x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR-PLUS își sabotează organizat partenerii de coaliție. Miza: Primăria Capitalei și fondurile destinate Sănătății 

USR-PLUS își sabotează organizat partenerii de coaliție. Miza: Primăria Capitalei și fondurile destinate Sănătății 

de Ion Alexandru    |    18 Iun 2021   •   07:40
USR-PLUS își sabotează organizat partenerii de coaliție. Miza: Primăria Capitalei și fondurile destinate Sănătății 

Două conflicte majore în interiorul Coaliției, generate de partea USR-PLUS a majorității guvernamentale, au izbucnit simultan. Ieri, reprezentantul Guvernului la nivelul Capitalei, prefectul USR-PLUS Alin Stoica, a anunțat că atacă în justiție toate dispozițiile primarului general Nicușor Dan, asumat de PNL, prin care a delegat în funcții de conducere la entitățile aflate în subordinea Primăriei generale, membri ai PNL sau PMP. O astfel de acțiune a și fost depusă la Curtea de Apel București. Interesant este că lista lui Stoica este aproape identică cu numele pe care viceprimarul general de la USR-PLUS i le-a reproșat, în primăvară, lui Nicușor Dan. Apoi, PNL avea să constate, cu surpriză, că în proiectul PNRR transmis la Bruxelles, la capitolul „Sănătate”, colegii de la USR-PLUS, recte Cristian Ghinea, au introdus asumarea obligației înființării unei Agenții, la Ministerul Sănătății, care să gestioneze fondurile de redresare și fondurile europene care urmează să fie investite în infrastructura spitalicească. Această entitate ar urma să „înghită” zece miliarde de euro și va gestiona, în exclusivitate, achizițiile publice din acest domeniu. Iar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, de la USR-PLUS, a și pregătit un proiect de OUG pentru înființarea acestei agenții. Liberalii au sărit ca arși, spunând că nu susțin un asemenea demers. 

 

Primul război pe față pe care, chiar din interiorul Guvernului, USR-PLUS l-a declanșat la adresa liberalilor este cel declarat de prefectul Capitalei, Alin Stoica, împotriva primarului general Nicușor Dan. Prefectul, membru USR-PLUS, a început să atace în instanță dispozițiile primarului Capitalei prin care a detașat în funcții de conducere la nivelul unor instituții din aparatul propriu al edilului mai mulți consilieri, majoritatea de la PNL, dar și unul de la PMP, fără concurs. Miza acestei lupte ar avea, conform unor surse politice, două motivații. Una, a conflictului din interiorul Primăriei Capitalei, legat de neînțelegerile dintre USR-PLUS și PNL, pe marginea bugetului și a prerogativelor viceprimarului, și, cealaltă, susținerea pe care USR-PLUS i-o oferă edilului de la sectorul 1, Clotilde Armand, de asemenea aflată într-un conflict deschis cu PNL și cu Partidul Mișcarea Populară.

În acest sens, aflăm că, pe rolul Secției a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București, la data de 15 iunie 2021, a fost înregistrat dosarul 17318/3/2021 prin care prefectul municipiului București cere anularea Dispoziției primarului general nr. 441 din 25 mai 2021, avându-l drept protagonist pe Marian Aurelian Bârgău. Acesta din urmă este consilier PMP în cadrul Consiliului Local al Sectorului 1, vicepreședinte al PMP Organizația Sector 1 și secretar general al Organizației de Tineret a PMP și numit director la Administrația Străzilor. Dosarul încă nu a primit un prim termen de judecată.

 

Stoica: Toate numirile prin detașare vor fi atacate în instanță

Alin Stoica îl acuză pe Nicușor Dan că „a umplut administrația cu persoane care nu au promovat un concurs”. „Am luat decizia să atacăm în contencios administrativ toate detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la promovarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor. Am avut o corespondență pe această temă, în care i-am explicat că aceste detașări nu sunt legale, dar a continuat”, spune prefectul.

Deși, până în prezent, doar numirea de mai sus prin  detașare a fost atacată, mai sunt vizate cel puțin patru astfel de dispoziții ale lui Nicușor Dan. Astfel, ar urma situația lui Aurelian Munteanu, detașat director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Munteanu este, de asemenea, fost consilier local la sectorul 1, în timpul mandatelor lui Andrei Chiliman (PNL) și Daniel Tudorache (PSD). Munteanu este, potrivit surselor, consilier al primarului Capitalei, Nicușor Dan.

