x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ONG-uri: Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News, un abuz periculos

ONG-uri: Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News, un abuz periculos

18 Aug 2016   •   21:30
ONG-uri: Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News, un abuz periculos

ActiveWatch, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenţia Organizaţiilor de Media critică decizia autorităţilor române de a începe urmărirea penală împotriva jurnaliştilor Sky News şi a celor trei români implicaţi.

"Dosarul penal al DIICOT împotriva Sky News este un abuz periculos", se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Cele patru ONG-uri protestează faţă de decizia autorităţilor române de a folosi "în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporţionat ceea ce trebuie sancţionat cu alte mijloace legale sau printr-un demers de comunicare publică".

Organizaţiile neguvernamentale susţin că autorităţile române pot cere drept la replică postului Sky News, solicitându-i acestuia să prezinte şi punctul de vedere al statului.

ONG-urile avertizează că, în acest context, DIICOT poate pune sub urmărire penală pe orice jurnalist, blogger sau cetăţean care critică acţiuni ale autorităţilor statului în domeniul securităţii naţionale.

"Împotriva jurnaliştilor britanici şi a Sky News există deja mai multe plângeri la OFCOM (autoritatea britanică în domeniul audiovizualului). Această instituţie este cea mai în măsură să judece şi să sancţioneze acţiunile autorilor reportajului şi ale reprezentanţilor televiziunii Sky News. Breasla şi superiorii acestor jurnalişti sunt, de asemenea, cei mai în măsură să îi judece şi sancţioneze. Dosarele penale abuzive sau un proces de calomnie costisitor şi fără un obiect clar împotriva Sky News, aşa cum a sugerat ministrul Justiţiei că ar trebui să acţioneze statul român, nu fac decât să discrediteze România mai mult şi mai grav decât reportajul Sky News", se arată în comunicat.

Organizaţiile neguvernamentale subliniază că nu văd cum se va demonstra că este vorba de un pericol real la adresa securităţii naţionale, generat de reportajul difuzat de Sky News, punctând că informaţia transmisă de reportaj nu este nouă.

"Ca şi alte ţări din Uniunea Europeană, România este cunoscută atât ca o sursă de armament pentru diverse zone de conflict, iar acestea sunt informaţii disponibile de ani de zile în spaţiul public prin intermediul rapoartelor internaţionale sau investigaţiilor de presă", se precizează în comunicat.

Cele patru ONG-uri cer autorităţilor române să găsească mijloace adecvate de a reacţiona faţă de derapaje ale presei sau faţă de critici publice şi să retragă de urgenţă acuzele penale de comunicare de informaţii false de natură a afecta siguranţa naţională.

Trei membri ai echipei de la postul de televiziune Sky News care au participat la realizarea reportajului despre un presupus trafic de arme din România au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de comunicare de informaţii false, se arată în motivarea arestării preventive a celor trei cetăţeni români care au apărut în materialul jurnalistic.

Extinderea şi începerea urmăririi penale faţă de cei trei a fost dispusă de procurorii DIICOT pe data de 11 august. AGERPRES

×
Subiecte în articol: sky news