x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Clădirile cu risc seismic ar putea fi consolidate şi fără semnătura proprietarilor dacă aceştia refuză sau nu pot fi găsiţi

Clădirile cu risc seismic ar putea fi consolidate şi fără semnătura proprietarilor dacă aceştia refuză sau nu pot fi găsiţi

03 Mar 2016   •   20:38
Clădirile cu risc seismic ar putea fi consolidate şi fără semnătura proprietarilor dacă aceştia refuză sau nu pot fi găsiţi
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Clădirile încadrate în clasa I de risc seismic ar putea fi consolidate şi fără semnătura proprietarilor, dacă aceştia refuză sau sunt plecaţi din ţară de mult timp, măsura fiind prevăzută într-un proiect de lege, iniţiat de deputatul Ovidiu Raeţchi, depus în Parlament, relatează news.ro.

Iniţiatorul proiectului de act normativ a declarat joi, la o dezbaterea privind situaţia programului de consolidări, organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, că săptămâna trecută a prezentat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea actualei legislaţii, propunere ce urmează să fie discutată şi amendată împreună cu toate instituţiile responsabile şi, ulterior, supusă dezbaterii publice.

Proiectul de lege propus de Raeţchi vizează modificarea şi completarea Ordonanţei 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

Iniţiatorul proiectului de act normativ a precizat, joi, că  documentul vine cu două propuneri eseţiale pentru urgentarea măsurilor de consolidare a imobileleor de locuinţe cu risc reismic, respectiv dreptul de a trece peste semnătura proprietarului atunci când el refuză să o facă sau când proprietarul nu poate fi găsit, dar şi faptul că imobilele de locuinţe, încadrate în clasa I de risc seismic - pericol public vor putea fi consolidate cu bani de la buget.

Deputatul consideră că dacă acest proiect ar fi adoptat, cele 181 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, din Bucureşti ar putea fi consolidate în cinci ani.

”Proiectul presupune nişte asumări curajoase în privinţa banilor de la buget dar şi a dreptului de proprietate. Sunt două principii care se bat cap în cap: dreptul de proprietate şi pericolul public care vizează toţi bucureştenii. Proiectul este pentru toată ţara, nu doar pentru bucureşteni”, a precizat iniţiatorul.

El a mai spus că dreptul de a trece peste semnatura proprietarului este foarte important, pentru că în cele mai multe cazuri e vorba de proprietari care au plecat din România de investitori străini care au cumpărat apartamente, dar şi de oameni foarte bătrâni, care sunt reticenţi să îşi părăsească casele pt câteva luni.

Cea de-a doua propunere, care se referă la asigurarea banilor de la buget, este importantă pentru că, în opinia sa, indiferent care vor fi costurile, se va găsi un pensionar care să nu poată să plătească sau o persoană care nu mai este în România.

”Soluţia suportării costurilor de către cei care locuiesc acolo nu va funcţiona. Propun să existe un fond de 100 de milioane de euro la Ministerul Dezvoltării şi o comisie de experţi care să avizeze costuri şi să se asigure, împreună cu Primaria, că oamenii care vor părăsi locuinţele vor avea spaţiu de la primărie unde să locuiască”, a spus Raeţchi.

El a adăugat că forma în care a depus proiectul nu este finală, dar şi-a dorit să aducă tema pe agend discuţiilor, pentru că dacă nu se vor găsi soluţii rapide, Capitala va rămâne cu două, trei clădiri consolidate pe an.

Întrebat dacă această măsură, de a tece peste semnătura proprietarului nu va ridica probleme de constituţionalitate, el a precizat că există dreptul de expropriere dacă este vorba de interes public şi de pericol iminent, iar în cazul de faţă ne aflăm în faţa unui cutremur iminent, indiferent că va veni acum sau peste cinci ani.

”Acest drept trebuie limitat, pentru că vorbim de un interes public major”, a explicat Raeţchi.

Pe de altă parte, el a recunoscut că nu se aşteaptă ca proiectul său să rezolve problema, spunând că afirmă acest lucru pentru că ştie parcursul legislativ.

”Personal, cred că Ministerul Dezvoltării trebuie să rezolve problema. Acest proiect de lege pune presiune pe el. Ştiu că ministerul se ocupă de acest subiect, dar nu am văzut nimic, a mai spus Raeţchi.

Reprezentanţii societăţii civile au primit cu scepticism propunerea legislativă, unii considerând că aceasta este bună, dar incompletă, alţii că este nerealistă, spunând că nu exi”stă nici măcar locuinţe suficiente care să fie puse la dispoziţia locuitorilor evacuaţi pentru lucrări.

×