x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negocierile dintre PNL și PSD se apropie de o înțelegere finală. Cîțu: Sper să discutăm astăzi despre propunerea de premier, să mergem la președinte

Negocierile dintre PNL și PSD se apropie de o înțelegere finală. Cîțu: Sper să discutăm astăzi despre propunerea de premier, să mergem la președinte

14 Noi 2021   •   11:04
Negocierile dintre PNL și PSD se apropie de o înțelegere finală. Cîțu: Sper să discutăm astăzi despre propunerea de premier, să mergem la președinte
Sursa foto: Lucian Alecu

UPDATE: Președintele PNL Florin Cîțu speră ca propunerea de premier să fie discutată duminică la negocierile cu PSD și cu aceasta „să mergem la președintele României”.

„Nu am ajuns la aceste discuții, trebuie să ne înțelegem întâi pe partea de guvernare, pentru că de aici pornim. După ce avem un program de guvernare, suntem de acord, putem să discutăm și despre ministere și despre premier. Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier și apoi să mergem cu această propunere la președintele României”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat de jurnaliști când va fi gata programul de guvenare, Cîțu a spus: „Eu credeam că ieri, sper să fie astăzi”.

El a precizat că duminică vor mai fi negociate cu PSD aspecte care țin de finanțe, justiție și muncă.

UPDATE Negocierile pe marginea programului de guvernare dintre PNL și PSD vor continua duminică, urmând să fie finalizate capitolele Finanţe, Justiţie şi Muncă, a anunțat președintele PNL Florin Cîțu.

„Mai discutăm și mâine”, a spus Florin Cîțu la finalul întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă cu liderii PSD.

Întrebat ce capitole de negocieri au fost închise, liderul liberal a răspuns: „În afară de finanțe, justiție și muncă, le vom discuta mâine”.

Și președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că negocierile sunt în proporție de 95% finalizate.

Echipele de la PSD și PNL au negociat sâmbătă conținutul programului de guvernare care va sta la baza viitoarei coaliții între social-democrați și liberali. Ulterior, părțile vor negocia protocolul de guvernare și componența viitorului Guvern.

UPDATE: Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, sâmbătă, că discuţiile pentru formarea unui nou guvern vor continua pe capitolele Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie şi Sănătate, exprimând speranţa că negocierile privind programul de guvernare se vor încheia în cursul zilei, urmând ca ulterior ele să continue pe marginea protocolului de funcţionare a coaliţiei, apoi pe ministere şi premier.

"Sunt capitole - Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie, mai e puţin şi la Sănătate şi cam acestea ar fi. (...) Eu sper să închidem astăzi capitolul pe programul de guvernare şi după aceea să începem protocolul şi discuţiile pe ministere şi pe funcţia de premier", a precizat Cîţu, la sediul PNL.

Liderul liberal a adăugat că speră ca săptămâna viitoare să fie dat un vot în Parlament pentru învestirea noului Executiv.

"Eu sper, v-am spus mereu că vreau ca săptămâna viitoare să avem un vot în Parlament", a afirmat Cîţu.

Întrebat la care dintre cele două partid - PNL şi PSD - va ajunge funcţia de premier, el a spus: "În acest moment discutăm despre programul de guvernare, nu am ajuns la problema premierului nici a ministerelor. Le luăm pe rând, haideţi să ne înţelegem pe programul de guvernare şi după aceea mergem mai departe".

El a precizat că UDMR este "parte din echipă", în discuţiile purtate pentru formarea noului guvern.

 

Stire inițială: Astăzi va avea loc o nouă întâlnire între liderii PNL și PSD. Florin Cîțu a anuntat, vineri, că se vor întâlni din nou pentru a concluziona favorabil divergențele

„Ne-am înțeles pe foarte multe, dar trebuie să mai discutăm. Mâine vom avea discuții pe acele sectoare pe care nu am avut o concluzie favorabilă”, a spus Florin Cîțu

PNL are mai multe propuneri pentru conducerea instituțiilor publice de cultură și media. Astfel, pentru funcția de director al  Institutului Cultural Român (ICR) este vizat Liviu Jicman, potrivit unor surse liberale.

Totodată, sunt propuși Mihai Firică şi Radu Carp în Consiliul de Administraţie al SRTV, iar supleanți Gheorghe Croitoru şi Sergiu Zereş.
În Consiliul de Administraţie al SRR, liberalii îi vor pe Radu F. Alexandru şi Alexandra Bogdan și supleanți pe Mihai Moga şi Victor Cernea.

În negocierile pentru guvernarea PNL-PSD-UDMR, PNL va propune președintele TVR și PSD pe cel al SRR.

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută după o nouă rundă de negocieri cu PNL, că social-democraţii vor o majorare a pensiilor cu 11%.

×
Subiecte în articol: pnl psd negocieri