Mai departe, ar fi vorba despre detașarea în funcția de director al Direcției de Arhitectură Peisagistică a lui Victor Emanuel Picu, în funcția de director al Centrului Palatele Brâncovenești a lui Marian Geani Dinu, și în funcția de director al Administrației Cimitirelor a lui Dan Croitoru.

„Vom ataca în instanță toate dispozițiile de detașare în diverse funcții de conducere, nu doar de la nivelul Primăriei Generale, dar și de la nivelul fiecăreia dintre cele șase primării de sector. Codul Administrativ și o Hotărâre de Guvern prevăd care sunt căile de numire în aceste funcții. Fie concursul, fie examenul, fie numirea temporară în funcție, până la data concursului sau a examenului. Metoda detașării consilierilor în acest caz ocolește regula. Singura excepție este numirea temporară. Primarul general nu a uzat de ea. Scopul nostru este îmbunătățirea sistemului administrativ”, mai susține prefectul Capitalei, Alin Stoica.

 

Lista prefectului coincide cu cea a viceprimarului

Coincidența face ca, în luna februarie, când între primarul Nicușor Dan, consilierii PNL și PMP, pe de o parte, și consilierii USR-PLUS, pe de altă parte, a fost declanșat un conflict legat de adoptarea bugetului Capitalei și, mai ales, după ce viceprimarului de la USR-PLUS, Horia Tomescu (înlocuitorul lui Vlad Voiculescu), i-au fost stabilite atribuțiile, acesta din urmă l-a acuzat pe Nicușor Dan că numește clientelar liberali în funcții de conducere, pentru a-i răsplăti pentru contribuția lor la campania electorală.

Despre cine vorbea viceprimarul? Exact despre cine vorbește, astăzi, prefectul Alin Stoica. Adică despre Marian Aurelian Bârgău, despre Răzvan Aurelian Munteanu, despre Victor Emanuel Picu, despre Marian Geani Dinu, despre Dan Croitoru, dar și despre alte două numiri. Prima este cea a Lilianei Toderiuc Fedora, membru PNL, consilier al lui Nicușor Dan, fost inspector general al Inspectoratului Școlar București, în prezent director al Direcției de Cultură, Învățământ și Turism, iar a doua este cea a lui Cornel Pieptea, numit la conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov.

 

 

Agenție USR-istă, introdusă în PNRR. Demersul i-a scandalizat pe liberali. La mijloc stau 10 miliarde de euro

Al doilea scandal dintre PNL și USR-PLUS a izbucnit recent, după ce liberalii au aflat de planul prin care progresiștii pregătesc „un tun de 10 miliarde de euro, prin PNRR”. Mai exact, este vorba despre un proiect inițiat în timpul mandatului la Ministerul Sănătății al lui Vlad Voiculescu, preluat de succesoarea acestuia, Ioana Mihăilă și care deja face obiectul unui proiect de ordonanță de urgență care vizează înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Această nouă structură ar urma să fie exclusiv sub controlul Ministerului Sănătății, să se finanțeze din venituri proprii și să preia, practic, activitatea de investiții în infrastructura spitalicească aflată, în prezent, în atribuțiile Companiei Naționale de Investiții (CNI). 

Ei, bine, în proiectul de OUG se arată că această nouă agenție ar urma să se ocupe de construirea celor trei spitale regionale, dar să gestioneze peste 30 de investiții în unitățile medicale de stat, prin fonduri prevăzute în… Programul Național de Redresare și Reziliență. Mai mult, entitatea a fost menționată, fără știința premierului Florin Cîțu, în proiectul de PNRR transmis la Bruxelles de către Cristian Ghinea, și reprezintă una dintre condițiile asumate de Guvern pentru a primi finanțarea europeană. 

Tunul despre care vorbesc, pe la colțuri deocamdată, liberalii, reiese din proiectul de OUG, unde se precizează că, spre exemplu, consiliile județene, consiliile municipale, ministerele cu rețea sanitară proprie trebuie să plătească consultanța pentru proiectele acestei agenții. De asemenea, agenția va face toate achizițiile pentru proiectele de investiții la nivel de țară. Ceea ce înseamnă că spitalele și consiliile nu vor mai avea dreptul să facă achiziții pentru marile proiecte în infrastructură.

