x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Câte teste rapide trebuie să faci acasă, ca să fii sigur că nu ai COVID

Câte teste rapide trebuie să faci acasă, ca să fii sigur că nu ai COVID

de Monica Cosac    |    16 Aug 2022   •   07:40
Câte teste rapide trebuie să faci acasă, ca să fii sigur că nu ai COVID

Persoanele expuse la coronavirus ar putea fi nevoite să facă până la trei teste rapide în cinci zile, pentru a fi sigure că nu au COVID-19, chiar dacă sunt asimptomatice. Aceasta este noua recomandare făcută de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (Food and Drug Administration - FDA) cu privire la utilizarea testelor antigen la domiciliu pentru infecția cu SARS-CoV-2 și se bazează pe concluziile unui studiu recent condus de cercetătorii de la facultatea de medicină a Universității din Massachusetts.

În contextul în care subvariantele Omicron sunt tot mai contagioase, iar testele antigen – rapide și ieftine – sunt tot mai utilizate de oameni acasă, testarea repetată poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului de către cei expuși la COVID și infectați fără să știe.

Se reduce riscul unui rezultat fals negativ

Într-un comunicat privind măsurile de siguranță, publicat zilele trecute, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a sfătuit oamenii „să efectueze teste repetate sau în serie în urma unui rezultat negativ la orice test antigen COVID-19 făcut la domiciliu”, ca măsură împotriva răspândirii bolii.

Potrivit specialiștilor FDA, dacă nu este repetată testarea după un rezultat negativ, o infecție poate fi ratată din cauza rezultatelor fals negative și oamenii pot răspândi în necunoștință de cauză virusul SARS-CoV-2, mai ales dacă sunt asimptomatici sau se testează în primele 1-3 zile după ce au fost expuși la virus, atunci când majoritatea celor infectați încă nu au simptome.

Testul, repetat după 48 de ore

Noile recomandări vin în urma rezultatelor unui studiu al cercetătorilor de la UMass Chan Medical School din cadrul Universității din Massachusetts (SUA), care arată că, în prima săptămână de infecție, testele antigen făcute la domiciliu au mai multe șanse de a detecta COVID-19 atunci când o persoană fără simptome testează în serie, de trei ori, la intervale de 48 de ore.

Conform studiului, o persoană cu simptome care folosește kiturile de testare la domiciliu ar trebui să se testeze de două ori, în același interval de timp.

Acest studiu a fost realizat în colaborare cu FDA și Institutele Naționale de Sănătate din SUA, pentru a oferi „cele mai bune dovezi, bazate pe date, cu privire la modul de testare atunci când se utilizează teste antigen rapide” la persoanele asimptomatice, a declarat dr. Apurv Soni, autor principal al cercetării. Rezultatele noului studiu nu au fost încă publicate într-o revistă științifică, ci au apărut în medRxiv, o platformă online unde sunt publicate studii care încă nu a fost evaluate și de alți oameni de știință.

„Din câte știm, acesta este unul dintre cele mai mari studii de până acum care au examinat performanța testelor antigen rapide COVID-19 în serie, pe parcursul a două săptămâni. Rezultatele acestui studiu arată că testele rapide detectează Omicron, precum și variantele Delta, și că testarea în serie cu teste antigen rămâne o modalitate utilă de a detecta infecția”, a declarat Nathaniel Hafer, profesor de medicină moleculară și coautorul cercetării, citat de medicalxpress.com.

Care este diferența între 2 și 3 testări

Concret, oamenii de știință au analizat datele a 5.609 persoane eligibile cu vârsta de peste 2 ani din întreaga țară, dintre cele peste 7.300 care au fost înscrise în studiul național „Testați-ne acasă”, realizat în perioada octombrie 2021 - ianuarie 2022. Participanții au efectuat teste antigen la domiciliu folosind unul dintre cele trei kituri de testare care sunt disponibile cetățenilor din SUA și s-au testat la fiecare 48 de ore, timp de 15 zile. Totodată, au colectat și o probă pentru un test molecular PCR.

În timpul perioadei de testare, 154 de participanți au fost depistați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 pe baza testelor PCR, iar cercetătorii au comparat, practic, performanța testelor antigen COVID-19 la domiciliu cu rezultatele testelor moleculare de laborator. Rezultatele au arătat că repetarea testelor pe o perioadă mai lungă îmbunătățește performanța testelor și crește probabilitatea ca un test antigen COVID-19 la domiciliu să detecteze o infecție.

Mai exact, oamenii de știință au constatat că, în rândul persoanelor simptomatice, două teste efectuate la interval de 48 de ore au detectat 93% din infecții. Însă același model de testare a detectat doar 63% din infecții, în cazul persoanelor asimptomatice.

Atunci când persoanele fără simptome au făcut trei teste, la fiecare două zile distanță, testele „au prins” 79% din infecții.

 

„FDA recomandă repetarea testării în urma unui rezultat negativ, indiferent dacă aveți sau nu simptome COVID-19”, se arată pe site-ul agenției americane.

×
Subiecte în articol: teste rapide