x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demisii în lanț în Armata Română. De ce tinerii nu mai sunt atrași de o carieră militară

Demisii în lanț în Armata Română. De ce tinerii nu mai sunt atrași de o carieră militară

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   12:20
Demisii în lanț în Armata Română. De ce tinerii nu mai sunt atrași de o carieră militară
Sursa foto: Lucian Alecu

În ultima perioadă numărul demisiilor în Armata Română s-a dublat faţă de anul 2021, potrivit profit.ro. Mai grav este faptul că tinerii au început să fugă de şcolile militare, motivul ar fi  banii mai mulţi din sectorul privat şi conflictul armat de la graniţă.

În primele 9 luni ale anului, peste 2.000 de persoane şi-au dat demisia din Armata Română, număr dublu faţă de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000) şi de 4 ori mai mare comparativ cu situaţia de pe parcursul anului 2020 (circa 500), potrivit  datelor analizate de Profit.ro și citate de observatornews.ro

Armata română înregistra la începutul anului 73.350 de militari activi şi 50.000 de rezervişti.

"Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 faţă de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puţin de jumătate, la aceste cifre – n.r.), în condiţiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal", se arată într-un document oficial, citat de Profit.ro.

În document, situaţia este explicată prin oferta pentru mult mai atractivă a mediului privat, care a determinat ca tinerii militari, mai ales ofiţerii ingineri şi soldaţii şi gradaţii profesionişti, să părăsească sistemul militar, "în special din motive pecuniare".

În luna mai, Ministerul Apărării Naționale a lansat campania de recrutare a rezerviștilor voluntari pentru anul 2022 şi căuta 871 de locuri pentru toate categoriile de personal (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați). MApN anunţa în luna aprilie că un rezervist poate câştiga circa 3.000 de lei în perioada în care face instrucţie, fiind modificată legea care prevedea indemnizaţii mai mici. În plus, există şi un alt tip de voluntariat, pentru cei cu vârste între 18 şi 35 de ani care vor să facă stagiul militar voluntar. 

×
Subiecte în articol: demisii armata romana