Această entitate gândită de USR-PLUS și strecurată în PNRR urmează să fie înființată anul acesta, când va fi numită și conducerea. La procedura de numire a președintelui agenției se are în vedere componența politică și profesională (președintele are rang de secretar de stat cu un mandat de 4 ani). Agenția ar urma să beneficieze de consultanță din partea instituțiilor financiare internaționale, dar cu plată. Cei 52 de salariați trebuie să fie angajați în perioada 2021-2022. 

 

Orban: „Este un demers împotriva deciziei Coaliției”

 

Situația i-a scandalizat de-a dreptul pe liberali. Spre exemplu, europarlamentarul Cristian Bușoi a atras atenția că trebuie să fie avută o discuție în Coaliție despre această ordonanță de urgență. „Riscăm foarte mult ca acești bani din PNRR și proiectele să se blocheze. Mi se pare mult mai potrivit ca CJ-urile să-și facă un proiect de achiziție să se ocupe de el. (…) În condiții de austeritate, în condiții de dificultăți financiare, tu înființezi instituții cu salarii de mii de euro, atunci cred că discuția este închisă”, a precizat acesta, într-o ședință internă.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat, la rândul său, că decizia la nivelul coaliției a fost ca proiectele de spitale să fie derulate de autoritățile care tutelează spitalele. „Acel pasaj cu înființarea agenției pentru spitale a fost introdus împotriva deciziei Coaliției, de Ghinea, cel mai probabil în conivență cu Voiculescu. Am discutat cu primul ministru și are același punct de vedere cu mine”, arată președintele PNL.

La rândul lui, Mircea Hava, lider important al partidului, a declarat: „Eu nu o să mă pot abține, pentru că nu am văzut în viața mea o chestiune atât de prost scrisă. Nu este decât o însăilare. E vorba și de această agenție, și pe mine mă miră cum niște oameni de dreapta la guvernare se gândesc să înființeze această agenție, care se vede de la o poștă că este pentru a duce niște bani în anumite zone. Sunt împotriva celor care încearcă să-și bată joc de inteligența românilor. Voi încerca să scot de acolo să se vadă și banii de consultanță care sunt duși pentru niște indivizi”.

 

 

Banii Sănătății ar fi stat și în spatele executării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului

 

Problema Agenției pe care USR-PLUS vrea să o controleze, și, prin aceasta, să controleze fondurile pe Sănătate din PNRR, apare într-un moment în care Coaliția a forțat legislația și, printr-o acțiune în forță, a revocat-o pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. Evident, se justifică întrebarea ce legătură există între aceste două chestiuni. Face lumină chiar Renate Weber. 

Avocatul revocat al Poporului a declarat, după votul de miercuri din Parlament, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat Ordonanța de Urgență prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private. Este vorba despre una dintre cele peste 25 de OUG-uri emise într-o singură noapte, chiar cu câteva ore înainte de moțiunea de cenzură prin care Executivul liberal a fost demis de Parlament, în primăvara trecută. Renate Weber susține că „acum se încearcă același lucru”. Iar executarea ei din funcție exact asta încearcă să preîntâmpine: un nou atac la CCR exercitat de Avocatul Poporului. 

Reamintim că, în luna iunie a anului trecut, ca urmare a acțiunii Avocatului Poporului, cu unanimitate, Curtea Constituțională a declarat Ordonanța prin care se dorea liberalizarea sistemului sanitar ca fiind neconstituţională. Renate Weber atrăgea atenţia că Ordonanţa încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat. Tot atunci, CCR a admis și excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr. 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

Ludovic Orban preciza, ieri, că procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului, care să fie unic candidat al celor trei partide din Coaliție, va fi finalizată săptămâna viitoare. Până atunci însă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va fi sesizată Curtea Constituțională. „Astăzi (ieri – n.red.), depunem sesizarea la CCR privind revocarea Avocatului Poporului. Demersul stalinist al PNL-USR-UDMR trebuie să ajungă la coșul de gunoi al istoriei! În plus, vom trimite adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și toate celelalte organisme internaționale prin care vom semnala atacul acestei Coaliții toxice asupra statului de drept!”, scrie liderul PSD pe contul său de socializare.

×
Subiecte în articol: usr-plus florin citu Cristian Ghinea