x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cine are interzis la vaccinare

Cine are interzis la vaccinare

de Monica Cosac    |    21 Ian 2021   •   08:55
Cine are interzis la vaccinare

„După ce mă vaccinez, mai pot transmite virusul?”, este una dintre frecventele întrebări pe care oamenii le adresează specialiștilor, în această perioadă. Medicul Virgil Musta este de părere că o persoană vaccinată nu îi va mai îmbolnăvi de COVID-19 pe cei din jurul său, pentru că organismul va împiedica virusul să se multiplice suficient. Totodată, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara explică și cui nu îi este recomandată vaccinarea anti-COVID. 

 

La nivel internațional, părerile sunt împărțite când vine vorba despre probabilitatea de a transmite virusul SARS-CoV-2 după vaccinare și, în ciuda numeroaselor dezbateri pe această temă, experții nu au ajuns, deocamdată, la o concluzie clară. Inclusiv pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, dezvoltat de autoritățile din România, se precizează: „Date despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare. Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen, dar această ipoteză trebuie validată și pentru SARS-CoV-2”.

 

E nevoie de o cantitate mai mare de virus

„După părerea mea, o persoană vaccinată nu mai transmite virusul pentru a determina boala unei alte persoane”, spune medicul Virgil Musta, pe pagina de Facebook „City Doctors – comunitate pentru sănătate”, și își argumentează opinia. „Pentru ca boala să se manifeste, este nevoie de o cantitate mai mare de virus. După ce virusul intră în organism la nivelul nasului și faringelui, acesta începe să se multiplice în perioada de incubație de câteva zile. Abia după ce se ajunge la o cantitate mai mare de virusuri se va declanșa boala, dar și posibilitatea de a transmite la altcineva. Acest lucru se poate vedea și prin faptul că o persoană contaminată nu transmite boala chiar din primele zile de la contactul cu cineva infectat”, explică medicul, precizând că, la cei vaccinați, sistemul imunitar neutralizează virusul înainte ca acesta să se multiplice suficient de mult. 

La aceeași concluzie au ajuns și specialiștii din Israel. Un studiu publicat zilele trecute a arătat că este puțin probabil ca persoanele care primesc vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 să transmită mai departe virusul altora. 

 

„După vaccin, sistemul nostru imunitar recunoaște imediat virusul intrat în organism și acesta este neutralizat mult mai repede (față de cei nevaccinați) și nu este lăsat practic să se multiplice pentru a ajunge la o cantitate mai mare, care să poată determina contaminarea altora.”

Dr. Virgil Musta, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

 

Cui nu îi este recomandat vaccinul

Persoanele care în momentul vaccinării au o infecție acută, manifestată prin febră mare și semne directe ale acelei infecții, se pot vaccina numai după încetarea simptomatologiei, mai spune dr. Musta, iar celor cu boli autoimune severe în evoluție nu le este recomandat să se vaccineze. De asemenea, nu este recomandată vaccinarea celor „alergici la unul din componentele vaccinului sau care prezintă alergii multiple sau care în antecedente au prezentat șoc alergic”.

„Iată lista excipienților vaccinului Pfizer, pentru a verifica dacă ne știm alergici la una dintre aceste substanțe: ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)

2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)

1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)

Colesterol, Clorură de potasiu, Dihidrogenofosfat de potasiu, Clorură de sodiu, Fosfat disodic dihidrat, Sucroză, Apă pentru preparate injectabile.

Pentru vaccinul Moderna: lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile”, detaliază Musta.

×
Subiecte în articol: Virgil Musta vaccin anti covid-19