x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DE LA PREŞEDINTE, VIA CAMERĂ... • Încă trei zile libere!

DE LA PREŞEDINTE, VIA CAMERĂ... • Încă trei zile libere!

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    09 Oct 2008   •   00:00
DE LA PREŞEDINTE, VIA CAMERĂ... • Încă trei zile libere!

Românii vor avea încă trei libere legale pe an. Deputaţii au decis ieri că ziua de 15 august, de Sfântă Mărie, şi prima şi a doua zi de Rusalii să fie nelucrătoare. Numărul total al zilelor în care românii vor sta acasă se ridică acum la unsprezece.



Românii vor avea încă trei libere legale pe an. Deputaţii au decis ieri că ziua de 15 august, de Sfântă Mărie, şi prima şi a doua zi de Rusalii să fie nelucrătoare. Numărul total al zilelor în care românii vor sta acasă se ridică acum la unsprezece.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri cu o majoritate covârşitoare (207 de voturi pentru şi două abţineri) proiectul de lege de modificare a Codului Muncii iniţiat de 11 senatori de la diferite partide, care extinde lista zilelor de sărbătoare legale nelucrătoare. Aceasta numără nu mai puţin de 11 zile, cele trei validate de deputaţi adăugându-li-se celor opt de care românii beneficiau până acum: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 Mai,  prima şi a doua zi de Rusalii (care se sărbătoresc la 50 de zile după Paşte), Adormirea Maicii Domnului (Sfântă Mărie – 15 august), 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. În plus, legea introduce două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători anuale, declarate de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Dacă zilele de Rusalii au devenit libere graţie propunerii celor 11 iniţiatori ai proiectului, ziua de Sfântă Mărie a fost declarată nelucrătoare în urma intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu, care a cerut reexaminarea legii.

Argumente prezidenţiale
"Această iniţiativă legislativă este binevenită, având în vedere că România este una din ţările care beneficiază de cele mai puţine zile de sărbătoare legale cu însemnătate spirituală. Prin Codul Muncii, doar Crăciunul şi Paştele sunt considerate sărbători legale. În acelaşi context, apreciem necesară, pentru păstrarea coerenţei legislative în acest  domeniu, declararea ca zi de sărbătoare legală şi a zilei 15 august – Ziua Sărbătoririi Maicii Domnului. Aceasta este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în zece ţări europene: Germania (în unele landuri), Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (la ortodocşi) sau Înălţarea Maicii Domnului (la catolici) datează din secolul al VI-lea şi este deosebit de importantă pentru creştini, fiind celebrată de numeroase eţări europene cu tradiţii constituţionale diferite." În acest fel a încercat şeful statului să convingă Senatul (prima cameră sesizată care a respins proiectul) şi Camera Deputaţilor (cea care a adoptat proiectul cu zilele de Rusalii libere) să accepte ca nelucrătoare şi ziua de Sfântă Mărie Mare.

Senatorii nu au acceptat însă argumentele preşedintelui şi au respins reexaminarea, considerând că declararea zilei de 15 august ca zi liberă ar crea divergenţe, nefiind sărbătorită în acelaşi mod în toate regiunile ţării. Deputaţii, în schimb, au spus "da".

Deputaţii, de acord cu Băsescu
La comisia de muncă din Cameră, deputaţii au admis reexaminarea preşedintelui, preluându-i în totalitate motivaţia: "Sărbătoarea Maicii Domnului este o zi declarată legal ca zi nelucrătoare în zece ţări europene" şi "datează din secolul VI-lea şi este deosebit de importantă pentru creştini". Camera a avut cuvântul final în adoptarea legii, în calitate de for decizional, astfel că legea cu cele 11 zile libere merge la promulgare.

Zile nelucrătoare

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • Prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 Mai;
  • Prima şi a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului (15 august);
  • 1 Decembrie;
  • Prima şi a doua zi de Crăciun.
 *Legea mai prevede două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

×