x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Arme anti-COVID: două gadgeturi și o aplicație pe telefon

Arme anti-COVID: două gadgeturi și o aplicație pe telefon

de Monica Cosac    |    30 Oct 2020   •   09:17
Arme anti-COVID: două gadgeturi și o aplicație pe telefon
Sursa foto: pixabay.com

Numărul românilor infectați cu noul coronavirus este din ce în ce mai mare, regulile se schimbă de la o zi la alta, iar „lămuririle” oficialilor mai tare ne bagă pe toți în ceață, fie că este vorba de doctori, pacienți sau simpli cetățeni care vor să fie informați, în caz că se îmbolnăvesc. În acest context, românii stabiliți peste hotare încearcă să dea o mână de ajutor semenilor din țară, panicați că rămân fără asistență medicală în haosul creat de cei care gestionează criza medicală. Dr. Carmen Mărginean, medic ATI la un spital din Marea Britanie, explică, în câțiva pași simpli, cum se pot evalua medical acasă cei care încep să aibă simptome de COVID-19, cu ajutorul unui sistem creat de englezi.  


 

Un sistem standard de monitorizare a pacienților, creat după mulți ani de cercetare în Marea Britanie, este de mare folos în această perioadă, când sistemul medical este sufocat. Cu câteva dispozitive simple – termometru, tensiometru, pulsoximetru (măsoară concentrația de oxigen din sângele periferic - SpO2 - și pulsul) – și o aplicație pentru telefonul mobil, oamenii se pot automonitoriza de acasă. 


„Pentru că am întâlnit multe persoane îngrijorate, care nu știu ce au de făcut, odată ce au simptome specifice infecției cu COVID-19, m-am gândit să le vin în ajutor. Este tot mai dificil să vedeți un medic într-un timp scurt și, de cele mai multe ori, sunteți în siguranță acasă, dacă știți cum să vă monitorizați. Dacă aveți dureri în piept, dificultate în respirație sau respirație foarte rapidă, vă rog să vă prezentați la Serviciul de Urgență sau să chemați ambulanța. Altfel, vă sfătuiesc să vă downloadați app-ul NEWS2 Chart și să urmați instrucțiunile”, recomandă dr. Carmen Mărginean, medic ATI la Bristol University Hospitals. 


O cifră indică nivelul de alertă


Practic, pentru a se monitoriza, pacienții trebuie să introducă în aplicație câțiva indici, precum: frecvența respiratorie, pulsul, saturația de oxigen, tensiunea arterială, temperatura sau dacă necesită oxigen sau este alert sau confuz. 


„Trebuie doar să se selecteze pătrățelul corespunzător valorilor obținute. Una dintre coloane verifică dacă pacientul are nevoie de oxigen sau doar de aer. Cealaltă coloană verifică dacă pacientul este alert sau este confuz. Adică: AVPU (Alert/Voice/Pain/Unresponsive) - ALERT sau răspunde doar la stimul vocal, sau la stimul dureros, sau nu răspunde deloc)”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Carmen Mărginean. 


Și, pe baza acestor valori, aplicația evaluează starea pacientului și îl alertează în cazul în care acesta trebuie să consulte un medic sau este o situație de urgență, care necesită ambulanța. „Acest scor a fost creat de Royal College of Physicians în urma multor ani de cercetare. Dacă valorile sunt normale, verificați funcțiile vitale de două ori pe zi sau dacă se schimbă ceva. Dacă sunt modificate, creșteți frecvența măsurătorilor”, mai recomandă medicul.


Care sunt pașii


* Învățați să vă monitorizați frecvența respiratorie. Trebuie să numărați de câte ori trageți aer în piept într-un minut. Valoarea normală este de 12-16 respirații (inspir/expir) pe minut. 
* Achiziționați un pulsoximetru – este esențial să îl aveți în casă, pe perioada pandemiei. Puneți-l pe orice deget (fără lac de unghii) și vedeți care este nivelul de oxigen din sânge (SpO2) și pulsul. 
* Achiziționați un tensiometru, ca să știți valoarea tensiunii arteriale Dow
* Măsurați temperatura
* Downloadați applicația NEWS2, în care introduceți toate valorile obținute din măsurătorile efectuate. Aplicația vă va afișa un scor, care, dacă este mai mic decât 3, înseamnă că sunteți în siguranță acasă. Dacă este între 3 și 6, trebuie să vedeți un medic, iar dacă este peste 6, trebuie să sunați la 112 sau să mergeți la Urgență.  


„Am fost contactată de sute de pacienți cărora le este frică să meargă în spital și stau acasă până e prea târziu. Recomand îngrijirea la domiciliu dacă este făcută corespunzător, conform indicațiilor și scorului NEWS2, astfel încât pacienții să știe clar când trebuie să se îngrijoreze și să se prezinte la medic sau la serviciile de urgență”
Dr. Carmen Mărginean, medic Terapie Intensivă


Aplicația este în limba engleză, însă medicul vrea să dezvolte, împreună cu specialiști din IT, o aplicație similară în limba română.
 

×