x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE Premieră în România. Un județ impune purtarea măștii de protecție pe stradă

UPDATE Premieră în România. Un județ impune purtarea măștii de protecție pe stradă

28 Iul 2020   •   12:13
UPDATE Premieră în România. Un județ impune purtarea măștii de protecție pe stradă

Masca de protecție va deveni obligatorie în spațiile publice deschise din județul Argeș începând de joi, 30 iulie. Decizia a fost luată, astăzi, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), din cauza creșterii alarmante a infecțiilor cu COVID-19. 

Astfel, persoanele care nu vor purta masca pe stradă ar putea fi amendate.

”Masca e obligatorie oriunde există mai mult de două persoane care se întâlnesc, indiferent că este spațiu public sau spațiu închis. Vorbim și de aglomerările care se realizează fie în spații de tip terase, cluburi sau în spațiile publice, în zonele centrale, zonele de parcuri unde oamenii se adună.

Măsurile se aplică la nivelul întregului județ.

Sancțiunile sunt cele prevăzute de lege. Vom începe verificările de când răsare soarele.

Scopul e să găsim soluții, să-i ajutăm pe oameni să poarte masca. E vorba de solidaritate, toți pentru unul, unul pentru toți ! Vrem să limităm răspândirea virusului, fiindcă suntem pe un trend crescător",  a declarat prefectul de Argeș, Emanuel Soare, la sfârșitul ședinței CJSU.

Copiii cu vârste sub 5 ani sunt exceptați de la această regulă.

Alte restricții

Mijloacele de transport în comun nu vor avea voie să plece din stații dacă toți pasagerii nu au acoperite nasul și gura. Este interzis transportul în picioare. 

Fast-food-urile și sălile de jocuri de noroc se vor închide la ora 22:00, în timpul săptămânii, și la ora 23.00, în weekend.

Județul Argeș se află pe locul trei în țară, după București și Suceava, la numărul de infecții cu coronavirus. Până acum sunt 2.814 de persoane confirmate.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ Prefectul Judeţului Argeş, Emanuel Soare, a declarat, ieri, că nicio localitate nu îndeplinește criteriile pentru instituirea carantinei. Acesta s-a întâlnit cu primarii din localități unde s-au înregistrat multe infectări cu coronavirus. 

"Am solicitat punctul de vedere al primarilor, am avut o discuţie şi pe subiectul carantinării şi izolării. Noi nu ne dorim izolarea sau carantinarea niciunei localităţi, pentru că aceste măsuri nu pot fi decât o ultimă soluţie, când toate celelalte vor fi eşuat. Nu avem, în acest moment, date care să ne conducă către adoptarea aceste ultime soluţii privind carantinarea şi izolarea. În acest moment analizăm datele, probabil mâine dimineaţă vom organiza întâlnirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde vom vedea analiza pe care DSP o va prezenta şi vom vedea ce măsuri se vor impune. Nu este în acest moment contextul creat astfel încât să carantinăm vreo localitate din judeţul Argeş", a spus Soare.

"Pentru a solicita carantinarea zonală, trebuie ca toţi cei opt indicatori să fie îndepliniţi. Ei bine, ei nu sunt îndepliniţi în acest moment de către nicio localitate. Am identificat o serie de alte măsuri care sunt puse în practică şi mâine vom propune un set suplimentar de măsuri restrictive, care se adaugă celor deja existente", a precizat oficialul.

Pe 22 iulie, Instituţia Prefectului Argeş a anunțat efectuarea unor evaluări în 12 localităţi pentru carantinare locală.

Acestea sunt: municipiul Piteşti, oraşele Mioveni, Ştefăneşti şi Costeşti, precum şi comunele Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti.

Administratorii pieţelor agro-alimentare şi operatorii economici care desfășoară activități de comerţ cu amănuntul au fost obligați de CJSU Argeș să monitorizeze, în incinta spaţiilor comerciale, respectarea de către vânzători şi cumpărători a măsurilor sanitare, evitarea aglomerării, păstrarea distanţei de 1,5 metri între consumatori, purtarea măştii de protecţie şi a mănuşilor de unică folosinţă de către personalul care deserveşte populaţia.

O altă măsură prevede suspendarea evenimentelor publice de tip târg sau bâlci, activitatea de agrement piscine şi bazine de înot, cu excepţia activităţilor fizice desfăşurate de către sportivii de performanţă.

Interdicţia este valabilă în toate localităţile din Argeş, în perioada 23 iulie - 9 august, cu posibilitatea de prelungire a duratei în funcţie de evoluţia infectărilor cu COVID-19.

Programul de funcționare a teraselor a fost stabilit până la ora 22.00 în timpul săptămânii și până la 23.00 în week-end.

În judeţul Argeş sunt 2.814 de persoane confirmate cu coronavirus. În spitale sunt internaţi 530 de pacienţi, dintre care 15 la ATI. 360 de bolnavi s-au externat la cerere.  880 de persoane s-au vindecat și 103 au murit. 

×