
Pe modelul „cadourilor” de la buget în valoare de 20.000 de euro pentru fiecare român, promise la alegerile parlamentare din anul 2012, făcute de Dan Diaconescu, sau al sprijinirii gospodăriilor vulnerabile din zona Moldovei, promise de Liviu Dragnea, în 2016, a sosit timpul pentru o pleiadă de promisiuni populiste pe care noul „partid al poporului”, AUR, le face în campania electorală aferentă alegerilor prezidențiale din anul 2025.
Partidul lui George Simion promite, în programul său de guvernare, că va sprijini construirea de insule și peninsule în zona Mării Negre, ca în Dubai. Mai promite case la țară de un leu pentru românii din diaspora, credite cu dobândă subvenționată de 2% pentru astfel de investiții, impozit de 90% pe pensiile speciale mai mari decât salariul președintelui, naționalizarea pachetelor majoritare la companiile strategice și înființarea a trei bănci. La acestea, se promite extinderea CEC Bank în comunitățile de români din diaspora. Apare și chiria zero lei pentru familiile cu 4 copii, dar și decontarea de la stat a serviciilor stomatologice.
Una dintre cele mai interesante promisiuni electorale făcute în această perioadă de către formațiunea condusă de George Simion se regăsește în Programul de Guvernare AUR, la Capitolul 13 – „România – țara agriculturii și turismului”. Aici, scrie, negru pe alb că „susținem realizarea de insule și peninsule artificiale, prin acceptarea de investiții private în zona Mării Negre (precum în Dubai)”. Această prevedere este scrisă doar în preambulul capitolului respectiv, deoarece în textul în care se detaliază promisiunile electorale aferente acestui capitol, nu se mai amintește nimic despre această ambiție.
În schimb, se promite majorarea cu 100% a subvențiilor acordate exploatărilor agricole cu suprafețe mai mici de 500 de hectare. AUR mai promite asigurarea finanțării nerambursabile pentru construirea a 50 de unități regionale de prelucrare, sortare, depozitare și ambalare a produselor agricole.
Statul, samsar de case la țară
Simion promitea, în campania electorală de anul trecut, case cu 35.000 de euro. Pentru ca, apoi, să recunoască faptul că a fost doar o chestiune de „marketing politic”. Astăzi, AUR plusează și, în cadrul Capitolului 14 – „Renașterea satului românesc și a gospodăriilor țărănești”, scrie că „Guvernul AUR va demara programul «Casă la 1 leu» pentru tinerii din România și pentru românii din diaspora care doresc să revină în țară”.
„Urmărim renașterea satului românesc, inclusiv prin achiziția de către stat a gospodăriilor țărănești în sate de abandon și concesionarea acestora cu o valoare simbolică de 1 leu, pentru românii din diaspora care vor să se întoarcă în țară și care vor să se instaleze ca agricultori sau artizani în satul românesc”, se mai arată în documentul citat.
Se precizează, însă, aici că „pentru implementarea acestui proiect, se va aloca un buget pe 10 ani de 1 miliard de euro, de la Ministerul Dezvoltării. Se vor acorda credite cu dobândă subvenționată de 2%. Eligibili pentru acest proiect vor fi tinerii de până în 40 de ani”.

AUR mai arată că prin acest program se vor acorda, de asemenea, „locuințe, stimulente financiare și asigurarea transportului pentru profesorii, preoții, medicii, asistenții medicali și polițiștii care doresc să se stabilească în mediul rural”.
Impozit de 90% pe pensiile speciale
Fără a explica suficient de clar de unde vor veni banii pentru promisiunile de mai sus, programul de guvernare al AUR, asumat de prezidențiabilul George Simion, continuă cu un șir interminabil de populisme. Unele imposibil de implementat, având în vedere că există deja o jurisprudență a Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale, chiar în mai multe rânduri, unele idei similare sau chiar identice.
O primă serie de populisme se regăsesc în Capitolul „Optimizare Fiscală”. Aici, partidul lui Simion promite „reducerea cu 25% a impozitelor și contribuțiilor pe salariile de până în 5.000 de lei brut”. De asemenea, se mai promite „impozit de 2% pe cifra de afaceri a companiilor cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro, dar și impozit de 16% pentru cele cu cifra de afaceri mai mare de 5 milioane de euro”.
Promisiunea AUR este aceea că „pensiile speciale aflate în plată cu venituri lunare cumulate mai mari decât salariul președintelui României se vor impozita cu 90% din partea care depășește salariul președintelui și care nu este bazată pe contributivitate”.
Un alt populism este scris în cadrul Capitolului „Valorificarea companiilor strategice”, unde se promite că „pachetele majoritare de acțiuni OMV-Petrom și ale altor companii strategice vor fi recuperate treptat, prin intermediul unei despăgubiri corecte, după ce se va verifica îndeplinirea obligațiilor contractuale, inclusiv a celor de vânzare”.
Apare chiria de zero lei
Iar lucrurile nu se opresc aici. La Capitolul „Fabricat în România”, AUR susține că „creăm bănci noi, precum Banca de Dezvoltare, Banca Agricolă și Banca Română pentru Locuințe și Consolidarea Clădirilor, pentru a asigura creditarea afacerilor autohtone și a populației”.
Tot aici, se promite „extinderea CEC Bank în comunitățile românești din diaspora, pentru a oferi finanțare românilor care doresc să deschidă magazine și depozite cu produse românești”.
La Capitolul „Încurajarea natalității și familiei”, populismele trec la un next-level. Astfel, se promit „împrumuturi cu dobândă subvenționată de 10.000 de euro pentru achiziționarea unui autovehicul nou familiilor cu trei sau mai mult de trei copii”. Dar și „scutirea de impozit pe mașini, terenuri și locuințe pentru familiile cu trei sau mai mulți copii, cu condiția ca valoarea totală a proprietăților să nu depășească 500.000 de lei.
Iar dacă la un alt capitol se promiteau case la 1 leu, aici AUR promite că „familiile cu patru sau mai mulți copii vor beneficia de locuințe de stat cu chirie zero, dacă cel puțin unul dintre părinți lucrează”. Mai mult, „până la momentul în care numărul de unități locative de stat va fi suficient pentru aceste situații, plata chiriilor va fi decontată de la bugetul de stat”.
Se mai promite, la Capitolul „Sănătate”, „decontarea de la stat a serviciilor stomatologice”.
Contradicție ideologică. Simion vrea să sprijine eolienele, Georgescu susține că ele nu produc curent
Simion susține că, dacă va fi ales președinte, îl va nominaliza pe Călin Georgescu pentru funcția de prim-ministru. Însă, în programul de guvernare, AUR vine cu promisiuni care se bat cap în cap cu concepțiile lui Georgescu.
Mai exact, se promite „finanțarea proiectelor de modernizare a sistemului românesc energetic național de transport a energiei electrice, pentru a crește capacitatea de preluare a puterii generate de sursele regenerabile (biomasă, fotovoltaice, eoliene, hidro și pe bază de hidrogen)”. Anul trecut, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Mihai Tatulici, Călin Georgescu a afirmat că „eolienele nu produc energie. Sunt doar 0,01%”. „Nu produc eolienele energie. Eolienele sunt la un nivel de 0,01. Ce produce energie este energia din apă, energia din cărbune, astea sunt elementele primare. Cine v-a spus de energia eoliană, vă spun că nu este așa. Este demonstrație precisă”, a declarat posibilul viitor premier al lui George Simion.