x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Franța reconfirmă sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Franța reconfirmă sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen

de Redacția Jurnalul    |    28 Ian 2023   •   07:20
Franța reconfirmă sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen
Sursa foto: Hepta

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a reconfirmat ferm sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen în cel mai scurt timp și disponibilitatea de a susține activ eforturile României.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit vineri cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna.

Cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, șeful diplomației române i-a mulțumit omologului francez pentru susținerea activă a Franței în vederea atingerii acestui obiectiv și a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive pentru deblocarea situației în cel mai scurt timp.

Aurescu a menționat cele mai recente demersuri ale României în dialogul cu Austria și alte state membre ale Uniunii Europene pentru promovarea unei decizii pozitive și a subliniat avantajele admiterii României în spațiul de liberă circulație pentru consolidarea securității la nivelul întregii Uniuni Europene.

Ministrul francez a reconfirmat ferm sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen în cel mai scurt timp și disponibilitatea de a susține activ eforturile României.

Referitor la agenda de securitate, ministrul român de externe a reiterat aprecierea României pentru contribuția franceză la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin asumarea rolului de națiune-cadru a Grupului de luptă al NATO prezent în România. Totodată, a subliniat importanța consolidării dialogului bilateral pe componenta de securitate, în vederea facilitării coordonării și promovării obiectivelor comune.

Cei doi miniștri au discutat despre Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, format inițiat de România, Franța și Germania și co-prezidat de miniștrii afacerilor externe din cele trei state, apreciind rezultatele celei de-a treia conferințe ministeriale desfășurate la Paris și subliniind importanța coordonării cu privire la cea de-a patra conferință ce va fi găzduită de Republica Moldova. De asemenea, au discutat despre pregătirea substanței celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău, la 1 iunie, precum și despre necesitatea organizării unui nou Summit al Parteneriatului Estic până la finalul președinției suedeze.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: romania schengen