x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghid pentru români, în caz de incident nuclear! Ce trebuie să faceți

Ghid pentru români, în caz de incident nuclear! Ce trebuie să faceți

07 Oct 2022   •   10:02
Ghid pentru români, în caz de incident nuclear! Ce trebuie să faceți
Sursa foto: Hepta

Comisia națională pentru controlul activităților nucleare (CNCAN) a emis un ghid pentru români în cazul unui accident nuclear.

Accidentele nucleare pot provoca pagube semnifcative și victime din cauza expunerii la radiații, dar vă puteți proteja de efectele acestora împreună cu familia dumneavoastră, știind ce trebuie să faceți și fiind pregătiți pentru o asemenea situație. În cazul unui accident nuclear, principalele îndatoriri ale autorităților sunt avertizarea, protecția populației și informarea cu privire la căile de expunere sau contaminare, în urma unei eliberări radioactive, informează Antena 3 CNN.

Pentru a putea preveni o expunere semnificativă la radiații este important să aplicați măsurile de protecție recomandate de către autorități înainte ca materialele radioactive să fie prezente în atmosferă sau pe sol. Măsurile de protecție a populației se aplică imediat, în funcție de amploarea accidentului, în zonele care de regulă sunt definite de o rază de cerc de maxim 50 km în jurul instalației nucleare unde s-a produs accidentul. De aceea este foarte important să urmați acești pași simpli:

Ce să faceți în cazul în care se recomandă adăpostirea?

Dacă sunt eliberate în atmosferă materiale radioactive veți fi instruiți să vă adăpostiți. Intrați în adăpost

Intrați în cea mai apropiată clădire din beton sau cărămida pentru a evita expunerea la radiații. În cazul în care copiii se află la școală, vor fi adăpostiți acolo. Adăpostiți animalele.

Închideți ușile, ferestrele, opriți ventilația și sistemele de aer condiționat. Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele. 

Mergeți la subsol sau în mijlocul clădirii. Stați departe de pereții exteriori și de acoperiș.

Folosiți orice aveți la îndemână pentru a etanșa ușile, geamurile și orice alte orificii de ventilație din cameră.

Folosiți telefonul doar în caz de urgență pentru a nu supraîncărca rețeaua.

Rămâneți în adăpost timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații.

Evitați ieșirile în exterior. Sunt permise numai ieșirile adulților, pentru perioade foarte scurte și numai dacă sunt îndatoriri sau sarcini urgente ce trebuie făcute. Țineți-vă animalele de companie în interior.

Stați informați

Urmăriți mijloacele de informare în masă disponibile pentru informații, cum ar fi momentul în care puteți ieși în siguranță și locul unde trebuie să mergeți. 

Serviciile de telefonie mobilă, mesagerie text, televiziune și internet pot fi întrerupte sau indisponibile. În acest caz utilizați radio-ul ca sursă de informare.

Informarea trebuie să fie permanentă. Rămâneți în locul în care vă adăpostiți până când vi se spune că totul este în siguranță sau vi se recomandă să vă evacuați.

În funcție de condițiile radiologice, autoritățile pot recomanda populației să evacueze anumite zone. Această măsura va fi comunicată de către autoritățile locale prin toate mijloacele de informare în masă disponibile (ex. radio, TV, portavoce etc.).

Ce să faceți în cazul în care se recomandă evacuarea?

Autoritățile vă vor cere să vă părăsiți casele/evacuați doar dacă există motivul să creadă că sunteți în pericol.

Dacă ați primit ordin de evacuare:

Luați cu voi bagaj cu strictul necesar, kit-ul de urgență, medicamentele esențiale și copii ale prescripțiilor medicale, telefoanele mobile, animalele de companie. 

Urmați instrucțiunile autorităților și nu deviați de la ruta indicată pentru evacuare.

Dacă nu vă auto-evacuați, mergeți la cel mai apropiat punct de adunare stabilit de către autorități. Solicitați ajutorul autorităților dacă nu găsiți singuri punctul de adunare.

Înregistrați-vă și respectați instrucțiunile autorităților în zona de adunare. 

Protejați-vă casa: Înainte de părăsirea locuinței, opriți sistemele de alimentare la utilități publice și încuiați ușa.

 

Sursa: Antena3.ro

×