de ron s-a aflat si Sorin Frunzaverde. In 2011 Chebutiu a fost arestat de DNA pentru evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si fals intelectual intro afacere de 60 de milioane de euro.

Adjunctul Inspectoratului de Politie Caras-Severin, comisarul-sef Petru Sandru, a fost pus in functie la insistentele lui Frunzaverde. Iar politia nu este singura institutie judeteana controlata de Frunzaverde. Ca mai exista unii politisti in Romania carora le place sa bata se stie. Ciudat e ca, impotriva asteptarilor, batausii politiei sunt tineri. Frustrati care incearca sa-si "arate" maiestria. Inspectorul Bogdan Sandru e sef la mascati. Tatal lui, adjunct-sef la IPJ Caras -Severin, iar nas ii este Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii. Sandru a "corectat" doi tineri de i-a capiat. Bogdan Sandru era in 2005 subinspector in cadrul IPJ Caras-Severin responsabil de Politia rurala. Aptitudinile in dovedirea infractorilor din cateva comune carasene l-au propulsat in fruntea mascatilor. E de prisos sa mai spunem ca a avansat ca Fat-Frumos, intr-un an cat altii-n trei. Avanasarea i-a mirat pana si pe sindicalistii de la Pro Lex. Pro Lex este cel mai puternic si cunoscut sindicat al politistilor si politistilor de frontiera din Romania: "Fiul lui Petru Sandru, adjunctul inspectorului-sef, a fost numit seful D.P.I.R. Caras-Severin, la scurt timp dupa ce a iesit de sub tutela, desi nu avea vechimea si experienta necesara ocuparii acestei functii. Oare a contat si faptul ca este finul cunoscutului om politic Sorin Frunzaverde? O fi incompatibilitate intre calitatea de ruda de gradul I si cea de subordonat al tatalui sau?". Chestia frumoasa este ca si Sandru cel batran se poate "lauda" cu o cariera buna in politie. Militar de profesie, adjunctul politiei judetului Caras-Severin a intrat in politie in 1995, an in care a inceput si facultatea de drept din Resita. Timp de zece ani a lucrat la cabinetul diferitilor sefi ai politiei judetene, iar in 2005 a devenit sef, fiind responsabil de ordinea publica si circulatie. Spre ciuda altor politisti, care trag din greu si care stiu cat de greu este sa ajungi intr-o asemenea functie fara sa fii inrudit cu oameni politici de vaza. Acum vrea sa-si lase fiul intr-o pozitie pe viata la Arme si Munitii, ca deh s-a saturat omul de batut cu pulanul, sa treaca la arme.

Drumul Caransebes-Telescaun a fost reparat. De fapt, a fost furat. Patru milioane de euro au incaput in buzunarul clientelei bosilor de la Consiliul Judetean Caras-Severin. Cosmarul cu nume de cod 608A, cum este cunoscut oficial, ar fi fost chipurile reabilitat. Adica, in octombrie 2009, Consiliul Judetean Caras-Severin a acordat lucrarea unei castigatoare traditionale de licitatii, faimoasa firma Tehnocer din Nadrag care si-a infrant cei zece rivali. Si a pus astfel mana pe aproape 4.000.000 de euro. Tehnocer este firma lui Danut Maran, care rade tot ce prinde ca lucrari publice in judetele Timis si Caras, ca urmare a relatiei cu totul speciale pe care o are cu cei doi baroni zonali si frati intru partid, Ostaficiuc si Frunzaverde. Administratorul firmei este Gheorghe Stoian, a carui fiica e nasita de Frunzaverde.

Doru Dinu Glavan, evergreen-ul radioului banatean, nu pridideste sa ridice osanale zilnic la radioul public lui Frunzaverde si sa-si mentina clanul din Radio Resita pe spatele idolului sau politic, Frunzaverde. Lupta pentru Radio Resita este in toi, pentru ca Glavan urmeaza sa se pensioneze, in locul sau urmand a fi numit director interimar Mihai Anghel, redactor-sef la Radio Timisoara. La auzul acestei vesti, Frunzaverde l-a sunat pe Anghel si l-a amenintat ca daca nu refuza functia de la Resita, va avea personal grija "sa zboare si de la Radio Timisoara'

CJ Caras-Severin, cu voie de la Ayatollah, a construit intr-o rezervatie naturala protejata, sit Natura 2000, o cabana de Salvamont pe Semenic. Cabana e atat de mica, incat in ea ar incapea toti salvamontistii din Romania la un congres si ar mai ramane loc si pentru colegii lor salvamarii. Magaria marca CJ din platoul Semenic nu e unica. Sub obladuirea lui Frunzaverde, zona a fost parcelata, desi face parte din Parcul National Semenic-Cheile Carasului, pentru a face loc unui sat de vacanta. Personaje cu greutate din judetele Caras-Severin, Arad, Timis au concesionat terenuri acolo.


Cititi si:
Moldomin, un scandal cu implicatii internationale
Fratia falsurilor si a licitatiilor cu dedicatie la PDL Arad
Rascoala pentru padure. Vicepresedintele CJ Caras-Severin, la un pas de a fi linsat
Jaf la drumul mare de pe Muntele Mic
Sub urmarire - Senatorul penal Popescu, alaturi de Badalan
Clanul face banul

×