x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Neinvitat la paradă, Băsescu a sărbătorit Ziua Națională, din penthouse-ul din Domenii, printre gratiile balconului

Neinvitat la paradă, Băsescu a sărbătorit Ziua Națională, din penthouse-ul din Domenii, printre gratiile balconului

de Ion Alexandru    |    02 Dec 2022   •   07:20
Neinvitat la paradă, Băsescu a sărbătorit Ziua Națională, din penthouse-ul din Domenii, printre gratiile balconului

Panorama pe care Traian Băsescu o vede pe fereastra balconului apartamentului de lux, pe care și l-a cumpărat într-un cartier rezidențial din zona Domenii, a putut fi „admirată” de toată lumea, printr-un instantaneu pe care „Petrov” l-a postat pe pagina sa de Facebook, ieri dimineață. Printre gratiile balconului, cu un steag, acesta a sărbătorit Ziua Națională departe de ceremoniile oficiale organizate de autorități, la Arcul de Triumf și la Palatul Cotroceni, la care, pentru prima dată de când nu mai este președinte al României, nu a fost invitat să participe. Asta, după ce, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat, în această primăvară, definitiv colaborator al Securității.

Traian Băsescu nu a fost invitat să participe, ieri, în calitatea sa de fost președinte al României, la parada militară care a avut loc la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie, dar nici la ceremonia oficială desfășurată, după-amiază, la Palatul Cotroceni. Asta, în condițiile în care, în ultimii ani de după 2014, când și-a finalizat al doilea mandat prezidențial, acesta nu a lipsit de la nicio paradă de Ziua Națională, participând, printre oficiali, cu invitație, asemenea ex-președinților Emil Constantinescu sau Ion Iliescu. Motivația, pe surse, a lipsei lui Băsescu, anul acesta, de la aceste ceremonii este aceea că și-a pierdut statutul de fost președinte, odată cu decizia definitivă al Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a fost declarat definitiv turnător al Securității.

Anul trecut, instantaneul era făcut în vila de protocol din Gogol

Ieri dimineață, Traian Băsescu a postat, pe pagina sa de socializare, o fotografie cu drapelul României, agățat de grilajul balconului noului său apartament de lux, pe care și l-a cumpărat, anul acesta, într-un cartier rezidențial din zona Domenii, din nordul Capitalei (vezi FOTO 1). Fotografia nu este însoțită de niciun mesaj special. Anul trecut, pe 1 decembrie, când Băsescu a participat, în calitate de invitat, ca fost președinte al României, la parada militară de la Arcul de Triumf, acesta a postat, de asemenea, pe pagina sa de Facebook o fotografie, cu steagul României agățat de balconul vilei de protocol din strada Gogol (FOTO 2), pe care a primit-o la finalizarea celui de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni, dar din care a plecat, în această primăvară, fiind amenințat cu evacuarea de către RA-APPS.

Proprietatea de lux, cumpărată după ce și-a donat vila din Mihăileanu

Reamintim că Traian Băsescu a pierdut, în această primăvară, procesul cu CNSAS, la Înalta Curte de Casație și Justiție, efectele directe ale acestei decizii fiind că nu mai beneficiază de locuință de protocol, pe durata vieții, și de un cabinet de lucru, de pensie specială de fost președinte sau de pază, protecție și transport gratuit din partea Serviciului de Protecție și Pază.

Somat de RA-APPS să părăsească locuința de protocol în termen de 60 de zile, Băsescu și-a cumpărat un apartament de lux în zona Domenii, din Sectorul 1 al Capitalei, în imediata apropiere a Arcului de Triumf. El a reușit să achiziționeze ultimul apartament din primele faze ale proiectului Arcadia Apartments Domenii, dezvoltat de Dan Şucu și Conadi. Un astfel de apartament ajunge, spun specialiștii în domeniul imobiliar, la o jumătate de milion de euro. 

Băsescu a decis să își cumpere apartamentul de lux, în condițiile în care el avea o casă chiar în centrul Capitalei, pe care și-a dat-o singur de la stat, pe vremea când era primar general. Este vorba despre vila din strada Șerban Mihăileanu. În loc să se mute în ea, el a decis, la data de 25 mai 2022, să o doneze fiicei sale Elena Băsescu, așa cum „Jurnalul” a dezvăluit, în exclusivitate.

Tot anul acesta, Băsescu a luat cu împrumut, de la fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, și de la ginerele său, Radu Pricop, suma de 496.000 de lei, bani pe care s-a angajat să-i restituie până în anul 2024. 

Războiul din justiție cu RA-APPS și Administrația Prezidențială continuă

Cu patalama definitivă de colaborator al Securității, Traian Băsescu nu doar că nu a fost invitat să participe, în „tribuna oficială”, la parada militară de la Arcul de Triumf, dar nici nu a făcut parte dintre invitații lui Klaus Iohannis la ceremonia destinată celebrării Zilei Naționale, la Palatul Cotroceni. De altfel, nu doar Băsescu a lipsit de pe lista invitaților, ci și liderii Opoziției. Nu au fost chemați nici liderul AUR, George Simion, nici liderul USR, Cătălin Drulă.

În acest timp, războiul lui Traian Băsescu cu instituțiile statului, pentru recuperarea privilegiilor pierdute, după decizia definitivă a ÎCCJ, continuă. Spre exemplu, el a dat în judecată, la data de 28 iunie 2022, Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), cerând Curții de Apel București, nici mai mult, nici mai puțin, decât anulare actului administrativ Notificarea nr. 2237/28.03.2022, prin care i s-a adus la cunoștință că trebuia să părăsească vila de protocol din Gogol. Procesul a fost deschis după ce Băsescu a părăsit vila și s-a mutat în cartierul Domenii. Instanța de judecată a admis însă, la 7 octombrie, necompetența materială a Curții de Apel București și a declinat soluționarea acestui dosar Judecătoriei Sectorului 1. Până în prezent, Judecătoria nu a înregistrat speța.

De asemenea, la data de 23 februarie 2023, Băsescu are termen de judecată, la Curtea de Apel București, și în procesul pe care l-a intentat Administrației Prezidențiale pentru anularea ordinului prin care i-a fost tăiată pensia specială de fost președinte.

 

×