x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Principele Radu, la Oradea: Amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii e o reparaţie istorică

Principele Radu, la Oradea: Amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii e o reparaţie istorică

23 Mai 2019   •   22:30
Principele Radu, la Oradea: Amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii e o reparaţie istorică

Principele Radu al României a participat, joi, la Oradea, la festivitatea dezvelirii statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, în Piaţa Unirii, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, în 23 mai 1919, el afirmând că acest gest reprezintă o reparaţie istorică.

"Sunt astăzi aici reprezentând pe Majestatea Sa, Custodele Coroanei Române şi pentru a vă spune tuturor că nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoţia şi admiraţia pe care o avem faţă de comunitatea dumneavoastră, pentru extraordinarul gest pe care îl faceţi astăzi. Nu numai că puneţi la loc statuia Regelui Ferdinand în chiar ziua în care acum 100 de ani intra pe poarta acestui important oraş al ţării, dar şi pentru că o faceţi dând un excepţional exemplu de patriotism şi de memorie unor vremuri care sunt aproape complet lipsite de aceste lucruri. Făcând acest gest nu reparaţi doar istoria, ci aduceţi omagiu, dumneavoastră, fiecare locuitor în parte al oraşului Oradea, acestei ultime sute de ani din istoria noastră care a costat poporul român mai mult sânge şi mai multe vieţi decât a făcut-o oricare alt secol din istoria noastră bimilenară. Dar, în acelaşi timp, aceşti 100 de ani au adus şi cel mai mare progres şi cea mai mare parte a demnităţii noastre de stat suveran şi cea mai mare speranţă a deschiderii către valorile occidentale şi baza pe care stăm azi, în 2019, când spunem cu mândrie că am ajuns să conducem, pentru câteva luni, Uniunea Europeană", a spus Principele Radu.

Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand Întregitorul, una dintre puţinele din ţară, a fost amplasată pe locul în care a fost ridicată iniţial, în anul 1924, la propunerea generalului Traian Moşoiu.

Evenimentul a început cu intonarea Imnul Naţional al României, după care a fost dezvelită placa de pe soclul statuii pe care sunt scrise cu majuscule cuvintel: "Ferdinand I, Întregitorul, Rege al României, 1914 - 1927", în prezenţa sculptorului Florin Codre.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de episcopul ortodox Sofronie Drincec împreună cu un sobor de preoţi. La eveniment a fost prezent, în ciuda stării precare de sănătate, şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, ca şi în urmă cu 100 de ani, când cei doi episcopi au fost gazdele simbolice ale oaspeţilor regali.

Alocuţiunile privind semnificaţia evenimentului şi viaţa, personalitatea şi cultura extraordinare ale Regelui Ferdinand au fost rostite de istoricul Nicolae Noica şi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, urmate de depunerea de coroane, jerbe şi buchete de flori.

"După şcoala militară, cum se obişnuia în familie, s-a înscris la două mari universităţi germane, unde a studiat istoria, ştiinţe politice şi câteva discipline de drept. Avea o cultură deosebită. Vorbea şase limbi: franceza, engleza, italiana şi trei limbi clasice - greaca veche, latina şi ebraica. În 1889, acum 130 de ani, Ferdinand s-a stabilit definitiv în România. Iar acum este recunoscut ca prinţ moştenitor şi Carol I îl iniţiază în treburi de stat şi mai ales pe linie militară. Un om cu o astfel de pregătire a fost destinat să ajungă pe tronul României", le-a spus elevilor prezenţi Nicolae Noica.

Primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit participanţilor şi principelui Radu. "Prin prezenţa sa la Oradea onorează numele Casei Regale în oraşul nostru, aşa cum acest oraş i-a onorat întotdeauna pe cei care au făcut lucruri bune pentru România, a onorat Casa Regală a României", a afirmat el.

De asemenea, le-a mulţumit sculptorului statuii, Florin Codre, atelierului care a turnat statuia, dar şi companiilor care s-au implicat şi au transportat gratuit statuia, tuturor celor care au făcut ca totul să fie pregătit pentru ziua de 23 mai.

"Dragii mei, de ce este Regele Ferdinand în centrul oraşului? Pentru românii ardeleni, dar nu numai pentru românii ardeleni, cel mai important moment din istoria noastră naţională este Marea Unire, 1918. Tot ce este astăzi este o consecinţă a ceea ce s-a întâmplat atunci. Şi atunci, puteam noi să marcăm centenarul găunos, fără ca acei care au pus o piatră de temelie la România modernă să aibă locul lor care se cuvine inclusiv în oraşul Oradea?", a spus Bolojan.

Edilul i-a evocat pe Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, episcopii Roman Ciorogariu, ortodox şi Radu Demetriu, greco-catolic, Aurel Lazăr, "bastioane ale demnităţii şi ale neamului românesc în această parte de ţară".

Bolojan a amintit şi cele 100 de proiecte de investiţii derulate pentru a sărbători Centenarul, pentru că, a afirmat el, "nu trebuie să ne respectăm doar trecutul, ci trebuie să ne construim viitorul pentru copiii orădenilor, în aşa fel încât să nu plece în străinătate, ci să rămână în ţară".

Festivitatea s-a încheiat cu cântece interpretate de Corul Voces, depunere de coroane de flori şi fotografii de grup pentru a imortaliza evenimentul în istoria oraşului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: principele radu Regele Ferdinand oradea