x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeș

UPDATE Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeș

18 Oct 2019   •   16:25
UPDATE Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeș
Sursa foto: antena1

Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeş, unde va avea loc, sâmbătă, ceremonia de reînhumare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
 

UPDATE Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional Otopeni, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, potrivit

Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a plecat de la Palatul Elisabeta spre Curtea de Argeş, în aplauzele celor prezenţi. Întâmpinat de zeci de persoane, unele având steaguri tricolore, cortegiul funerar a sosit la Palatul Elisabeta, în jurul orei 12,00.

Purtat pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă, sicriul, acoperit cu stindardul regal, a fost aşezat pe un catafalc în Sala Regilor. Aici, Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria s-au recules la catafalc, momentul având un caracter privat. Alături de aceştia s-a aflat Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi şi preoţi. PF Daniel a dăruit Familiei Regale o icoană cu Sfinţii "Constantin şi Elena" şi a semnat în Cartea de condoleanţe.
Cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila - Titu - Găeşti - Topoloveni - Piteşti.

În faţa Palatului Elisabeta, simpatizanţi ai regalităţii, au desfăşurat un tricolor de mari dimensiuni cu însemnele Casei Regale.

Majestatea Sa Margareta a dorit ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească.

La Curtea de Argeş, sicriul Reginei-Mamă Elena va fi depus în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Sâmbătă, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Știrea inițială

Sicriul cu rămășiele pământești ale Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară, pe Aeroportul Internaţional Otopeni, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române. Opt militari de la Brigada 30 Gardă "Mihai au scos sicriul din aeronavă şi l-au aşezat apoi, acoperit cu stindardul regal, pe catafalc.

La eveniment iau parte Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Armene, ai Cultului Mozaic şi ai Cultului Musulman.

Sunt prezenți premierul desemnat Ludovic Orban, premierul demis Viorica Dăncilă, secretarul general al PSD Mihai Fifor, ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ministrul demis al Culturii, Daniel Breaz, oameni de cultură şi artă.

De la Geneva, sicriul a fost însoţit de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, de secretarul de stat Victor Opaschi şi de Ioan Luca Vlad şi Constanţa Iorga, membri ai Casei Majestăţii Sale.

Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Regina Elena