x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ești infectat cu COVID? Ai dreptul la evaluare medicală doar dacă ai mai multe comorbidități

Ești infectat cu COVID? Ai dreptul la evaluare medicală doar dacă ai mai multe comorbidități

de Monica Cosac    |    07 Feb 2022   •   07:20
Ești infectat cu COVID? Ai dreptul la evaluare medicală doar dacă ai mai multe comorbidități
Sursa foto: Agerpres

O nouă modificare la modificarea făcută luna trecută în planurile șefilor din Sănătate de a ține sub control răspândirea coronavirusului în România reduce drastic numărul românilor infectați cu SARS-CoV-2 care se pot prezenta la mult trâmbițatele centre de evaluare.

Concret, dacă ai ieșit pozitiv la testul Covid, ca să poți beneficia de o consultație și analize medicale și, eventual, de tratament antiviral gratuit, trebuie să ai cel puțin două comorbidități. Altfel spus, nu mai e suficient să fii infectat și să ai o boală cardiovasculară, spre exemplu, trebuie să mai ai și un diabet, un astm sau un neoplasm.

În ultima lună și jumătate, ministrul Sănătății Alexandru Rafila nu a ratat ocazia de a se lăuda cu planurile sale pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de coronavirus și cu „măsurile eficiente” pe care le-a luat și le ia în continuare pentru a asigura „accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid și, ulterior, la evaluare și monitorizare”.

Una dintre măsurile anunțate se referă la înființarea centrelor de evaluare COVID în ambulatoriu pentru pacienții cu forme ușoare și medii, cu scopul de a scădea presiunea pe spitale. Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicată și o hartă interactivă și o listă, potrivit căreia, în prezent, ar funcționa 215 astfel de centre de evaluare COVID, la nivel național. 

„Evaluați și tratați gratuit”

Inițial, planul de gestionare a bolnavilor depistaţi cu COVID-19 (intrat în vigoare la 3 ianuarie 2022, odată cu publicarea Ordinului MS 3009/30 decembrie 2021 în Monitorul Oficial), stipula că pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care nu au nevoie de oxigenoterapie și, implicit, de internare în spital, se procedează astfel:

– dacă forma de boală a pacientului este ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, iar acesta nu are niciunul dintre factorii de risc, atunci va fi îndrumat să își anunțe medicul de familie, ca să îl monitorizeze;

–  dacă pacientul are o formă de boală ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, dar prezintă factori de risc, acesta este transportat la cel mai apropiat centru de evaluare pentru evaluări paraclinice (investigații și analize medicale) și, eventual, tratament antiviral. (Cu ce schimbări vine valul 5 în evaluarea și tratarea pacienților Covid (jurnalul.ro))

„E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică”, declara Alexandru Rafila, atunci, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății (MS). La rândul său, Adela Cojan, președintele interimar al CNAS, a ținut să sublinieze că cei infectați cu coronavirus nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în aceste centre de evaluare și că „vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”.

„Cu factori de risc” devine „cu cel puțin doi factori de risc”

Însă, după ce toată hârțogăraia (norme de funcționare a centrelor, contractele cu casele de asigurări de sănătate) a fost gata și, teoretic, evaluarea pacienților infectați ar trebui să meargă ca pe roate, regulile au fost schimbate din nou.

Un nou ordin al ministrului Sănătății (213/2022), publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial, vine cu noi condiționări: la centrele de evaluare ambulatorie COVID-19 se pot prezenta doar pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și doar dacă prezintă „cel puțin doi factori de risc” pentru a dezvolta forme severe de boală.

„Pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin 2 factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin 2 factori de risc”.

Fără evaluare, nu primesc antiviral

La centrul de evaluare are loc evaluarea clinică a pacientului (simptome, puls arterial, saturația sângelui cu oxigen, tensiune arterială, temperatură, greutate). De asemenea, sunt identificați factorii de risc: boli cardiovasculare (inclusiv HTA), diabet zaharat tip 1 și 2, obezitate cu indice de masă corporală peste 30%, boli respiratorii cronice (inclusiv astmul bronșic), insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică, hepatopatii cronice, imunodepresii semnificative (inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA), vârsta peste 65 de ani, copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate.

Totodată, sunt evaluate antecedentele personale patologice/medicația pentru afecțiuni cronice, sunt interpretate rezultatele analizelor de laborator și a rezultatelor imagistice. Doar în urma acestei evaluări, medicul decide dacă prescrie tratament antiviral. 

Însă prin condiționarea de a avea cel puțin doi dintre factorii de risc amintiți mai sus, pe lângă testul pozitiv, numărul pacienților infectați cu coronavirus care vor ajunge în aceste centre de evaluare este redus semnificativ. Implicit, și numărul pacienților care vor primi tratament antiviral va fi mult mai mic, chiar dacă medicamentul Favipiravir se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, așa cum anunța ministrul Rafila.

Culmea, aceleași afecțiuni grave, care aici sunt numite factori de risc, în raportările săptămânale ale Centrului Național pentru Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) cu privire la cazurile confirmate și decesele din cauza COVID-19 sunt numite „comorbidități” (vezi foto).

Spre exemplu, în ultima raportare, făcută săptămâna trecută, specialiștii CNSCBT precizează că cei mai mulți dintre cei care au decedat (71%) aveau comorbiditatea: afecțiuni cardiovasculare. 

Noul Ordin al ministrului Sănătății este semnat de secretarul de stat Adriana Pistol, fostul director al CNSCBT, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Este vorba, practic, despre epidemiologul care până acum o lună transmitea și rapoartele CNSCBT.

Antiviralele orale se pot elibera pentru administrare la domiciliu doar pe bază de prescripție medicală și doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții: se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii); sunt prescrise de medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică; monitorizarea pacientului este continuată de medicul de familie pe parcursul tratamentului și, ulterior, până la vindecare.

Ministerul Sănătății a omis să comunice public despre condiționările cuprinse în noul Ordin, deși nu ratează nicio vizită de lucru a ministrului Rafila.

 

×